Порекло презимена Јокaновић

19. фебруар 2012.

коментара: 41

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈОКАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јокановић

Хаплогрупа: E1b род Куча

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (41)

Одговорите

41 коментара

  1. Goran

    Jokan koji je ziveo u selu Dobras kod Skadra nije se prezivao Kaludjerovic nego Jelacic.U Skadar i selo Dobras je dosao sa reke Trebisnjice kod Trebinja.U Skadar je dosao sa rodjenim bratom Klimentom koji je odatle odmah otisao u Kuce pa iz Kuca na Rikavacko jezero.Jokan Jelacic je sa potomcima dosta god.kasnije takodje otisao u Kuce gde su prozvani Dobrosani.U Dobrosu su slavili sv Stefana a kad su potomci Jokanovi otisli iz Kuca selo Vrbica u Banjane menjaju slavu za Djurdjevdan.Na portalu Sva crnogorska prezimena prezime Dobrasin od Jokanovica jasno pise odakle je prvi Jokan dosao u Skadar.Njegovi su sinovi i unuci ziveli na Zatrijebcu a po selu Dobras zovu se i Dobrasin.Isto su pleme sa Jokanovicima iz Trebjova.Prezime Kaludjerovic nema nikakve veze sa Jokanovicima Dobrasanima.

  2. Goran

    Inace se Jokanovici u Kucima nigde nepominju.Verovatno su vrlo rano iz Kuca otisli u Banjane kod Niksica posle u Pivu.Jokanovici u Sobadinama kod Bilece poticu od starih Predojevica iz Prijevora.Od njih su Jokanovici Lopusine Trebjesani.Jokanovici u Uzicu su od onih iz Banjana tj Zatrijepca.Oni koji slave Stevanjdan su iz Trebinja Trebijovi od Jokana Selakovog Jelacica iz Popovog Polja.Pozdrav Poreklo.

  3. Katarina

    Postovani,

    Moja mama se preziva Jokanovic, rodjena je u selu Grmovu na Kosovu. Od kojih Jokanovica ona vodi poreklo_, porodicna slava je Djurdjevdan.

    Hvala

  4. Goran

    Vasa mama vodi poreklo od Jokanovica Dobrasina iz plemena Banjana.Jokanovici su u Banjane preselili iz Vrbice u Kucima.U Banjanima su uzeli slavu Djurdjevdan.Jokanovici koji slave Stevanjdan su Trebjovcani.I jedni i drugi su od istog pretka,Jokana Jelacica,sa reke Bune.

    • Maja Jokanovic

      Moja porodica je iz Brčkog,tačnije iz sela Bukvik na Majevici. Onoliko koliko iz podataka i usmene predaje znamo, radi se o porodici koja u tom kraju dugo živi.
      Slava je Krstovdan (septembarski)

  5. Goran

    Selo je verovatno Bukovik na Majevici.Tu je inace ogroman broj starih Hercegovaca od Bilece i Trebinja pre nekolko vekova preselio.Vasi preci su moguce slavili neku drugu slavu,mozda Stevanjdan,pa iz nekog razloga promenili za Krstovdan.Jer nijedna od familija Jokanovica,Banjanci ni Trebjovcani,ni Bilecki Sobadinci,ne slave Krstovdan.Mozda je neki Vas predak uzeo seosku preslavu u Bukoviku kao svoju kucnu slavu.

    • Maja Jokanovic

      pozdrav i hvala na odgovoru.selo je Bukvik, puno bliže Brčkom od Bukovika (koji je prema Srebreniku), zaseok Bukvika u kojem je najviše Jokanovića zove se Gajevi

  6. Војислав Ананић

    ЈОКАНОВИЋ (п), у Плужинама и Шобадинама (Билећа). Има их и у Требијову код Требиња. Поријеклом су од старе породице Предојевића из Пријевора. У Плужине је најприје доселио “пушкар Јокан” и по њему је. највјероватније, настало ово презиме. Живјели су неко вријеме у Бањској Ластви у Бањанима. Славе Никољдан. Јокановићи у Плужинама били су прешли на ислам, али су се повратили у стару (православну) вјеру (59:82,163,166), У Требијовима је, својевремено, био познат кнез Јокановић. Прича се да су неком приликом Турци из Требиња позвали све кнезове и питали их шта ће са земљом чинити. На то им је кнез Јокановић одговорио да је треба „под тапије окренути” (да је Турци издијеле, а раја обрађује и Турцима “с ње хакове дава”). Турци, затим повичу: “Аферим, ђузел кнеже, баш ћемо тако и учинити! (75:1127).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. nenad jokanović

    Poštovani moji Jokanovići

    Moja familija Jokanovića se nalazi odnosno živjela je do 1996 godine u Sarajevu selo Kakrinje koje pripada Opštini Ilidža bilo nas je oko 15 tak porodica kao i u Gladnom polju naselju koje je bilo ispod sela Kakrinje inače slavimo Svetog Jovana Krstitelja. Poslije 1996 godine silom prilika smo se raselili neki su ostali u Sarajevu odnosno Istočnom Sarajevu neki otišli za Brčko, Bijeljinu, Trebinje, Banja Luku, Novi Sad itd.Prije par godina sam otišao na Trsu i upoznao Jokanoviće iz tog sela, ono što znam jeste da nas zaista ima puno znam da je 80-tih godina dolazio neki Jokanović iz Crne Gore koji je istraživao rodoslov i porjeklo Jokanovića.

  8. Brane

    POSTOVANI JOKANOVIĆI OBAVJESTAVAMO VAS DA JE PRVI SABOR SVIH JOKANOVIĆA ORGANIZOVAN NA TRSI POD DURMITOROM U SUBOTU 3.08.2019!

  9. Jokanovic Novica

    Poštovani
    Jokanovici iz Nikšića vuku poreklo iz Bileće, slavimo Sv.Nikolu i rado bih uspostavio kontakt sa rodbinom iz Bileće???

  10. Mihailo Jokanovic

    Moj otac Krsto je rodjen u Trebijovima ispod Leotara blizuTrebinja.Doselio se u Podgoricu 1950 godine i formirao familiju(cetiri cerke i ja sin Mihailo).Slavimo SVETOG STEFANA kao i svi rodjaci iz Trebinja.Mislim da smo u Podgorici jedina familija Jokanovica porijeklom iz Trebinja, i imam sina i cerku.Veliki pozdrav od nas za sve rodjake.