Порекло презимена Зец

18. фебруар 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЗЕЦ, бројна и угледна кнежопољска породица, у Стригови, Доњем Јеловцу, Ушивцу, Кривој Ријеци, Малом и Великом Дворишту… Зец је презиме постало од надимка, зооним. То и Вук Караџић наводи: “У народу нашему има презимена, која се не свршавају на ић… него је неко од оне породице најприје онако прозван, на пр. … зец.”
    Зецови су многобројна породица свуда по Југославији, помињу се од XV вијека. Постојбина им је гранична област Црне Горе и Херцеговине, гдје су се звали Зечевићи. Има их у Херцеговини, православаца и муслимана (35, 730), затим међу Србима у западној Славонији, на личко-крбавском простору, по Книнској Крајини, у Истри, у околини Љубиња (село Јасеница) и Дубровника, на острву Рабу, у босанским селима Бусије (Петровац), Врточе (Бихаћ), “гдје су се прозвали тако јер им је један предак имао два предња зуба испружена попут зечјег” (25, XXII, 729). Има доста и топографских назива Зецови. Легенда опет каже да су Зецови прозвани по неком похајдученом Гаврилу, којем Зулфан-бег није могао ништа, него је подигао вјешала за хајдука. Народ му се поспрдао: “Наш Зулфан-бег направио ражањ, али зец КНЕЖИЦА у Кнешпољу у шуми и никада га неће уфатити! Послаћемо абер у Тузлу да нам пошаљу џаку соли, па нек му тури на реп”.
    Зецови су витални и отпорни у свим невољама, обично су дуговјечни ако не изгину у ратовима. Није им својствен кукавичлук, него управо храброст, поштење, радиност, па им онај зооним Зец није адекватан, али га не мијењају.
    Сви Зецови славе Светога Пантелију.

  2. Zec

    Ima li koji zec iz Stabandze?

  3. Velimir Zec

    Slavimo Nikolu a i moji su Stabandze.

  4. Војислав Ананић

    З Е Ц (п,м). Зеци (п). у Мостару. Раније су живјели у Јасеници (Луг, Требиње) и Величанима (Попово). Из Јасенице им је неки предак, у 18. вијеку, одселио у Мостар. Зец из Величана имао је велико имање (око 60 рала земље), али га је “услед слабих година и неродице” распродао и одселио у Мостар. Славе Јовањдан (59:269:84:176). У Мостару су очувани бројни споменици чланова ове угледне и богате породице из 18. вијека, а и касније. На Пашиновачком гробљу сахрањена је 1777. године Фимија Зец. Неки чланови ове породице (Теодор и Јован) имали су титулу “кир”, а Шпиро Зец се спомиње као један од састављача Уредбе мостарске школе, основане 1858. године (232:201-203). Зеци (м). у Орашју (Прозор). Поријекло им није познато. Сматрају се старосједиоцима у овом селу (79:71). Некада их је било и у Потком Присоју (Дабар). Овдје их је “куга поморила”. Гробље гдје су сахрањени по њима је названо “Зечево гробље” (97:81).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. Срђан Зец

    Поздрав презимењаци! Моја породица је из села Врело које се налази у босанској Крајини између Бихаћа и Цазина. Славимо св. Георгија- Ђурђевдан. По предању, које се у породици преносило с колена на колено, пореклом смо из Лике, а одатле је у Врело дошао неки Петар (није сигурно да се тако звао) који се презивао Керкез. Петар је убио неког Турчина, па је побегао у Врело, имао је 3 сина, не могу да се сетим њихових имена, али негде имам породично стабло које води све до њих. Ако неко има више информација, нека пише, волео бих да знам.

