Порекло презимена Јокaновић

19. фебруара 2012.

коментара: 36

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈОКАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јокановић

Хаплогрупа: E1b род Куча

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (36)

Одговорите

36 коментара

 1. Jokanovic Novica

  Poštovani
  Jokanovici iz Nikšića vuku poreklo iz Bileće, slavimo Sv.Nikolu i rado bih uspostavio kontakt sa rodbinom iz Bileće???

 2. Mihailo Jokanovic

  Moj otac Krsto je rodjen u Trebijovima ispod Leotara blizuTrebinja.Doselio se u Podgoricu 1950 godine i formirao familiju(cetiri cerke i ja sin Mihailo).Slavimo SVETOG STEFANA kao i svi rodjaci iz Trebinja.Mislim da smo u Podgorici jedina familija Jokanovica porijeklom iz Trebinja, i imam sina i cerku.Veliki pozdrav od nas za sve rodjake.

 3. Milan Jokanovic

  Moji slavni preci vode poreklo iz Dobrosa Skadar. Prema predanju tamo smo se prezivali Kaludjerovici i slavili smo slavu Svetog DJordja. Posle osvajanja Skadra od Turaka moji preci su se odselili u Banjane a potom u Trsu. Taj junak Jokan koji se nije odselio iz Skadra zvao se Jokan i po njemu se mi prezivamo Jokanovici. Mi Jokanovici iz Pive imamo casne i hrabre pretke: Starog Vujadina,Pivske knezeve Marka i Petra koji su potukli Turke na Moraci. Otac mi je pre smrti kazaoi da smo mi potomci od Mrenje iz Livna koji je ozenio sestru Cara Dusana Grubu. Dusan je oteo nasem pretku zenu i decu a on se usprotivio i bio za to pogubljen od strane Dusanove garde. Rodonacelnik Kaludjerovica-Vujadinovica i Jokanovica iz Trse je Gojko Mrnjacevic koji je sa bracom poginuo u boju na Marici. Sramota je za Srpski narod u matici i rasejanju to sto u hramu Svetog Save nema obelezja od slavnih Mrnjavcevica. Kazao mi je Otac da nam je svoj i Gavrilo Princip. Ako neko zna poreklo Gavrila Principa voleo bih da znam njegov rodoslov. Pouzdano znam da su: Popovici, Mitrovici, Terzici i Secovici iz nase loze Kaludjerovica iz Dobrosa Skadra.. Pozdrav za sve Srbe u matici i rasejanju.

 4. Sanja Sundler

  Postovanje,
  Majka mi je Jokanovic iz Novog sela kod Vucitrna. Slavili su Djurdjevdan.Po nekim njenim saznanjima preci su iz Skadra,ali bih volela da znam nesto vise. Molim Vas ako imate neke informacije da podelite. Hvala

  • Влашанин

   Јокановићи из Требијова код Требиња потичу од Јокана Јелашчића сина кнеза Станоја Јелашчића који је живео у Буни код Мостара.Он је био родом из села Јелашци код Калиновика,имао је много земље и поседа код Мостара.Јелашчани су славили сеоску славу Стевањдан,а пореклом су били из Рашке,из села Јелашци на Копаонику.Јелашчани су у 13веку са Копаоника отишли у Босну,крај Калиновика ту се населили и селу дали име по селу из ког су дошли.Од те фамилије је кнез Станоје Јелашчић,тако прозван по родном селу.Од њега је Јокан,а од Јокана су Јокановићи у Требјовима, Гргури код Гацка,Пјешчићи у Пиви,Шапоњићи у Старом Влаху.Све ове фамилије славе Стевањдан од Јелашчића из Јелашца код Калиновика.Јокановићи из Требијова су ДНК тестирани њихова хаплогрупа је R1aZ280 Словенска,вероватно је то хаплогрупа и осталих потомака Јокановића-Јелашчића од Требиња.