Poreklo prezimena Zec

18. februar 2012.

komentara: 65

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (65)

Odgovorite

65 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ZEC, brojna i ugledna knežopoljska porodica, u Strigovi, Donjem Jelovcu, Ušivcu, Krivoj Rijeci, Malom i Velikom Dvorištu… Zec je prezime postalo od nadimka, zoonim. To i Vuk Karadžić navodi: “U narodu našemu ima prezimena, koja se ne svršavaju na ić… nego je neko od one porodice najprije onako prozvan, na pr. … zec.”
    Zecovi su mnogobrojna porodica svuda po Jugoslaviji, pominju se od XV vijeka. Postojbina im je granična oblast Crne Gore i Hercegovine, gdje su se zvali Zečevići. Ima ih u Hercegovini, pravoslavaca i muslimana (35, 730), zatim među Srbima u zapadnoj Slavoniji, na ličko-krbavskom prostoru, po Kninskoj Krajini, u Istri, u okolini Ljubinja (selo Jasenica) i Dubrovnika, na ostrvu Rabu, u bosanskim selima Busije (Petrovac), Vrtoče (Bihać), “gdje su se prozvali tako jer im je jedan predak imao dva prednja zuba ispružena poput zečjeg” (25, XXII, 729). Ima dosta i topografskih naziva Zecovi. Legenda opet kaže da su Zecovi prozvani po nekom pohajdučenom Gavrilu, kojem Zulfan-beg nije mogao ništa, nego je podigao vješala za hajduka. Narod mu se posprdao: “Naš Zulfan-beg napravio ražanj, ali zec KNEŽICA u Knešpolju u šumi i nikada ga neće ufatiti! Poslaćemo aber u Tuzlu da nam pošalju džaku soli, pa nek mu turi na rep”.
    Zecovi su vitalni i otporni u svim nevoljama, obično su dugovječni ako ne izginu u ratovima. Nije im svojstven kukavičluk, nego upravo hrabrost, poštenje, radinost, pa im onaj zoonim Zec nije adekvatan, ali ga ne mijenjaju.
    Svi Zecovi slave Svetoga Panteliju.

  2. Zec

    Ima li koji zec iz Stabandze?

    • Nikola

      Moja đedovina je odatle. Da li slaviš sv. Nikolu?

      • Zecina

        I moja porodica potice iz Stabandze!Negde sam procitao da smo se pre prezivali Jelicic i da smo dosli u Stabandzu sa Zmijanja!Inace i mi slavimo Svetog Nikolu!Nastanjeni smo u Temerinu,kraj Novog Sada!pozdrav za sve Zeceve

    • Ima. Moji su posle II svetskog rata iz Stabandze dosli u Ostojicevo, selo u severnom Banatu.

      • Ranka

        Draga Ivana, da li ti živiš u Ostojićevu? Ja tamo imam puno rodbine, a moja baba se preziva la Zec i bila je rodom iz Stabanđže!

    • Dragoljub Zec

      Moj djed Stevan Zec je iz Stabandze, zaseok Zecevi, oko 500 m od granice sa Banijom. Pobjegao iz Bosanske krajine oko 1878 kao sesnestogodisnjak nakon sto se osvetio Turcima za pokolj nad nasom porodicom (od 24 clana prezivio samo on jedna sestra i majka). Zivio u Ceskoj (Austrougarska) i Rusiji do 1917 kada se kao dobrovoljac pridruzuje Srpskoj vojsci. Nakon 1 sv rata vraca se u Stabandzu / Zeceve, zeni zadnji put u dobi od 56 godina i seli u Majkovac, Virovitica. Imao dva svoja sina (Vojislav i Milan) kcerku Andelku i posvojenog sina Slavka. Zena mu je bila Anka Ivsinovic is okoline Bihaca. 1941 proterani u Srbiju, vraca se nakon rata u Majkovac i umire 1962.
      Krsna Slava nam je Sveti Trivun.

    • Dragana

      Moj deda je bio rođen u Stabandži u BiH 1911 godine. Imao je veliku familiju i nakon WWII su kolonizirani u Rumu.

    • Zec Mile

      Ima naravno

  3. Velimir Zec

    Slavimo Nikolu a i moji su Stabandze.

  4. Vojislav Ananić

    Z E C (p,m). Zeci (p). u Mostaru. Ranije su živjeli u Jasenici (Lug, Trebinje) i Veličanima (Popovo). Iz Jasenice im je neki predak, u 18. vijeku, odselio u Mostar. Zec iz Veličana imao je veliko imanje (oko 60 rala zemlje), ali ga je “usled slabih godina i nerodice” rasprodao i odselio u Mostar. Slave Jovanjdan (59:269:84:176). U Mostaru su očuvani brojni spomenici članova ove ugledne i bogate porodice iz 18. vijeka, a i kasnije. Na Pašinovačkom groblju sahranjena je 1777. godine Fimija Zec. Neki članovi ove porodice (Teodor i Jovan) imali su titulu “kir”, a Špiro Zec se spominje kao jedan od sastavljača Uredbe mostarske škole, osnovane 1858. godine (232:201-203). Zeci (m). u Orašju (Prozor). Porijeklo im nije poznato. Smatraju se starosjediocima u ovom selu (79:71). Nekada ih je bilo i u Potkom Prisoju (Dabar). Ovdje ih je “kuga pomorila”. Groblje gdje su sahranjeni po njima je nazvano “Zečevo groblje” (97:81).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Srđan Zec

