Poreklo prezimena Josić

19. februar 2012.

komentara: 37

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (37)

Odgovorite

37 komentara

  1. Zorica Jošić

    kako nema prezime Jošić jer je srpsko a katolicko je Josić

  2. Aleksandra Bogdanović

    Josić nije katoličko prezime. Mislim, jeste ako gledaš na činjenicu da je rasprostranjeno danas među Hrvatima. To su sve pokatoličeni Srbi koji su za šaku žita bila primorani da promene veru. Jozića već nema među Srbima.
    Moji Josići(odakle mi je majka) su Pocerci, tačnije iz sela Dvorište podno Cera. Zahvaljujući ovom portalu videh da su u Pocerinu došli davno bežeći od Turaka iz okoline Sjenice.

  3. Djordje Josic

    Svi Josici su iz posavine u bosni,odakle su otisli na razne strane bezeci od turaka.
    Josići su uglavnom Hrvati, najvećim dijelom iz Bosanske Krajine, a vrlo su rijetko i Srbi (iz Osijeka). Razmjerno najviše Josića u proteklih sto godina rođeno je u bosanskokrajinskoj općini Prijedor, gdje se svaki šezdeseti stanovnik prezivao Josić.Preuzeto sa sajta imehrvatsko.net

    • Aleksandar Marinković

      Na navedenom sajtu nema prezimena na ovim prostorima koje nije uglavnom hrvatsko.

    • Milorad Bogdanović

      Poštovani Djordje Josicu, ja neznam gdje su se zaržali ti Josici iz Posavine i gdje “odoše” poslije 1528 godine, ali, znam da Josici nisu samo katolici, već su i pravoslavni Srbi.
      U ŠEMATIZMU daborobosanskom za 1882 godinu, piše za prezime Josić:
      -Đurđevdan slave u parohiji Brusnica i Mičijevići (Maglaj
      -Jovana Krstitelja slave u parohiji Božići (Dubica)
      -Lazareva Subota slave u parohiji Maglaj
      -Nikoljdan slave u parohiji Stupari (Maglaj) i Travnik
      -Časne Verige slave u parohiji Cerovica (Tešanj)

      Prezime Jošić:
      -Stevanjdan slave u parohiji Blaško i Javorani (Banjaluka) kao i u par. Bugojno
      -Vratolomije slave u parohiji Blaško (Banjaluka) i Stražnice (Ključ)
      -Đurđevdan slave u parohiji Ugodnovići (Tešanj)
      -Jovana Krsttelja slave u parohiji Javorani (Banjaluka)
      -Nikoljdan slave u parohiji Ilijaš i Kralupi (Visoko)
      -Simunjdan slave u parohiji Majevac (Derventa), Osinja (Tešanj) i Zenici.

      U Prijedoru, TADA, nema žive duše s prezimeno Josić ili Jošić. Ima JOŠKIĆA, ali u i oko Ljubije koji slave Mijoljdan.
      Lijep pozdrav iz Potkozarja.

  4. Slavoljub Josić

    Bogami ima nas Josića i iz Srpskog Itebeja Srednjebanatski okrug opština Žitište.Ima familija-rodova sa različitim “špic nametima”-nadimcima.Prvo spominjanje Srpskog itebeja u dokumentima ondašnjih država na ovim prostorima je oko 1230 godine.Kad su se tačno i odakle doselili prvi Josići nije mi poznato!Pozdrav!

