Порекло презимена Костић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ КОСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Костић Хаплогрупа: E1b род В Порекло: Александровац, Србија Крсна слава: Контакт: ___________________ [toggle title="ТЕСТИРАНИ КОСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Костић Хаплогрупа: E1b род В Порекло: Александровац, Србија Крсна слава: Контакт: ___________________ Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Костић

Порекло презимена Костић

ТЕСТИРАНИ КОСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Костић

Хаплогрупа: E1b род В

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Костић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Смријечно, Пива, Црна Гора

Крсна слава: Илиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

(према књизи Херцеговачка презимена, Риста Милићевића)

КОСТИЋ (п). у Колешком (Невесиње) и Љубињу. У Колешком су поријеклом из Риђана у Црној Гори. Око 1810. године „побјегли су од зулума и дуго су лутали док се нису смирили у Колешку“. У Љубиње су доселили из Загоре (Требиње). Славе Ђурђевдан.

________________

КОСТИЋИ (који живе у Београду и Никшићу)

Костићи су од Косте Кујунџића, званог Коста Брко. Коста је био син Томе Антонијева. Одселио се у Пљевља, гдје се бавио трговином. Имао је синове Риста, Јака и Пера. Од Риста и Јака није остало потомства, а Перови потомци живе у Никшићу и Београду.

Славе Аранђеловдан.

________________

КОСТИЋИ су потомци Косте Кујунџића са Превиша, који су се доселили у Пљевља, одакле се један њихов потомак одсели у Београд, а један у Никшић.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (77)

 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  КОСТИЋ

  -Руклада, стара породица, Јовањдан.
  -Јабучје, друга половина 18. века, Петка-округ беооградски, Ђурђевдан.
  -Кртинска, друга половина 18. века, Пећ, Никољдан.
  -Трлић, друга половина 18. века, Банат, Јовањдан, циганско-ромског порекла.
  -Лисо Поље, после 1827. године, Срем, Аранђеловдан.

  Одговори
 • Tamara Boskovic

  Volela bih da saznam vise o svom poreklu tj. prezimenu Kostic u Branicevskom okrugu.

  Одговори
 • Silvana Kostić

  Poreklo Kostića,slave Svetog Stefana , žive u srednjem Banatu.

  Одговори
 • zagorka

  moja mama se prezivala devojacko kostic i nije dalek rod pesnika laze kostica secam se iz price mog dede da su isli u posetu lazi kako ih je vozio fijakerom i jos zanimljivih detalja

  Одговори
 • Myself

  Postovani, da li mozete da mi pomognete da istrazim svoje poreklo, moja familija Kostic zivi u Ostruznici (prigradsko naselje Beograda) . Postoje price da je izvesni Kosta, po kome nosimo prezime dosao iz Race Kragujevacke u 19.veku, ali ni to nije sigurno. Ne znam kako smo se ranije prezivali. Slavimo Arandjelov dan. Ako neko ima neki podatak bila bih zahvalna da mi kaze. Hvala.

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Костић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Костић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Арнајево
  -Барајево
  -Баћевац
  -Велики Црљени
  -Даросава
  -Лазаревац
  -Лукавица
  -Соколово
  -Степојевац
  -Шопић

  Одговори
 • Милодан

  Myself
  27. октобар 2013. у 20:15

  Gde se nalazi taj Leskovac, blizu kog grada, cula sam da ima selo koje se tako zove,ali ne znam gde se nalazi…? Hvala Vam puno na informacijama.
  __________________________________________________________

  Ако сте путовали Ибаарско магистралом пролази се кроз Степојевац. У средини те варошице има раскрсница (чини ми се и семафор) где се од главног пута из смера Београда десно скреће за Обреновац преко Конатица, Дражевца и Мислођина, А ЛЕВО се скреће за ЛЕСКОВАЦ, који је неколико километара удаљено од Степојевца.
  Линк:
  http://www.poreklo.rs/2013/09/23/poreklo-prezimena-selo-leskovac-lazarevac/

  Одговори
 • nenad

  Zanima me poreklo mog prezimena. Od mojih sam cuo pricu da su nasi preci dosli iz Makedonije, okolina Prilepa ili bas iz Prilepa, tako nesto. Prezivamo se Kostic i slavimo Sv. Nikolu, a trenutno zivimo u selu Stanisor, selo pored Gnjilana. Unapred hvala!