    • Marko

      Pozdrav svima. Zelim da se nadovezem ovde na Srdjana i da ga zamolim da se javi na mail ([email protected]) pa da razmenimo informacije.
      Moji su takodje poreklom sa istog lokaliteta, slavimo isto Djurdjevdan, a trenutno vecina nastanjena u Backoj Palanci . Neki su dosli posle II s.r., a poslednji za vreme rata ’90.
      Najdalje sto sam uspeo da saznam je da moje poreklo vodi od Zec Djuradja I Djuje (rodjena Brkljac), koji su ziveli na podrucju Opstine Cazin, selo Vrelo tacnije Kamenica.
      Njih dvoje su imali 3 sina – Lazo, STANKO, Milan.
      Lazo je imao oko 10 dece, Stanko 3 sina (od kojih je jedan moj pokojni Deda Marko rodj.1926, Stevo i Mile), Milan (2 sina i 2 cerke).

  6. momir zec

    Pozdrav Zecovima
    moji su iz Vrtoča, selo izmedju B. Petrovca i Bihaća. Slava je Djurdjevdan.
    pozdrav
    Momir

  7. Aleksandra Zec

    Moji Zečevi su iz sela Brekinja, na potezu Dubica -Knezica i slave svetog Panteliju što odgovara opisu Ananića. Po predanju, tri brata su došla iz CG, Đuko sa ženom Melanijom i još dva. Moji su iz Đukine loze. Navodno su se prezivali Vojinović, pola plemena je ostalo u Slavoniji, a pola došlo u Knešpolje i onda se raselili.
    Braća su se odvojila, jedna loza je u Novom Gradu, a za drugu nemam tačnu informaciju. Još tražim.

  8. Zoran

    Pozdrav.Evo mene opet.Dosao sam do podataka da je prezime od Jovanovica iz Crne Gore..Ali verovatno jos za vreme turaka zbog nekog ubistva su presli u predele hrvatske.Promenili prezime i slavili Djurdjevdan…Moji..

  9. Dušan Zec

    Ljudi jesam li ja jedini Zec sa primorja Crne Gore u predjelu Crmnica-Misici

  10. Nemanja

    Prezime Zec, je nastalo u Crnoj Gori od plemena Bratonozici osnivac Vuk Brankovic. Prezime kao Zec se javlja za vreme Turaka bilo je 3 porodice prezime su dobili ne Zbog Turaka niti zbog mesta.. No zbog krvavih pljacki Turskih karavana napadali su karavane i bezali u sumu itd najveci harac su vrsili u mestu Zecovi itd.. Otud ono “Zec” imaju klasicne crte starog Srpskog planinskog coveka jake izrazene crte ostre kose uglavnom crne civijasta zilava gradja.. Jacih noseva visina u proseku 175cm 186cm..Slave nisu validne posto smo poceli da ih slavimo za vreme Turaka, to jest hajduci su se dogovarali o napadima aa kada bi Turci naisli i pitali sta rade oni bi odg. Da slave slavu.. No 3 brata Vlasto, Tocilo i Nemanja su morali da beze zbog krvne osvete i zbog ubistva Turskog vazala itd.. Jedan je otisao u Vrnjacku sadasnju banju odatle za Zlatibor drugi u danasnji deo Slavonije treci u Vojvodinu.. Najcesce slave su sveti Nikola, i Djurdjevdan.. Implusivni su i prgave hajducke naravi al isto tako mirni i uljudni.. I svi zecevi su rod jedna porodica tragicne istorije lutajuce brace.. Porekla Crnogorskog imate u matici Srpskoj da nadjete sve pa cak i Zeca primorskog ucesnika Kosovskog boja. Inace prezime Zec se cuje prvi put u 9 veku ima zapisano uglavnom svi su rodjaci i svi vuku Crnogorski koren maticne zemlje porekla aa i prezime nije ni bitno nastalo je tek u 19 veku do tada se u Srpskim zemljama zvalo imenom titulom nadimkom osobinom po naravi dedi itd Aleksandar Karadjordjevic uvodi prezimena da bi se razlikovali od drugih do tada su se stari potpisivali kako su stigli aa i ratovi i sve ostalo je tesko ustanoviti izbrisane arhive najdalje se DNK a analizom ide do 250 god.. Itd aa ima dosta i laznih istoricara itd ja vam ovo govorim po zapisima mog cukun djeda itd.. Sve u svemu poticete od slavnih predaka i svi ste Srbi Crnogorski Srbi!