Порекло презимена Зец

18. фебруар 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Mikica

    Pozdrav svima.
    Moj deda, zvao se Mane Zec. Poginuo je u II svjetskom ratu, za grob mu ne znamo. Zivio je u selu Zecev Varos, kod Slunja. Dedina Slava je Djurdjevdan.

  2. Lazar Zec

    Pozdrav ljudi! Ja živim u Novom gradu, krajnji sjeverozapad Republike Srpske. Moja porodica je porijeklom iz obližnjeg sela Kršalja. Prema jednom ljetopisu iz seoske crkve moji preci su došli iz Like početkom 19. vijeka i prezivali su se Kondić. Slavili su Nikoljdan koja je i danas moja krsna slava. Naime, bilo je neko veselje i organizivano je trkanje te je jedan moj predak pobijedio i zato su ga prozvali Zec. Od tada je njegov ogranak preuzeo ovo prezime. Najdalje što znam jeste da je živio Mile Zec koji je valjda ubio jednog bega i postao veoma poznat. On je imao tri sina i od jednog kreće ogranak sve do mene. Takođe, u selu ima porodica Kondić koji isto slave Nikoljdan tako da smo vjerovatno povezani. Postoji i teorija da su moji preci iz Crne Gore došli u Liku pa na ove prostore. Uglavnom, volio bih sakupiti što više podataka i napraviti porodično stablo.

    • Dusan Zec

      Pozdrav Lazare, upravo procitao tvoj post na ovom sajtu i mi slavimo sv.Nikolu a i meni je pokojna baba govorila da smo se prezivali Kondic cak kod nas ima jedna njiva zove se Kondicevo kuciste, selo je Gornja Dragotinja izmedju Prijedora i Novog Grada ako sta znas o tome javi mi se da razmjenimo info..

      • Lazar Zec

        Pozdrav Dušane. Veoma zanimljivo, moguće da smo i u nekom daljem rodu. Ja sam ove informacije pronašao u crkvenom ljetopisu gdje je opisano porijeklo većine prezimena u našem selu. Kada sakupim dovoljno informacija napraviću porodično stablo, mada je većina starih ljudi koji su to znali umrlo. Možeš i ti nešto više pronaći o svom porijeklu pa da onda razmjenimo informacije. Ko zna, svašta je moguće.

        • Lazar Zec

          Da li možda imaš rodbine ili poznanika u Novom Gradu?

          • vladimir zec

            Poštovani Zecovi, i ja sam cuo od svojih takvu pricu da smo se prezivali Kondic , moji su rodom iz Bosanske Krupe, selo Bastra. isto tako sam cuo da smo iz Crne Gore doselili u Liku.
            Ako nesto znate vise o rodoslovu javite mi i ja sam zainteresovan. moj deda se zvao Zivko , njegov otac Ilija a ilijin otac Božo. mislim da je Božin otac bio Jovo ali nisam siguran . Hvala puno.

  3. Nikola Zec

    Želim da Vas sve pozdravim.
    Posebno Momira, sa kojim dijelim isto porijeklo i Srdjana za kojeg smatram da je potomak brata našeg pretka.
    Prema mojim saznanjima Zečevi u Vrtoču (Bos.Petrovac) su porijeklom Kerkezi, jedan predak imao isturene prednje zube pa dobio nadimak Zec, što je ostalo do danas.
    Ukratko, čitajući ovaj i ostale sajtove smatram da potičemo od Drobnjaka preko Njeguša.
    Iz CG kreću za Liku kao Marići, kasnije Jovanović u predjelu Orlove grede iznad izvora Une, opština Lapac.
    Kasnije stiču prezime Kerkez te odatle prelaze na Prkose.
    Predpostavlja se da su 3 brata krenula sa Prkosa da se odvoje.
    Jedan odseljava prema Bihaću (Srdjan objasnio) a drugi silaze u Vrtoče, gdje ostaju kao Kerkezi sve do pojave tog nadimka.
    Moji su rodjaci inače u Vrtoču naseljeni ispod Kule.
    Nadam se da će Momir ili Srdjan biti u prilici da pročitaju moj komentar.
    Pozdrav

  4. Никола Зец

    Драги моји Зеци,само мало да размислимо не да тврдимо пошто нас спаја исто презиме и језик,вјероватно већином и истa вјера која може бити Праволсвна или Римокaтоличка свеједно,вјероватно да има и муслимана,не мијења на ствaри никако, а на презимену још мање .Ако се презиме први пута чује на остврву Крку сада Хрватска 1444 године,требали би сви мало да размислимо о кретању народа новца и робе и људи наравно ,једнако као данас.Шта хоћу да кажем Република Венција је близу и сада и прије острву Крку, није то велика разлика,а Венција је имала своје ковачнице новца које су се звале (по ријечи „zecca“-кованица). Од 1284. године, кује га Млетачка република. Тежине 3,56 грама ЦЕКИН.Да није који наш предак радио тамо у тим ковачницама ,па се упутио на југ и тако редом,ми смо иначе склони бар ми у Боки да ријечи стране примамо али на нама својствен начин,скраћивањем или преправљањем,како нама одговра.Ово само не као тврдња него једно размишљање.Поздрав свима вама и наствити са истраживањем ,увјек се нешто ново дозна!