  Одговори
 • Milanko

  Pomaze Bog! Interesuje me poreklo moje porodice. Moji su poreklom iz Odzacine (Brdjani) kod Zvornika, R.Srpska, kazu da su dosli u te krajeve pre otprilike 200 godina. Nasa krsna slava je sv. Nikola. Unapred zahvalan na pomoci.

  Одговори
 • Igor Kostic Paracin

  Pozdrav svima! Voleo bi da saznam odakle vodi moje poreklo i koja nam je krsna slava.
  Ja sam iz Paracina,moj otac Mihajlo je isto tu rodjen a njegov otac Stevan je rodjen u Beogradu…Stevanov otac se zvao Zivoin..
  Posto je deda bio komunista i nisu slavili slavu a nemam rodjaka koji znaju tacno koju je slavio slavu pradeda i cukundeda… ja bi voleo da cujem svaku informaciju koja bi me uputila da saznam svoje poreklo i slavu.
  Unapred hvala !
  Poz. iz Paracina !

  Одговори
  • Ana

   Moraćete da nađete informacije u crkvenim knjigama ili na osnovu nekih živih rođaka, ako imate..

   Одговори
  • Милорад Костић

   Параћинац, порекло свих Костића, је углавном са територије Македоније, најприсутнији су око Охрида, (отуда се раселили по територији целе Србије).
   Неки су сеобом Срба, остали у Призрен, и обронцима Шар планине.
   Костић су, како се каже, ЦИНЦАРИ-ВЛАСИ (само презиме о томе говори), Крсне Слеве су углавном Свети НИкола, или Аранђеловдан.
   Приметио сам да неко спомиње како му се деда звао Коста, моја прадеда се звао Коста.
   Коста је иначе типично име за Цинцаре, а које га присвајали Македонци па и Грци.

   Одговори
   • Branislav kostić Rijeka,

    Nekoliko godina isrtažujem porijeklo kostić koje je nastalo od imena kosta,a olvo prema lingvistimaje nastalo od grčkog imena Konstantin.Dali po imenu cara Konstantina Velikog ili od Konstantina Ćirila po kome se srpsko pismo zove ćiriloca.U grčkom jeziku i imenima postoji skraćeno ime kostas od konstantin a ima prezime kostis skraćenica od kostas.Ne zaboravimo da srpcki carDuša silni bio car srbalja i grka i vladao grki teritorim sve do Peloponeza i osim Soluna.A južni slaveni su bili u grčkoj makedoniji.Tada nije bilo države albanije.Daanas je ta grčka makedonija teritorijalno pripala dio Abaniji a dio Republici Makedoniji.U ta stara vremena u 14.om ili 13.om veku možda i ranije,na teritoriji današnje Albanije nastalo je pleme Klimenti sa središtem u i današem mjestiSece, a nastalo je od jedno pravoslavca sa morače iz tadašnje Dukle, Zete i danas Crne Gore,oženih se ženemo iz plemena Kuči, i rodi mu se sin i dae mu ime Kiment,ovaj irodi mnogobrojnu djecu,namnoži se rod na dva sela najprije a onda se proširiše o nazaše se pleme Kimenti i celi njihov teritorij Kimenti.Bili su pravoslavci pai ohd pritisnu rimski sveštenici da prebace u katoličanstvo,pa su se pomicali prema seeveru.zatim doleze Turci čineći straše zumume pa se povle u skadarso podruje sve više na sever.Prema crnogorskim izvorima Prezime kosti kada dola1335 godine i naseljavaju se u selo Čevo blizu Cetinja i Nkšića,a najviše se zadržavaju U Bijelom Polju područna opština Golubovac.Iz Crne Gore Kostići se zbog turski zuluma kreću na sever u tri pravca:prema istočnoj Srbijji prema Brankoviskom Smederevu a odatle prelaze u Ugarsku.drugi prava je Hercegovina I Bosn, treći prava je zapa Gornja Dalmacija (Dalmatinska zagora i dosežu do Istre i Otoke. an aseveru slavoniju do Drave i Mure.Što ae tiče porodične slave.Nisu svi odjedno kršteni po nekom setcu,možda ni po jednom pretku jer od imena kosta dolazi potomak, čili kostin, se kaže to je mali od koste pa se prozove i slubeno metičari ušu kostić.T „ić“ onaka je bila za prepoznati se da si srpskog porekla.
    Samo još nešto da znamo.uRepublici Makedonili ime ostaje kosta a prezike kostik, u Albaniji ostaje kostae a prezime kostiqi q = ć.U albnskom jezu to postoji to znači da ime i prezime je po korjenu riječi ostalo isto.U Navedenim crnogorskim izvorima iz albaskog miljea i kostići prezimenom su se doseleli u Crnu Goru.
    Poruka svimakoji tragau za svojim pretcima neka zatraže podatke iz crkvenih knjiga o njihovu rođenju,venčanju i umiranju dokle im teknjige omogućuju i konačno se takvi podaci naze u državnim arhivima.Taj posao napora i košat, ali se isplati ssve što nađemo odakle smo u kuda smo se kretali ali uvijek ćemo naići na tamnu stranicu jer su se te crkvene knjige počele voditi tek od druge polovine 16.og veka..Neka mi se oprosti na širini teksta ali verujem da će znatiželjnicima koristi.Branislav Kostić iz Rijeke

