Порекло презимена Јеличић

18. фебруар 2012.

коментара: 17

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈЕЛИЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Засеље, Ужичка Пожега, Србија / доселили из Осата у Босни, грађевинари

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Atina Arsic

    Zdravo, moje devojacko prezime je Jelicic, poreklo selo Vodjenica, opstina Bosanski Petrovac… evo malo o Jelicicima iz naseg kraja.
    Jeličić — pet kuća na Glavici, pet kuća na Jelića Glavici. Slave Nikoljdan. Potekli su od Gospića. Dosele u Srb njih šestorica braće. Presele se otalen u Vrtoče. Budu tu oko dvadeset godina. Dodija im bezvodnica. Pređu u Vođenicu pod Glavicu. Tu isteraju na sedamdesetoro čeljadi. Počnu se deliti i raseljavati: jedni u Vranovinu, drugi u Bravsko. treći natrag u Vrtoče i još na druge strane. Kao vreme njihova dolaska u Vođenicu može se uzeti pre 180—200 godina. Kad su naselili ovde, njihova je kuća bila sedma u Vođenici, ne računajući begovske kuće.
    JELIČIĆI

    Davno,mnogo davno i ko zna gde,neka baba Jelica imenom je zakitila potomstvo.A morala je i biti nabas baba,jer joj je potomstvo snažilo za pripoved.U pripoved je i ušlo.Gavro Vučković,Petrovčanin,zapisao je da je prošao kroz Vođenicu (oko 1855),i navratio u kuću Jeličića,u kojoj je živelo preko osamdesetoro čeljadi,među kojima i 23 udate žene.A kada se 23 mlade i čile žene s đuvegijama zapute u dugu snežnu noć,pod ponjavama,onda pleme mora snažiti.Jedan drugi Krajišnik,pripovedač,Vaso Kondić,kaže da je našao predanje po kome su Kondići i Jeličići jedno,da su potekli od Užica i pali pod Zmijanje a onda se razišli i razmestili.Jedni su bežali valjda,od greha ili hitajući u pomoć uskocima,svrnuli nam u Dalmaciju.Od onda su,valjda opet zbog greha,bežali ovamo.
    Na povratku iz Dalmacije,predak naših Jeličića zadržao se neku deceniju u Lici,nešto duže kod Gospića,a kraće kod Srba.Kad su pregazili Unu,zaustavili su se u Vrtoču.O njihovu izlasku ovamo ima gotova priča.
    >>Jeličići-…Slave Nikoljdan.Potekli su od Gospića.Dosele u Srb,njih šestorica braće.Presele se odatle u Vrtoče.Budu tu oko dvadeset godina.Dodja im bezvodica.Pređu u Vođenicu pod Glavicu.Tu isteraju na sedamdesetoro čeljadi.Počnu se deliti i raseljavati:jedni u Vranovinu,drugi u Bravsko,treći natrag u Vrtoče i još na druge strane.Kao vreme njihova dolaska u Vođenicu može se uzeti pre 210-220 godina.Kada su naselili ovde,njihova kuća je bila sedma u Vođenici,neračunajući begovske kuće<<.
    Jeličići su,prema ovom,iz Like izašli na samom početku osamnestog veka.U Vrtoču se skrasili čitav vek kasnije,pa ubrzo razdelili i razišli.Jedni su se okućili na kraju Glavice,bliže Gradini,a drugi otišli na onu stranu prema Bukovcu.
    Jeličići iz bližeg kraja Glavice
    U delu Glavice,bliže Gradini,ostali su potomci Dake i Sime,braće,kojima očevo ime nije zapamćeno.

    • Небојша Новаковић

      Атина, хвала што сте се јавили!

      Занимљиво да Јеличића и Кондића има и у вишеградском округу. Једни Јеличћићи су тестирали днк.

      Било би добро када би неко од мушких чланова Ваше фамилије урадио днк анализу.

      Тако се са сигурношћу долази до података о даљем пореклу.

    • David Jeličić

      Molim vas kako bih mogao stupiti u kontakt sa licem pod prezimenom Runic iz Vedrog Polja, Petrovac sa kojim na projektu imam samo jednu razliku od uporediva 23 markera.

      Takodje, molio bih kontakt sa Popović iz Biskupije, Kondic, Zec i Vukašinović.

      Moji kontakti su
      mail [email protected]
      Tel. +387644241617 i +38765493104

    • Ljubomir Jeličić

      РОДОСЛОВ ЈЕЛИЧИЋ

      Босанска крајина. Под планином Грмечс, села:
      Вођеница, Бравско и Јањила, код Босанског Петровца.
      ДедаТРИФУН 1893. испричао је унуку Љуби, о свом деди САВИ 1840. и оцу СТЕВАНУ 1865.
      Живео је у заједничком домаћинству са братом ВАЈОМ у ВОЂЕНИЦИ.То је била ЗАДРУГА, ( како се тада домаћинство звало) од 75 чланова…Турски Бег, који је владао селом, тражио је велики харач и малтретирао сеоски живаљ. Сава је стао у заштиту својих комшија, те се завадио са турским Бегом и убио га. Нашао је уточиште у селу БРАВСКО,
      одакле је и порекло Љубиног оца РАТКА.
      Ljuubomir je rođen u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde, gde su njegovi doselili iz Bravska i Janjila nakon Drugog svetskog rata. Kolonizacija Krajišnika u Vojvodinu. Sada živi u Šapcu