  5. Vanja Zec Djukic

    Poštovani Zečevi

    Ne znam puno iza sebe, na žalost, posto dok je otac bio živ, nije se pričalo puno unazad, ne znam ni sama zašto, a kad si mlad onda te to puno i ne interesuje i eto …sad više nemam koga ni da pitam…
    Sve sto znam:
    Moj deda Mane i baba Sara (koji nisu bili živi kad sam se rodila), živeli su pre II svetskog rata u selu Mašvina, opstina Slunj, Kordun!
    Imali 6-oro dece Mileva, Danica, Ljubomir, Velimir, Mile (moj otac) i Svetozar (svi pokojni Bog da im dušu prosti).
    Za vreme rata izbegli u Srem, selo Putinci, tu se naselili, tu su deda i baba sahranjeni!
    Moj otac je poslom otišao za Čačak, gde sam rodjena, ostali smo samo mi deca od tetaka i striceva i niko ništa ne zna mnogo više unazad! Jedino sto znam to je da sloznije familije nije bilo, kakva je to ljubav i pažnja i postovanje bilo jednih prema drugima, to više ne postoji ili je retko!
    Eto, imala sam želju da ovo podelim sa nekim!

  6. Marija Zec

    Moji Zec su iz sela Sljivno (kod jezera na Manjaci) opstina Banja Luka. Slava Djurdjevdan.

  7. Mile Zec

    Pozdrav.
    Deda mi je takodje rekao da smo se davno prezivali Kondic, takodje mi je prica za to ubistvo nekog turcina.
    Ja se zovem Mile Zec😀

  8. Mile Zec

    Takodje slava sv Nikola poreklo Bosna Dobro selo

  9. Dragoljub Zec

    Da li netko od Vas slavi Svetog Trifuna?

  10. Milan

    Licko – krbavsko polje, slavimo Sv. Stefana 9. januara

    • Александар Зец

      Поздрав Милане, као и свим другим Зечевима /Зецовима. Моји су дошли негдје из Лике и Далмације (тако бар прича каже), у Лијевче поље, данашња лакташка општина, село Кос(и)јерово и Вакуф и Мрчевци.Не знам тачно одакле су дошли, прадјед Никола и његов најмлађи брат Илија. Слава нам је свети Стефан, 09. јануар. За њима је пошао прадједов старији брат Стеван, да их врати у стари кра. Био је висок и крупан. Кажу да је био хајдучки харамбаша или хајдук. Углавном, волио је попити или зезати буле (муслиманке, које су у то доба биле покривене). Што му је и дошло главе, јер су га напили, а онда изболи ножем 17 пута и ни тад му нису смјели прићи (док је умирао).
      Углавном, моји и дан данас живе у Косијерову, мањи број у Бањој Луци. Један дио у Мрчевцима. Слава нам је свима иста, Стевањдан.
      Наводно је до Другог свјетског рата одржавана веза између старог краја и њих, али је послије тога све престало. Како и зашто, не знам.
      Дјед мој Остоја (син Николин и Марин) је био ратни војни заробљеник негдје у Њемачкој и вратио се након рата, док је баба с дјецом. Од старих баш немам кога да питам.

      С обзиром на природу мог посла, сретао сам се и са другим презимењацима. Тако сам упознао и Мирослава Зеца, некад давно на Мањачи у касарни. Његови су били родом из околине Сплита, како се он сјећа и презивали су се Кондић. Није ни њему јасно шта се десило, да ли неко неког убио или нека друга прича, али морали су напустити крај. Крили су се у неким пећинама које су се тад звале (да ли и данас стварно не знам), “Зечије јаме или пећине”, ако се добро сјећам према Дубици негдје…тада је тај његов предак Стеван одлучио, да се неће више презивати Кондић, него Зец и тако и би. Наводно, постоји у неким књигама, да ли црквеним или другим запис о томе.
      Оно што је мени занимљиво, је да се тај Стеван враћао неким послом или нуждом стари крај, гдје је убијен, иако је тврдио да није Кондић, него Зец. Да ли је тај Стеван иста особа или не, као и брат мог прадједа Николе или чиста случајност, не бих знао. Можда, ДНК анализа, некад.

      С друге стране у сусједном селу Маглајани, су Зечеви који славе Ђурђевдан и ваљда су родом од Герзова код Мркоњића.

      За Зечеве са Мањаче знам неке, славе Томиндан, па сад не знам шта бих мислио. Исто су са Горњег Шљивна више језера имали земљу.

      Уколико нека има више каквих информација, слободно ме контактирајте.

      Поздрав

      • Александар Зец

        Заборавих рећи, што сазнадох случајно, кроз разговор с другима. Зечеви из Црне Горе, данашње, који славе светог Пантелејмона, 09. август, су наравно, Срби и од племена Паштровића. Највише их како чух, има у околини Будве и Петровца на мору, а раселили су све свуда.

        Имамо доста презимењака муслимана, данас Бошњака, али нико од њих није био вољан причати о фамилији и поријеклу презимена.

        С друге стране, добар дио данашњих Хрвата, с презименом Зец, који су из Имотског се раселили широм Далмације, до Сплита и Макарске, колико знам. Њихов предак је родом из Херцеговине. Првобитно презиме им није Зец, него је добијено по надимку тог њиховог претка. Лијечио је људе мелемима и травама и Турци су то бранили у то вријеме и настојали га ухватити, али нису успјели никако, па је добио надимак Зец. Када му је досадило више то прегањање са њима, отишао је у Имотско или његову околину. Колико знам, мада, можда, гријешим, били су православци. Дио њих се одселио некад за Србију, као мој имењак и презимењак из Београда, познати фотограф. Везе породичне су временом изблиједиле или престале. Оно што знам, да је Миљенко Зец из Макарске, његов потомак и он је католик и Хрват, као и већина других његових потомака који су остали на том подручју и проширили се по Далмацији.

        Било је неких презимењака нам на два острва близу Дубровника, али не знам шта је с њима било и да ли ко живи још тамо. Занимљиво ми, да презимена Зец има и по латинској Америци, да ли је то исто презиме или некаква њихова изведеница не знам. Претпостављам да су потомци морнара или наших људи који су некад тамо наставили своје животе из ових или оних разлога.