    Одговори
    • siniša kostć

     Gospodine , u Makedoniji nema prezime Kostik kod sadašnjih makedonaca, već su Kostići postali ili Kostovski ili Kostadinovski(ređe). U Starj Srbiji kako su se nazivali delovi ka Makedoniji i skoro cela današnja Makedonija često je ime pretka od koga se nasleđivalo prezime Kostić bilo Kostadin, pretpostavljam da je varijanta grčkog Konstantina, dok je ovo grčko ime u izvornom obliku ostalo kod većine ostalih Srba.. Ja sam od Kostića iz okoline Prizrena, krsna je slava Sv.Arhanđel, a prezime nasleđeno od pretka Kostadina..

     Одговори
   • Radovan Kostic

    Lepa informacija Milorade.

    samo u kom veku su ziveli u Ohridu .Ja posedujem neke informacije da su bili na Kosovo .isto nezmam u kom periodu.Hvala

    Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Костић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Белосавци
  -Букуровац
  -Водице
  -Горње Јарушнице
  -Доње Јарушнице
  -Марковац

  Одговори
 • dosta

  prezivam se kostic ,cukun deda zvao mi se zafir ,pradeda vasa ,deda djordje a otac velibor ziveli su u mogili na kosovo interesuje me poreklo slave sv vasilije veliki

  Одговори
 • Milan

  Ja sam takodje jedan od Kostica koji potice iz sela pored Kragujevca jos mozda 200 god pre Solunskog fronta.
  Naime selo pored Kragujevca sezove Vlakca i to je nesto najdalje sto znam o mojoj porodici odakle potice.Ti potomci odakle su dosli to zaista ne znam….
  Dakle, krvno najblize smo povezani porodicno sa prezimenom Radic koji poticu iz istog sela.
  Moja porodica je nekih 100 godina u Lajkovcu gde se porodica prosirila na Beograd i van Srbije.
  Kostici,Borici i jos jedno prezime koje sam zaboravio slavi Sv.Kuzmana i Damnjana Sv Vrace!
  Sretao sam dosta Kostica ali nikoga sa istom slavom.Ako ima neko od Kostica koji slave Vrace neka se jave 🙂 Pozdrav

  Одговори
  • Slobodanka

   Postovanje….ja sam devojacko Kostic,moji su iz Skipovca,u blizini Modrice,ili ti Doboja .dakle Bosna.Slavimo vrace Kuzmu i Damjana.Otac je se dodelio pre pedeset god. u srem,a stricevi u BG..
   Otac Dusan,deda u crkvi krsten kao Laza,a u opstini Cviko ili ti Cvikan.Stricevi-Sava,Boro,Zivko,i tetka Stojanka,baba Stana.Papiri zavedeni njihovi u Gracanici kod Doboja….da li neko nesto zna