  2. Nenad Jeličić

    Moja porodica je iz Lušci Palanke, selo Miljevci, broj kuća 2. Krsna slava Nikoljdan. Prema pričama moga djeda , a što se uklapa u komentar Atine Arsić moj čukundjed je jedan od tih 17-nestero djece koji je otišao trbuhom za kruhom od kuće i naselio se kao nadničar u selu Miljevce gdje je i ostao. Prema predanju takođe se spominje i Lika i Dalmacija. Potomci njegovi danas žive u sledećim gradovima: Prnjavor BiH,RS, Novi Sad, Šimanovci,

    U ovoj emisiji od 15min Jeličić -iz Brusa govori o porijeklu njegove loze i kako su se Jeličići selili

    http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/1004172/trag-darovnica-iz-brusa-.html

  3. Војислав Ананић

    ЈЕЛИЧИЋ (к,п). Јеличићи (к), у Требижату и Почитељу (Чапљина), Подбору, Маглицама, Плочи и Лугу (Прозор). Јеличићи у Почитељу су из Требижата, одакле их је “преселио ага” око 1850. године (59:252). У Подбору су старосједиоци. У остала мјеста досељавали су из Подбора. У Маглице се Јеличић “стално настанио код Ђулагина Брига око 1860.”, а у Луг је дошао 1918. године (79:72.83.120). Има их настањених и у Мостару. Јеличићи (п) помињу се у Љубомиру (Требиње). Историјски извори помињу Авакума Јеличића калуђера манастира Добрићево који се родио 1737. године у Љубомиру (126:335).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Dobro veče,
    moje ime je Dejan Jeličić, iz Belog Manastira u Baranji, Hrvatska. Slavimo sv. Nikolu. Poreklom smo iz sela Smoljana kod Bosanskog Petrovca. 1945. moj deda Milan (rođ. 1908.g ) je kao kolonista došao u Baranju, u Beli Manastir. Inače po predanju Jeličići su u Smoljanu doselili iz sela Vođenice kod Bos. Petrovca, krajem 18.veka. Početkom 20. veka jedan deo Jeličića iz Smoljane seli u Šabac, i tamo i dan danas ima tih Jeličića. Po dedinom kazivanju jedan njegov stric sa 7 ero dece je odselio u Šabac. Znam da Jeličića ima i u Čelarevu kod B. Palanke te u Nakovu i Velikom Ban. Selu kod Zrenjanina. Kod nas u Baranji ima Jeličića iz Like, koji su Srbi, te Jeličića iz Sinja koji su Hrvati. Voleo bih znati odakle potičemo? Navodno ceo kraj Petrovac, Drvar u D. Lapac dublje poreklo vuku iz Hercegovine. A sad navodno prezime Jeličić potiče sa Hvara, ali nisam siguran u to.
    Veliki pozdrav

    • Слободан Зрнић

      Јеличића је на подручју Босанског Петровца било у селима Вођеница, Колунић, Смољана и Суваја. Такође у неколико села око Босанске Крупе. Сви славе Никољдан.

      Порекло није познато, а могло би се утврди генетским истраживањем по мушкој линији (Y хромозом), што се ради преко нашег друштва.

    • Jelena

      Postovani, moj deda Jovan Jelicic je bio u Sapcu, imao je sedmoro dece. Da li ste na njega mislili?

  5. Ана

    Јеличића има и у Средњој Добрињи, Пожега.
    Славе Ђурђевдан.

    Постоје три Добриње једна до друге: Доња, Средња и Горња.

    Горња Добриња је позната по томе што је родно место кнеза Милоша Обреновића.

    Поздрав

  6. Miloš Jeličić

    Interesuje me kontakt adresa za genetsko ispitivanje porekla. Hvala.

  7. Јоксим

    Поштовани,
    Милоше контакт адреса за генетско испитивање порекла: [email protected]
    Срећно!

  8. David Jeličić

    Pozdrav,

    Prezime Jeličić postoji i u mjestu Borkovići, Grad Banja Luka.

    Ovim Jeličićima je slava Sv. Nikola.

    Nije poznato od kada naseljavaju mjesto Borkovići kod Banja Luke i da li su tu odnekud došli.

    Ukoliko neko ima više informacija lijepo molim da me kontaktira na mail [email protected] kako bi razmijenili saznanja.

    • Саша Панчевачки

      Поштовање Давиде. За Јеличиће и њихово порекло има различитих тврдњи. У сваком случају имамо на Пореклу Јеличиће из Пежеге код Ужица, они славе Томиндан а дошли су из регије Осата (Братунац, Сребреница). Да ли сте истог порекла са Јеличићима што славе Томиндан-а тиме истог порекла и са Миловановићима код Лучана што славе такође Томиндан можете проверити тако што ћете тестирати вашу ДНК и тиме открити порекло по мушкој линији.
      Јеличићи и Миловановићи-иако друге славе у односу на моју породицу (ја прослављам Никољдан као и ви) имају најближе ДНК поклапање са мојом породицом (Панчевачки, Црепаја, Банат, Никољдан) а како ви прослављате Никољдан а презивате се Јеличић, резултат вашег теста може бити занимљив обома.
      Поздрав !
      Саша

  9. Јеличић Драган

    Проклети су Јеличићи

    Мој деда Лука (од прадеде Миће), нек му је вечна слава, запалио се и изгорео на гробљу палећи свећу на задушнице 91. године.
    Има два сина Јову и Милорада иначе из Пелагићева, Република Српска.
    (славе светога николу грешници)
    Горе фамилије нема у свету, ко је њих позмавао НИ ПАКАО МУ НЕЋЕ ТЕШКО ПАСТИ.

    Јова има мене Драгана, а Милорад два сина Слађана и Срђана. До сад се рађала само мушка деца, а моја и будућа генерација се гаси јер нема мушке деце више а имамо скоро по 40 година.
    КО НАС ЈЕ КЛЕО ТАЈ НИЈЕ ДАНГУБИО