  5. Jošić

    Pomaže Bog! Majka mi se djevojački prezivala Jošić. Ti Jošići su iz Baljaka (Baljci) kod Drniša ispod Svilaje planine u Dalmaciji. Pravoslavni Srbi su i slave Lazarevu Subotu. Nezna se kad su došli tu ali ima naziv grede (Jošića greda) po njima jer su živjeli ispod te grede. Crkva u tom selu je posvećena Svetom Jovanu (ivanjdan 7. 7.) i ako dobro pamtim zagrađena je 1732 godine. Da bi se crkva sagradila treba da bi naroda bilo a koliko i koga neznam. Od prilike 1832 je sagrađena unijatska crkva koju su mještani Srbi zvali ‘roga’ valjda zbog dva visoka tornja na njoj. Napravljena je naredbom austro-ugarske za prvi korak prekrštavanje Pravoslavno Hrišćanskih Srba sa priznanjem rimskog pape za one koji nijesu ćijeli da pređu direktno na rimokatoličku vjeru. Stanovništvo sela Baljaka su bili svi Pravoslavni Srbi osim dvije porodice (vidovići i gutići) po zadnjem popisu prije ovog zadnjeg rata 1991-1995. U to vrijeme (1832) je bila suša i glad i s’tim je bila dobra prilika za prekrštavanje gladnih i širomašnih. Tad se prijavilo 34 domaćina iz sela Baljaka i Kanjana za prelaženje u unijatsku vjeru uračunajući jednog Ignjata Jošića, mog pretka sa didove strane. Nije se prekrstio za varićak brašna kao mnogi koji su spali na prostački štap nego i nešto više kako sam čuo kroz priče. Dok su gladni rimokatolici Srbi i Hrvati morali da vrate to što su dobili sa kamotom od fratra i crkve. Uslov za prekrštavanje je bio da nesmiju ulaziti u Svetog Jovana na službe. To je regulisao Svještenik Busović koji je prešao u rimokatoličku vjeru nešto ranije. Dok ga nije našao neki tagičan smrtni slučaj i tu su prekršteni Baljčani ispoštovali ‘carsku vjeru’ i ostali u njoj do smrti dok su im porodice se vratili Pravoslavnoj Hrišćanskoj vjeri i takođe ostali u staroj vjeri Svojih predaka. Dok na primjer nedaleko u selu Krčkama đe su isto napravili takvu crkvu unijatsku su ti prekršteni ostali u toj vjeri i vremenom i postepenu od Pravoslavnih Srba postali unijatski Srbi, rimokatolički Srbi, pa rimokatolički hrvati.
    Tako da Jošići su ostali Srbi Pravoslavne Hrišćanske vjeroispovjesti i svjedoci pokušaja prekršćavanje Pravoslavih Srba. Neđe sam i čitao da je kuga zavladala Dalmaciju 1800 godine što ako je istina je oduzela mnogo života u tom kraju. Jošića u zadnje vrijeme po Dalmaciji je bilo samo u Baljcima, t.j do oluje. Božidar Kljajević tvrdi da su dijo bratstva Batinića iz Batinića Krivokapića od neđe kod Bileće zajedno sa drugim Baljačkim prezimenima koji slave Lazarevu Subotu koje su Jankovići, Gegići, Klisurići, Milankovići i Gutići koji svi slave Lazarevu Subotu. Eto toliko od mene. Pozdrav!

  6. Dragan

    Pozdrav svima, moji Josic-i su iz Selo Djukici zadnja posta Strojice blizu planine Vitoroge Zapadna Krajina na pola puta Sipovo- Kupres i nema drugih osim nas par kuca bili u Jajcu sad u Brckom.
    Krsna slava nam je Sv. otac Vasilije veliki i sto znam je:
    otac Bogdan djed Dusan pradjed Ilija i dalje nema
    Navodno je predak dosao iz Crne gore kako zasto neznam.
    Pozdrav

  7. Kekec

    Moji Josići su iz Posavine iz sela Obudovac. U tom selu postoje 2 porodice Josića koje nisu u srodstvu. Jedni slave Đurđevdan a drugi sv.Lupa. Ne znam odakle Josići došli ali pretpostavljam da su iz Crne Gore ili Hercegovine bježali pred Turcima.

  8. dragoljub

    Poštovani u selu Lugavčini kod Smedereva ima familije Josić kada je vršen popis 1863. godine bilo je Josića kasnije 1925 Borivoje Drobnjaković je zapisao da ima 12 kuća i da im se nezna poreklo. Slave Svetog Jovana Krstitelja. Teško je sve to istražiti jer ne postoje matične knjige pre prvog svetskog rata. Bugari su nam zapalili crkvu i tom prilikom izgorele su sve knjige.

  9. BEBEŠ

    MOJI JOSIĆI SU IZ SRBSKOG ITEBEJA IZ BANATA .U ovom selu ima više porodica Josić.Ponosna sam na svog babu pok.Josić R.Milorada -BEBEŠA

  10. Boban

    Postovanje svima. Porodica Josic, po mom saznanju (barem porodicno stablo kojem ja pripadam) potice iz Hercegovine. Prije skoro dvadeset godina sam od pravoslavnog svestenika dobio prepis zivototoroda (rodoslov) u kojem prvo spominanje prezimena Josic datira iz 13 vijeka. Po daljem predanju, Josici se sele iz Hercegovine u podrucje sjevernog Banata, Bosansku posavinu i zapadnu Bosnu. U to vrijeme su svi slavili sv.Lupa, ali se to vremenom promijenilo, posto su preuzimali druge slave sa podrucja u koja su odselili. Niko ne zna pravi razlog selidbe, niti kada su odredjene porodice prihvatile katolicku vjeru.

    • I po mom porodičnom stablu potičemo iz Hercegovine.
      Jedan čovjek se doselio na planinu Ozren (davno,davnooooo),dobio 3 sina i svaki sin je iz svog imena napravio izvedenice i od Jove dođe Josić( bar tako moji pričaju). Svi moji Josići slave Sv.Nikolu.
      Srdačan pozdrav svima.