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Костић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Цулине
  -Црнча
  -Узовница
  -Читлук
  -Горња Љубовиђа
  -Царина (Гавриловићи)
  -Пилица (Камберовићи)
  -Заовине (Ђурићи)
  -Костојевићи

  Одговори
 • kosta

  Postovani,

  Moja porodica se preziva Kostic, poreklom je iz sela Ravna Dubrava – opstina Gadzin Han (Zaplanje). Slavimo Svetog Jovana. To je velika porodica iz tog sela. Da li nesto vise znate o tome?

  Hvala upared.

  Одговори
 • Milos Kostic

  Voleo bih da znam sve o poreklu prezimena Kostic koji su nastanjeni u selu Sladinac kod Golupca…HVALA…

  Одговори
  • Milos

   Kostici iz branicevskog okruga,javite se!!!Moji su sa oceve strane KOSTIC iz sela Sladinac kod Golupca…Deda mi se zvao Vukosav,pradedw Milan,cukundeda Andjelko…Sad u selu zivi swmo stric Slavoljub sa supriugom…Pokojni deda Vukosav mi je pricao da smo dosli iz Orsave,i da smo ootomci nekog Mike kamdzijasa koji je ziveo u Rumuunuji…Hvala svima na pomoci!!!

   Одговори
 • Danijela

  Prezivam se Kostic. Otac mi je poreklom iz jednog malog mesta pored Vranjske Banje koje se zove Srednji Del. Slavili su Sv. Nikolu. Deda se zvao Mihajlo -Mika. Toliko znam o njemu jer ga nisam poznavala . Umro je 1948 g.,godinu dana posle ocevog rodjenja. Volela bih da saznam o poreklu prezimena Kostic koji su bili nastanjeni u tom delu Srbije.
  Hvala.

  Одговори
  • Darjan Kostic

   moji su iz vranja, tacnije bunusevac. takodje slavimo svetog nikolu. sastavio sam porodicno stablo za koje nisam siguran da je 100% tacno, pa vam mogu poslati da vidite i eventualno prepoznate nekog.

   Одговори
   • Zoran Kostić

    Poštovani prezimenjaće, i ja slavim svetog Nikolu. Moj otac Dragan se rodio u Vranju a njegovi su poreklom iz Bresnice. Iz knige o Pčinjskom okrugu može da se zakljući da su se moji preci doselili u Bresnicu nakon velike epidemije kuge oko 1830.godine. Živeli su u gornjoj Bresnici i bili su od roda „Novobrdjani“, koji su poneli naziv po mestu iz koga su se doselili. Deda mi se zvao Veličko i umro je vrlo mlad, udavio se u Moravi 1932.godine, prilikom vraćanja iz lova. Nana mi se zvala Jovanka Stanković i bila je takodje iz Bresnice.Znam da su se njeni roditelji zvali Petruš i Kocana. Dedina majka se zvala Jelisaveta-„Seta“ Kostić.Možda smo i neki rod, zanimalo bi me vaše istražvanje o poreklu.
    Po DNK nalazu (E1b1b), proizilazi da vodimo poreklo od starosedelaca sa Balkana. Najviše nas ima na području Kosova i Metohije, i to različitih nacionalnosti i različitih vera.

    Одговори
   • Radovan Kostic

    voleo bih da vidim ako je moguce vase porodicno stablo.

    Pozdrav Darjan

    Одговори
    • Dušan Kostić

     Pozdrav svima,
     Ja sam Dušan, i slavim svetog Nikolu, moja porodica takođe vodi poreklo iz Pčinjskog Okruga, selo Koznica, odakle se moja pradeda preselio u Momčilovo (zvao se Dragutin i bio je pinter), on ili njegova žena Velika je poreklom iz Ružića, takođe u tom predelu. Voleo bih da vidim Vaše stablo, možda smo u nekom srodstvu daljem, a može mi biti i korisno.