    Pozdrav prezimenjaci! Moja porodica je iz sela Vrelo koje se nalazi u bosanskoj Krajini između Bihaća i Cazina. Slavimo sv. Georgija- Đurđevdan. Po predanju, koje se u porodici prenosilo s kolena na koleno, poreklom smo iz Like, a odatle je u Vrelo došao neki Petar (nije sigurno da se tako zvao) koji se prezivao Kerkez. Petar je ubio nekog Turčina, pa je pobegao u Vrelo, imao je 3 sina, ne mogu da se setim njihovih imena, ali negde imam porodično stablo koje vodi sve do njih. Ako neko ima više informacija, neka piše, voleo bih da znam.

    • Marko

      Pozdrav svima. Zelim da se nadovezem ovde na Srdjana i da ga zamolim da se javi na mail ([email protected]) pa da razmenimo informacije.
      Moji su takodje poreklom sa istog lokaliteta, slavimo isto Djurdjevdan, a trenutno vecina nastanjena u Backoj Palanci . Neki su dosli posle II s.r., a poslednji za vreme rata ’90.
      Najdalje sto sam uspeo da saznam je da moje poreklo vodi od Zec Djuradja I Djuje (rodjena Brkljac), koji su ziveli na podrucju Opstine Cazin, selo Vrelo tacnije Kamenica.
      Njih dvoje su imali 3 sina – Lazo, STANKO, Milan.
      Lazo je imao oko 10 dece, Stanko 3 sina (od kojih je jedan moj pokojni Deda Marko rodj.1926, Stevo i Mile), Milan (2 sina i 2 cerke).

  6. momir zec

    Pozdrav Zecovima
    moji su iz Vrtoča, selo izmedju B. Petrovca i Bihaća. Slava je Djurdjevdan.
    pozdrav
    Momir

  7. Aleksandra Zec

    Moji Zečevi su iz sela Brekinja, na potezu Dubica -Knezica i slave svetog Panteliju što odgovara opisu Ananića. Po predanju, tri brata su došla iz CG, Đuko sa ženom Melanijom i još dva. Moji su iz Đukine loze. Navodno su se prezivali Vojinović, pola plemena je ostalo u Slavoniji, a pola došlo u Knešpolje i onda se raselili.
    Braća su se odvojila, jedna loza je u Novom Gradu, a za drugu nemam tačnu informaciju. Još tražim.

  8. Zoran

    Pozdrav.Evo mene opet.Dosao sam do podataka da je prezime od Jovanovica iz Crne Gore..Ali verovatno jos za vreme turaka zbog nekog ubistva su presli u predele hrvatske.Promenili prezime i slavili Djurdjevdan…Moji..

  9. Dušan Zec

    Ljudi jesam li ja jedini Zec sa primorja Crne Gore u predjelu Crmnica-Misici

  10. Nemanja

    Prezime Zec, je nastalo u Crnoj Gori od plemena Bratonozici osnivac Vuk Brankovic. Prezime kao Zec se javlja za vreme Turaka bilo je 3 porodice prezime su dobili ne Zbog Turaka niti zbog mesta.. No zbog krvavih pljacki Turskih karavana napadali su karavane i bezali u sumu itd najveci harac su vrsili u mestu Zecovi itd.. Otud ono “Zec” imaju klasicne crte starog Srpskog planinskog coveka jake izrazene crte ostre kose uglavnom crne civijasta zilava gradja.. Jacih noseva visina u proseku 175cm 186cm..Slave nisu validne posto smo poceli da ih slavimo za vreme Turaka, to jest hajduci su se dogovarali o napadima aa kada bi Turci naisli i pitali sta rade oni bi odg. Da slave slavu.. No 3 brata Vlasto, Tocilo i Nemanja su morali da beze zbog krvne osvete i zbog ubistva Turskog vazala itd.. Jedan je otisao u Vrnjacku sadasnju banju odatle za Zlatibor drugi u danasnji deo Slavonije treci u Vojvodinu.. Najcesce slave su sveti Nikola, i Djurdjevdan.. Implusivni su i prgave hajducke naravi al isto tako mirni i uljudni.. I svi zecevi su rod jedna porodica tragicne istorije lutajuce brace.. Porekla Crnogorskog imate u matici Srpskoj da nadjete sve pa cak i Zeca primorskog ucesnika Kosovskog boja. Inace prezime Zec se cuje prvi put u 9 veku ima zapisano uglavnom svi su rodjaci i svi vuku Crnogorski koren maticne zemlje porekla aa i prezime nije ni bitno nastalo je tek u 19 veku do tada se u Srpskim zemljama zvalo imenom titulom nadimkom osobinom po naravi dedi itd Aleksandar Karadjordjevic uvodi prezimena da bi se razlikovali od drugih do tada su se stari potpisivali kako su stigli aa i ratovi i sve ostalo je tesko ustanoviti izbrisane arhive najdalje se DNK a analizom ide do 250 god.. Itd aa ima dosta i laznih istoricara itd ja vam ovo govorim po zapisima mog cukun djeda itd.. Sve u svemu poticete od slavnih predaka i svi ste Srbi Crnogorski Srbi!