Порекло презимена Јеличић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЈЕЛИЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Хаплогрупа: I2a Порекло: Засеље, Ужичка Пожега, Србија / доселили из Осата у Босни, грађевинари Крсн [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЈЕЛИЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Хаплогрупа: I2a Порекло: Засеље, Ужичка Пожега, Србија / доселили из Осата у Босни, грађевинари Крсн Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Јеличић

Порекло презимена Јеличић

ТЕСТИРАНИ ЈЕЛИЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Засеље, Ужичка Пожега, Србија / доселили из Осата у Босни, грађевинари

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (12)

 • Atina Arsic

  Zdravo, moje devojacko prezime je Jelicic, poreklo selo Vodjenica, opstina Bosanski Petrovac… evo malo o Jelicicima iz naseg kraja.
  Jeličić — pet kuća na Glavici, pet kuća na Jelića Glavici. Slave Nikoljdan. Potekli su od Gospića. Dosele u Srb njih šestorica braće. Presele se otalen u Vrtoče. Budu tu oko dvadeset godina. Dodija im bezvodnica. Pređu u Vođenicu pod Glavicu. Tu isteraju na sedamdesetoro čeljadi. Počnu se deliti i raseljavati: jedni u Vranovinu, drugi u Bravsko. treći natrag u Vrtoče i još na druge strane. Kao vreme njihova dolaska u Vođenicu može se uzeti pre 180—200 godina. Kad su naselili ovde, njihova je kuća bila sedma u Vođenici, ne računajući begovske kuće.
  JELIČIĆI

  Davno,mnogo davno i ko zna gde,neka baba Jelica imenom je zakitila potomstvo.A morala je i biti nabas baba,jer joj je potomstvo snažilo za pripoved.U pripoved je i ušlo.Gavro Vučković,Petrovčanin,zapisao je da je prošao kroz Vođenicu (oko 1855),i navratio u kuću Jeličića,u kojoj je živelo preko osamdesetoro čeljadi,među kojima i 23 udate žene.A kada se 23 mlade i čile žene s đuvegijama zapute u dugu snežnu noć,pod ponjavama,onda pleme mora snažiti.Jedan drugi Krajišnik,pripovedač,Vaso Kondić,kaže da je našao predanje po kome su Kondići i Jeličići jedno,da su potekli od Užica i pali pod Zmijanje a onda se razišli i razmestili.Jedni su bežali valjda,od greha ili hitajući u pomoć uskocima,svrnuli nam u Dalmaciju.Od onda su,valjda opet zbog greha,bežali ovamo.
  Na povratku iz Dalmacije,predak naših Jeličića zadržao se neku deceniju u Lici,nešto duže kod Gospića,a kraće kod Srba.Kad su pregazili Unu,zaustavili su se u Vrtoču.O njihovu izlasku ovamo ima gotova priča.
  >>Jeličići-…Slave Nikoljdan.Potekli su od Gospića.Dosele u Srb,njih šestorica braće.Presele se odatle u Vrtoče.Budu tu oko dvadeset godina.Dodja im bezvodica.Pređu u Vođenicu pod Glavicu.Tu isteraju na sedamdesetoro čeljadi.Počnu se deliti i raseljavati:jedni u Vranovinu,drugi u Bravsko,treći natrag u Vrtoče i još na druge strane.Kao vreme njihova dolaska u Vođenicu može se uzeti pre 210-220 godina.Kada su naselili ovde,njihova kuća je bila sedma u Vođenici,neračunajući begovske kuće<<.
  Jeličići su,prema ovom,iz Like izašli na samom početku osamnestog veka.U Vrtoču se skrasili čitav vek kasnije,pa ubrzo razdelili i razišli.Jedni su se okućili na kraju Glavice,bliže Gradini,a drugi otišli na onu stranu prema Bukovcu.
  Jeličići iz bližeg kraja Glavice
  U delu Glavice,bliže Gradini,ostali su potomci Dake i Sime,braće,kojima očevo ime nije zapamćeno.

  Одговори
  • Небојша

   Атина, хвала што сте се јавили!

   Занимљиво да Јеличића и Кондића има и у вишеградском округу. Једни Јеличћићи су тестирали днк.

   Било би добро када би неко од мушких чланова Ваше фамилије урадио днк анализу.

   Тако се са сигурношћу долази до података о даљем пореклу.