     Unapred zahvalan,
     Dušan
     dusankostic85nis@gmail.com

     Одговори
 • Žarko Kostić

  Dragi Kostici proverio sam u istorijskim arhivima u Srbiji i Crnoj Gori naše poreklo i mogu slobodno reci da poticemo iz plemena Kostići koje se nalazi u istoimenom izumrelom selu iznad sutomora u brdu.Naša loza naseljavala je Kosovske prele šireći se ka Leskovcu i Nišu a kasnije i u ostale delove Srbije.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Костић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Јовац
  -Јошанички Прњавор
  -Горњи Рачник
  -Багрдан
  -Стрижил

  Одговори
 • Nikola

  Nikola.
  Ja sam jedan od Kostica koji potiče iz sela Gornji Petrovići kod Bosanske Krupe (BiH).Po priči djeda njegov otac Nikola je došao iz Ravnih Kotara, Republika Hrvatska.Ako nešto više znate o tome molim vas pišite mi.

  Одговори
  • Небојша

   Никола, шта славе Ваши Костићи. Да ли сте заинтересовани за днк анализу? Костиће из тог краја предање веже за неке крајишке породице које већ имамо у днк пројкету, па би било корисно да упоредимо резултате и на тај начин дођемо до праве истине о пореклу.

   Део приче о сеоби из Далмације је вероватно тачан.

   Одговори
 • nikola

  Поштовани Небојша.
  Моји Костићи славе Светог Луку, претраживајући по интернету нашао сам да су се у селу Полача (книнска) Мокро Поље налазили Костићи који су славили Светог Луку. Мој прадеда Никола доведен је из тих крајева са сестром Јеком пошто им се мајка након смрти оца удала у породицу Карановић (Горњи Петровићи, Босанска Крупа).Ако имате било каке информације везано за ове податке молио би Вас да ми проследите и био би Вам захвалан.
  Срдачан Поздрав.

  Одговори
  • Небојша

   Поштовани Никола,

   Костићи Лучинштаци су у Босну дошли из Мокрог Поља (Буковица).

   У Мокро Поље су доселили крајем 17. век, по свој прилици из западне Босне.

   Сматра се да су у сродству са великим родом Опачића.

   О Опачићима и крајишким Лучинштацима опширније на следећој теми:

   http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=541.0

   Саветујем да пажљиво прочитате, било је говора и о генетици.

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Костић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Доње Јарушице, Белошевац, Горња Сабанта, Марковац, Цветојевац, Шљивовац, Мала Пчелица, Маршић, Голочело, Корићани, Прњавор, Корман, Сипић, Рача (Пироћанци), Рача (Баточинци), Рача (Кумановци), Мирашевац и Чумић.

  Одговори
 • Dragiša Kostić

  Poštovani,
  Mene takođe interesuje poreklo Kostića, ja sam rodom iz Brzeća (opština Brus) Ja imam neke nalaze, legende i priče ali me, naravno, uvek interesuje više. Slavimo Svetog Minu 24.11. a druga familija Kostića Đurđev dan 06.05

  Одговори
 • Ana

  Postovani,
  Moji Kostici su rodom iz sela Trebesinje, opstina Trgoviste, blizu manastira Sv. Prohor Pcinjski, znaci blizu granice sa Makedonijom, ali još uvek teritorija Vranja, slave Sv. Arhangela Mihaila.
  Generalno je teško pronaći srodnika po prezimenu i napraviti porodično stablo, jer su naši preci menjali prezimena zbog Turaka i ko zna još čega. Treba da to imate u vidu.
  Kostić nije bilo naše prezime oduvek.
  Moj cukundeda je izucavao poreklo i ono što je preneo je da imamo porodičnu vezu sa despotskom porodicom Dejanovic.
  Ništa ne sugerišem, ali porodice su zasmetalo svoje poreklo vekovima i sad smo svi na mukama..da ne pominjem spaljivanje crkvenih knjiga u Prvom sv. ratu.. Pozdrav

  Одговори
 • Daniela

  Pozdrav ja sam kostic i moje poreklo su iz gornjih jarusica a ziveli su donjem to je kod race kragujevacke

  Одговори
 • Miroslav Kostic

  Ja sam Kostic Miroslav rodom iz Vranja.Moj deda takodje Miroslav se rodio u Kocuri kod Vranja.Moja Baba Zlata se rodila u Sajncetu kod Vranja.Otac i majka mog dede su se zvali Stanimir i Stana , a otac i majka moje babe su se zvali Milisav i Paraskeva.. I da dodam jos da slavimo Sv Nikolu.Tako da ako znate jos o mom poreklu dosta bi mi pomoglo.Unapred zahvalan!

