Порекло презимена Зец

18. фебруара 2012.

коментара: 51

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (51)

Одговорите

51 коментара

 1. Mikica

  Pozdrav svima.
  Moj deda, zvao se Mane Zec. Poginuo je u II svjetskom ratu, za grob mu ne znamo. Zivio je u selu Zecev Varos, kod Slunja. Dedina Slava je Djurdjevdan.

 2. Lazar Zec

  Pozdrav ljudi! Ja živim u Novom gradu, krajnji sjeverozapad Republike Srpske. Moja porodica je porijeklom iz obližnjeg sela Kršalja. Prema jednom ljetopisu iz seoske crkve moji preci su došli iz Like početkom 19. vijeka i prezivali su se Kondić. Slavili su Nikoljdan koja je i danas moja krsna slava. Naime, bilo je neko veselje i organizivano je trkanje te je jedan moj predak pobijedio i zato su ga prozvali Zec. Od tada je njegov ogranak preuzeo ovo prezime. Najdalje što znam jeste da je živio Mile Zec koji je valjda ubio jednog bega i postao veoma poznat. On je imao tri sina i od jednog kreće ogranak sve do mene. Takođe, u selu ima porodica Kondić koji isto slave Nikoljdan tako da smo vjerovatno povezani. Postoji i teorija da su moji preci iz Crne Gore došli u Liku pa na ove prostore. Uglavnom, volio bih sakupiti što više podataka i napraviti porodično stablo.

  • Dusan Zec

   Pozdrav Lazare, upravo procitao tvoj post na ovom sajtu i mi slavimo sv.Nikolu a i meni je pokojna baba govorila da smo se prezivali Kondic cak kod nas ima jedna njiva zove se Kondicevo kuciste, selo je Gornja Dragotinja izmedju Prijedora i Novog Grada ako sta znas o tome javi mi se da razmjenimo info..

   • Lazar Zec

    Pozdrav Dušane. Veoma zanimljivo, moguće da smo i u nekom daljem rodu. Ja sam ove informacije pronašao u crkvenom ljetopisu gdje je opisano porijeklo većine prezimena u našem selu. Kada sakupim dovoljno informacija napraviću porodično stablo, mada je većina starih ljudi koji su to znali umrlo. Možeš i ti nešto više pronaći o svom porijeklu pa da onda razmjenimo informacije. Ko zna, svašta je moguće.

    • Lazar Zec

     Da li možda imaš rodbine ili poznanika u Novom Gradu?

     • vladimir zec

      Poštovani Zecovi, i ja sam cuo od svojih takvu pricu da smo se prezivali Kondic , moji su rodom iz Bosanske Krupe, selo Bastra. isto tako sam cuo da smo iz Crne Gore doselili u Liku.
      Ako nesto znate vise o rodoslovu javite mi i ja sam zainteresovan. moj deda se zvao Zivko , njegov otac Ilija a ilijin otac Božo. mislim da je Božin otac bio Jovo ali nisam siguran . Hvala puno.

 3. Nikola Zec

  Želim da Vas sve pozdravim.
  Posebno Momira, sa kojim dijelim isto porijeklo i Srdjana za kojeg smatram da je potomak brata našeg pretka.
  Prema mojim saznanjima Zečevi u Vrtoču (Bos.Petrovac) su porijeklom Kerkezi, jedan predak imao isturene prednje zube pa dobio nadimak Zec, što je ostalo do danas.
  Ukratko, čitajući ovaj i ostale sajtove smatram da potičemo od Drobnjaka preko Njeguša.
  Iz CG kreću za Liku kao Marići, kasnije Jovanović u predjelu Orlove grede iznad izvora Une, opština Lapac.
  Kasnije stiču prezime Kerkez te odatle prelaze na Prkose.
  Predpostavlja se da su 3 brata krenula sa Prkosa da se odvoje.
  Jedan odseljava prema Bihaću (Srdjan objasnio) a drugi silaze u Vrtoče, gdje ostaju kao Kerkezi sve do pojave tog nadimka.
  Moji su rodjaci inače u Vrtoču naseljeni ispod Kule.
  Nadam se da će Momir ili Srdjan biti u prilici da pročitaju moj komentar.
  Pozdrav

 4. Никола Зец

  Драги моји Зеци,само мало да размислимо не да тврдимо пошто нас спаја исто презиме и језик,вјероватно већином и истa вјера која може бити Праволсвна или Римокaтоличка свеједно,вјероватно да има и муслимана,не мијења на ствaри никако, а на презимену још мање .Ако се презиме први пута чује на остврву Крку сада Хрватска 1444 године,требали би сви мало да размислимо о кретању народа новца и робе и људи наравно ,једнако као данас.Шта хоћу да кажем Република Венција је близу и сада и прије острву Крку, није то велика разлика,а Венција је имала своје ковачнице новца које су се звале (по ријечи „zecca“-кованица). Од 1284. године, кује га Млетачка република. Тежине 3,56 грама ЦЕКИН.Да није који наш предак радио тамо у тим ковачницама ,па се упутио на југ и тако редом,ми смо иначе склони бар ми у Боки да ријечи стране примамо али на нама својствен начин,скраћивањем или преправљањем,како нама одговра.Ово само не као тврдња него једно размишљање.Поздрав свима вама и наствити са истраживањем ,увјек се нешто ново дозна!

 5. Vanja Zec Djukic

  Poštovani Zečevi

  Ne znam puno iza sebe, na žalost, posto dok je otac bio živ, nije se pričalo puno unazad, ne znam ni sama zašto, a kad si mlad onda te to puno i ne interesuje i eto …sad više nemam koga ni da pitam…
  Sve sto znam:
  Moj deda Mane i baba Sara (koji nisu bili živi kad sam se rodila), živeli su pre II svetskog rata u selu Mašvina, opstina Slunj, Kordun!
  Imali 6-oro dece Mileva, Danica, Ljubomir, Velimir, Mile (moj otac) i Svetozar (svi pokojni Bog da im dušu prosti).
  Za vreme rata izbegli u Srem, selo Putinci, tu se naselili, tu su deda i baba sahranjeni!
  Moj otac je poslom otišao za Čačak, gde sam rodjena, ostali smo samo mi deca od tetaka i striceva i niko ništa ne zna mnogo više unazad! Jedino sto znam to je da sloznije familije nije bilo, kakva je to ljubav i pažnja i postovanje bilo jednih prema drugima, to više ne postoji ili je retko!
  Eto, imala sam želju da ovo podelim sa nekim!

 6. Marija Zec

  Moji Zec su iz sela Sljivno (kod jezera na Manjaci) opstina Banja Luka. Slava Djurdjevdan.

 7. Mile Zec

  Pozdrav.
  Deda mi je takodje rekao da smo se davno prezivali Kondic, takodje mi je prica za to ubistvo nekog turcina.
  Ja se zovem Mile Zec😀

 8. Mile Zec

  Takodje slava sv Nikola poreklo Bosna Dobro selo

 9. Dragoljub Zec

  Da li netko od Vas slavi Svetog Trifuna?