   Одговори
 • Nenad Jeličić

  Moja porodica je iz Lušci Palanke, selo Miljevci, broj kuća 2. Krsna slava Nikoljdan. Prema pričama moga djeda , a što se uklapa u komentar Atine Arsić moj čukundjed je jedan od tih 17-nestero djece koji je otišao trbuhom za kruhom od kuće i naselio se kao nadničar u selu Miljevce gdje je i ostao. Prema predanju takođe se spominje i Lika i Dalmacija. Potomci njegovi danas žive u sledećim gradovima: Prnjavor BiH,RS, Novi Sad, Šimanovci,

  U ovoj emisiji od 15min Jeličić -iz Brusa govori o porijeklu njegove loze i kako su se Jeličići selili

  http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/1004172/trag-darovnica-iz-brusa-.html

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЈЕЛИЧИЋ (к,п). Јеличићи (к), у Требижату и Почитељу (Чапљина), Подбору, Маглицама, Плочи и Лугу (Прозор). Јеличићи у Почитељу су из Требижата, одакле их је „преселио ага“ око 1850. године (59:252). У Подбору су старосједиоци. У остала мјеста досељавали су из Подбора. У Маглице се Јеличић „стално настанио код Ђулагина Брига око 1860.“, а у Луг је дошао 1918. године (79:72.83.120). Има их настањених и у Мостару. Јеличићи (п) помињу се у Љубомиру (Требиње). Историјски извори помињу Авакума Јеличића калуђера манастира Добрићево који се родио 1737. године у Љубомиру (126:335).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Dejan

  Dobro veče,
  moje ime je Dejan Jeličić, iz Belog Manastira u Baranji, Hrvatska. Slavimo sv. Nikolu. Poreklom smo iz sela Smoljana kod Bosanskog Petrovca. 1945. moj deda Milan (rođ. 1908.g ) je kao kolonista došao u Baranju, u Beli Manastir. Inače po predanju Jeličići su u Smoljanu doselili iz sela Vođenice kod Bos. Petrovca, krajem 18.veka. Početkom 20. veka jedan deo Jeličića iz Smoljane seli u Šabac, i tamo i dan danas ima tih Jeličića. Po dedinom kazivanju jedan njegov stric sa 7 ero dece je odselio u Šabac. Znam da Jeličića ima i u Čelarevu kod B. Palanke te u Nakovu i Velikom Ban. Selu kod Zrenjanina. Kod nas u Baranji ima Jeličića iz Like, koji su Srbi, te Jeličića iz Sinja koji su Hrvati. Voleo bih znati odakle potičemo? Navodno ceo kraj Petrovac, Drvar u D. Lapac dublje poreklo vuku iz Hercegovine. A sad navodno prezime Jeličić potiče sa Hvara, ali nisam siguran u to.
  Veliki pozdrav

  Одговори
  • Слободан Зрнић

   Јеличића је на подручју Босанског Петровца било у селима Вођеница, Колунић, Смољана и Суваја. Такође у неколико села око Босанске Крупе. Сви славе Никољдан.

   Порекло није познато, а могло би се утврди генетским истраживањем по мушкој линији (Y хромозом), што се ради преко нашег друштва.

   Одговори
 • Ана

  Јеличића има и у Средњој Добрињи, Пожега.
  Славе Ђурђевдан.

  Постоје три Добриње једна до друге: Доња, Средња и Горња.

  Горња Добриња је позната по томе што је родно место кнеза Милоша Обреновића.

  Поздрав

  Одговори
 • Miloš Jeličić

  Interesuje me kontakt adresa za genetsko ispitivanje porekla. Hvala.

  Одговори
 • Јоксим

  Поштовани,
  Милоше контакт адреса за генетско испитивање порекла: [email protected]
  Срећно!

  Одговори
 • David Jeličić

  Pozdrav,

  Prezime Jeličić postoji i u mjestu Borkovići, Grad Banja Luka.

  Ovim Jeličićima je slava Sv. Nikola.

  Nije poznato od kada naseljavaju mjesto Borkovići kod Banja Luke i da li su tu odnekud došli.

  Ukoliko neko ima više informacija lijepo molim da me kontaktira na mail [email protected] kako bi razmijenili saznanja.

  Одговори
  • Саша

   Поштовање Давиде. За Јеличиће и њихово порекло има различитих тврдњи. У сваком случају имамо на Пореклу Јеличиће из Пежеге код Ужица, они славе Томиндан а дошли су из регије Осата (Братунац, Сребреница). Да ли сте истог порекла са Јеличићима што славе Томиндан-а тиме истог порекла и са Миловановићима код Лучана што славе такође Томиндан можете проверити тако што ћете тестирати вашу ДНК и тиме открити порекло по мушкој линији.
   Јеличићи и Миловановићи-иако друге славе у односу на моју породицу (ја прослављам Никољдан као и ви) имају најближе ДНК поклапање са мојом породицом (Панчевачки, Црепаја, Банат, Никољдан) а како ви прослављате Никољдан а презивате се Јеличић, резултат вашег теста може бити занимљив обома.
   Поздрав !
   Саша

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top