  Одговори
  • Jasmina Djordjevic

   Postovani Miroslave,
   Moji su poreklom iz Kocure ali su se u 18 veku naselili u blizini Lebana selo Novo selo i slavimo sv. Nikolu. Znam da se moj predak koji je dosao iz Kocure zvao Dosta. Deda mi je pricao da smo Cincari. Mozda vi imate vise informacija.

   Jasmina

   Одговори
  • Dušan Kostić

   Pozdrav Miroslave,
   Moje ime je Dušan, slavimo Svetog Nikolu, i moja porodica vodi poreklo iz Koznice i Ružića u okolini Vranja. Moj pradeda Dragutin se iz Koznice doselio u Momčilovo kod Niša, da li mi možete reći da li je Stanimir imao brata Dragutina?

   Ono što sam ja saznao o Kostićima iz Koznice, iz Pčinjskog Okruga, jeste da su pripadali rodu Bliznićevaca, da su došli iz Bugarske, i da su bili poznati po tome što su imali blizance (tako su i ime dobili). Moja porodica sada je puna blizanaca. Možda Vam to može pomoći.

   Одговори
 • Михајло Костић

  Драги читаоци, био бих вам свима много захвалан ако ико има информације о Данилу Костићу тј., његовој фамилији. Незнам славу или нешто више од следећег:
  1. могуће да је радио у медецинској професији од пре 1941. Знам да је помаго људима у Медвеђи са лекарством.
  2. КРАТКА ИСТОРИЈА: Из Новога Сада прешао у Београд са супругом а затим у Медвеђу код Трстеника где је нестао и верујесе да је у околини (Медвеђа) погинуо пред крај 1941 (ДЕЦЕМБРУ) или почетним месецима 1942.
  3. Могућа фамилија у Београду али их ја нисам нашао.
  Провео сам деценије у потрази али без успеха ако неко има информације о тој фамилији био бих вам више него захвалан.
  Михајло

  Одговори
  • Dragisa Kostic

   Medvedja je malo mesto. Tako da sigurno ima neko ko moze da Vam isprica o njemu, nema vise od 2000 stanovnika ako nista drugo bar ce vas taj neko uputiti na nekog ko zna. Tako da je moja preporuka da odete u Medvedju.

   Одговори
   • Михајло Костић

    Хвала на вашем интересовањем да ми дате одговор, али сам тамо био три пута (узимајући у обзир да сам хиљадама километара удаљен) и нашао једнну особу која је имала његову слику на икони зато што га је Данило спасао. То је било моје прво виђење. Такође сам видео кућу у којој је живео са породицом док га неки људи (??) нису одвели где му се губи сваки траг. Спреман сам да дам новчану награду за помоћ које сам пре пробао са адвокатом…без успеха.

    Михајло

    Одговори
 • Михајло Костић

  ADDENDUM
  Исправка или додатак предходном одговору

  Хвала на вашем интересовањем да ми дате одговор, али сам тамо био три пута (узимајући у обзир да сам хиљадама километара удаљен већ преко 60 година) и нашао једнну особу, рођака особе који је преминуо, и није знао ништа више од реченог и која је имала његову слику на икони зато што га је Данило спасао. То је било моје прво виђење…

  Одговори
 • Виолета Б

  Мој деда се звао Давид Костић.Из села Рагодеш,поред Пирота.Славио се Арханђел Михајло. Читајући коментаре,на овом месту,изгледа да смо некако везани за Црну гору… а никад нико ништа такво,у фамилији није споменуо.Друго,име Давид,чини ми се да није често међу Србима… не знам.

  Одговори
  • Ivan Kostic

   Pozdrav, Violeta
   Vidim da imate poreklo iz pirota, odakle i moje prezive dolazi, pa mozda kojim slucajem imamo i rodbinskih veza. Ukratko, deda mi je rodjen u Pirotu 1937. godine, njegov otac Djura i majka Danica, cini mi se, za oca znam da je rodjen u Pirotu, za majku nisam siguran, i znam jos da je Djurin otac, Sava koji je imao pekarsku radnju u Pirotu u ”vreme kralja” kako mi je deda to rekao. A krsna slava nam je Sv. Nikola.

   Одговори
 • Dragisa Kostic

  Uradio sam rodoslov za Kostiće u Brzeću (opština Brus), 99 odsto je završen (ostalo mi da povežem neke od ženske linije koje su promenile prezime udajom a možda sam neke i zaboravio jer ,hvala Bogu, izrodilo se deca kojima ne mogu popamtiti imena) ako je potrebna pomoć ili neke dodatne informacije javite mi se na dragisa.kostic@hotmail.rs ako imate vi informacije za mene bio bih zahvalan. Imam neke nepotrvdjene informacije da Kostići koji slave sv. Minu potiču od Lukaraca iz mesta Ranilug na Kosovu, ako ima neko te podatke koji to potvrdjuju ili ne javite mi.

  Одговори
 • radovan kostic

  dragi prezimenjaci poticem iz sela krnjeva kod velike plane,trenutno zivim u boljevcu,po knjizi „krnjevo i njegova skola“ kostici poticu iz grcke,okolina soluna.prvo rodjeni u srbiji bese ilija a krsna slava nam je sv.petka.pozdrav

  Одговори
 • Mile

  Moja tazbina su Kostići. Rodom su iz sela Golubinci u Sremu između Inđije i Rume. Tast mi je pričao da su naseljeni iz Crne Gore. Po naseljavanju su bili graničari. Kasnije, su dobili zemlju u Čortanovcima gde su se bavili vinogradarstvom, ali i svinjarstvom u sremačkim šumama. U Golubincima živelo je veliko bratstvo Kostića. Porodična slava je Đurđevdan

  Одговори
  • Sladjana Kostic

   Postovani,udata sam u porodicu Kostic u selo Vukona kod Uba. Slavimo Sv. Djordja. Pradeda mog supruga je dosao negde iz Srema pocetkom proslog veka,zvao se Milos. Mozda to ima veze sa tom vasom familijom,cisto da znamo,jer vec jedan vek je uvek samo jedna kuca Kostica u selu. Izvinite na uznemiravanju,pozdrav

   Одговори
  • Душан Костић

   Мени су деда Душан (Бире) и његов брат Светозар (Ћапа) из Голубинаца. Додуше умрли су кад сам био мали, а и тата Стеван ми је умро, тако да сам практично потпуно изгубио контакт са тим делом породице.
   Прадеда Стеван је завршио у логоду за време рата, кућа нам је била на главном тргу у селу.
   Уколико неко зна нешто о осталим деловима тог мог породичног стабла, нек ме слободно контактира.

   Живи били

   Одговори
 • Branko Kostic

  Pozdrav #RODBINO! 🙂
  Moja familija je iz sela Ostra kod Mrcajevaca (kod Cacka) i slavimo Sv.Nikolu (19.12) Eto da znate da nas ima i tu!
  Ako neko ima info odakle smo dosli, neka javi 🙂

  A koliko znam u samom Cacku postoji makar jos 2 kompletno nezavisne familije Kostica.
  Obzirom da su pre 20v ljudi cesto menjali prezimena, dal da zavaraju Turke, dal zbog svadja, ne znam kolika je verovatnoca da se neko ovde pronadje, osim po slavi i nekim prastarim ili poluproverenim informacijama.
  POZDRAV SVIMA !

  Одговори
 • Zagorka

  Moja mama je devojacko bila kostic. Slavili su sv. Jovana. Otac se zvao paja imao tri brata djoku milosa i milana. Ziveli su svi u gardinovcima selo u vojvodini. Jedan brat je otisao u rusiju za vreme rata i nije se vratio. Jedan otisao za beograd milan se zvao. Imao je dvoje dece zbog neverstva zene oduzo je sebi zivot. O njegovoj deci mama vise nista nije znala. A to su joj brat i sestra od strica. Ako neko zna nesto neka mi javi.

  Одговори
 • Zoran

  Ja sam Zoran Kostic pokojni otac mi je rodjen pored Bele Palanke mesto Kozja a zivimo u okolini Panceva

  Одговори
  • Ivan Kostic

   Zdravo Zorane
   Vidim da imate poreklo iz okoline Pirota., odakle i moje prezime dolazi. Ukratko, deda mi je rodjen u Pirotu 1937. godine, njegov otac Djura i majka Danica, cini mi se, za oca znam da je rodjen u Pirotu, za majku nisam siguran, i znam jos da je Djurin otac, Sava koji je imao pekarsku radnju u Pirotu u ”vreme kralja” kako mi je deda to rekao. A krsna slava nam je Sv. Nikola.

   Одговори
 • Желјко

  Поздрав свима,
  прадеда ми се почетком прошлог века преселио из Параћина у Београд, звао се Марко, колико знам није имао браће и сестара, имао је сина Стојана, славимо Светог Николу и то је све што знам. Било каква иоле веродостојна додатна информација је добродошла.
  Хвала.
  Жељко Костић

  Одговори
 • Predrag

  Dali neko zna nesto o Kosticima u Prokuplju?Odakle su dosli?

  Одговори
 • Aleksandar

  Kostići žive i u selu Guncati kod Knića, slave sv. Trifuna 14. februara, baš kao i Obrenovići sa kojima su familija. Takođe, familija su sa Simovićima koji žive u Kusovcu u istoj opštini. Doseljeni su „od Sjenice“ kako piše u knjigama, početkom 19. veka.

  Одговори
 • Ivan Kostić

  Dragi Kostići,
  ovo je drugi put kako me je zainteresovalo istraživanje rodoslova i poreklo. Nisam se bavio ozbiljnim ispitivanjem pa i vrlo malo znam. Ja živim u Kragujevcu, moj otac Svetozar se doselio 1971g u Kragujevac iz sela „Stubal“ koje se nalazi između Vladičinog Hana i Vranja. Njegov otac-moj deda (Čedomir) je iz sela Bačvište takođe iz tog „Pčinjskog kraja“. Moj pradeda se zvao Janča a prababa Stojna iz istog tog sela Bačvišta (mada nisam siguran da su tu i rođeni). Prema izvoru iz knjige „Vranjska Kotlina“ stoji da je to selo dosta stradalo prvo od „nekih latina“ a kasnije i od Bugara. Selo je nakon napada tih latina bilo obnovljeno od dva brata koja su se vratila i od njih potiču rodovi Dudulinci, Grujinci i Ćosinci. Prva dva roda slave Sv.Nikolu a Ćosinci slave Sv.Arhangel Mihaila (Aranđelovdan). Ja slavim Aranđelovdan pa se pitam da li tu postoji neka veza sa Ćosincima….nažalost ne znam više podataka, čak ni ime čukundede ali polako možda ću saznati i ostaviti svojim sinovima….Pozdrav Kostići!!!!

  Одговори
 • Дејан Костић

  Знам да су поријеклом моји Костићи из Невесиња и да су побјегли из Црне Горе 1800те године. У Колешком(Невесиње) су се смјестили. Слава ми је Св. Јоаким и Ана.

  Одговори
 • Milan

  Poz rodbino. Ako neko moze mi reci bilo sta o porijeklu kostica koji se nalaze u Foči BiH RS.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  КОСТИЋ (п), у Колешком (Невесиње) и Љубињу. У Колешком су поријеклом из Риђана у Црној Гори. Око 1810. године „побјегли су од зулума и дуго су лутали док се нису смирили у Колешку“. У Љубиње су доселили из Загоре (Требиње). Славе Ђурђевдан (59: 287.327).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top