Poreklo prezimena Jeličić

18. februar 2012.

komentara: 17

[toggle title=”TESTIRANI JELIČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Zaselje, Užička Požega, Srbija / doselili iz Osata u Bosni, građevinari

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Atina Arsic

    Zdravo, moje devojacko prezime je Jelicic, poreklo selo Vodjenica, opstina Bosanski Petrovac… evo malo o Jelicicima iz naseg kraja.
    Jeličić — pet kuća na Glavici, pet kuća na Jelića Glavici. Slave Nikoljdan. Potekli su od Gospića. Dosele u Srb njih šestorica braće. Presele se otalen u Vrtoče. Budu tu oko dvadeset godina. Dodija im bezvodnica. Pređu u Vođenicu pod Glavicu. Tu isteraju na sedamdesetoro čeljadi. Počnu se deliti i raseljavati: jedni u Vranovinu, drugi u Bravsko. treći natrag u Vrtoče i još na druge strane. Kao vreme njihova dolaska u Vođenicu može se uzeti pre 180—200 godina. Kad su naselili ovde, njihova je kuća bila sedma u Vođenici, ne računajući begovske kuće.
    JELIČIĆI

    Davno,mnogo davno i ko zna gde,neka baba Jelica imenom je zakitila potomstvo.A morala je i biti nabas baba,jer joj je potomstvo snažilo za pripoved.U pripoved je i ušlo.Gavro Vučković,Petrovčanin,zapisao je da je prošao kroz Vođenicu (oko 1855),i navratio u kuću Jeličića,u kojoj je živelo preko osamdesetoro čeljadi,među kojima i 23 udate žene.A kada se 23 mlade i čile žene s đuvegijama zapute u dugu snežnu noć,pod ponjavama,onda pleme mora snažiti.Jedan drugi Krajišnik,pripovedač,Vaso Kondić,kaže da je našao predanje po kome su Kondići i Jeličići jedno,da su potekli od Užica i pali pod Zmijanje a onda se razišli i razmestili.Jedni su bežali valjda,od greha ili hitajući u pomoć uskocima,svrnuli nam u Dalmaciju.Od onda su,valjda opet zbog greha,bežali ovamo.
    Na povratku iz Dalmacije,predak naših Jeličića zadržao se neku deceniju u Lici,nešto duže kod Gospića,a kraće kod Srba.Kad su pregazili Unu,zaustavili su se u Vrtoču.O njihovu izlasku ovamo ima gotova priča.
    >>Jeličići-…Slave Nikoljdan.Potekli su od Gospića.Dosele u Srb,njih šestorica braće.Presele se odatle u Vrtoče.Budu tu oko dvadeset godina.Dodja im bezvodica.Pređu u Vođenicu pod Glavicu.Tu isteraju na sedamdesetoro čeljadi.Počnu se deliti i raseljavati:jedni u Vranovinu,drugi u Bravsko,treći natrag u Vrtoče i još na druge strane.Kao vreme njihova dolaska u Vođenicu može se uzeti pre 210-220 godina.Kada su naselili ovde,njihova kuća je bila sedma u Vođenici,neračunajući begovske kuće<<.
    Jeličići su,prema ovom,iz Like izašli na samom početku osamnestog veka.U Vrtoču se skrasili čitav vek kasnije,pa ubrzo razdelili i razišli.Jedni su se okućili na kraju Glavice,bliže Gradini,a drugi otišli na onu stranu prema Bukovcu.
    Jeličići iz bližeg kraja Glavice
    U delu Glavice,bliže Gradini,ostali su potomci Dake i Sime,braće,kojima očevo ime nije zapamćeno.

    • Nebojša Novaković

      Atina, hvala što ste se javili!

      Zanimljivo da Jeličića i Kondića ima i u višegradskom okrugu. Jedni Jeličćići su testirali dnk.

      Bilo bi dobro kada bi neko od muških članova Vaše familije uradio dnk analizu.

      Tako se sa sigurnošću dolazi do podataka o daljem poreklu.

    • David Jeličić

      Molim vas kako bih mogao stupiti u kontakt sa licem pod prezimenom Runic iz Vedrog Polja, Petrovac sa kojim na projektu imam samo jednu razliku od uporediva 23 markera.

      Takodje, molio bih kontakt sa Popović iz Biskupije, Kondic, Zec i Vukašinović.

      Moji kontakti su
      mail [email protected]
      Tel. +387644241617 i +38765493104

    • Ljubomir Jeličić

      RODOSLOV JELIČIĆ

      Bosanska krajina. Pod planinom Grmečs, sela:
      Vođenica, Bravsko i Janjila, kod Bosanskog Petrovca.
      DedaTRIFUN 1893. ispričao je unuku Ljubi, o svom dedi SAVI 1840. i ocu STEVANU 1865.
      Živeo je u zajedničkom domaćinstvu sa bratom VAJOM u VOĐENICI.To je bila ZADRUGA, ( kako se tada domaćinstvo zvalo) od 75 članova…Turski Beg, koji je vladao selom, tražio je veliki harač i maltretirao seoski živalj. Sava je stao u zaštitu svojih komšija, te se zavadio sa turskim Begom i ubio ga. Našao je utočište u selu BRAVSKO,
      odakle je i poreklo Ljubinog oca RATKA.
      Ljuubomir je rođen u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde, gde su njegovi doselili iz Bravska i Janjila nakon Drugog svetskog rata. Kolonizacija Krajišnika u Vojvodinu. Sada živi u Šapcu

  2. Nenad Jeličić

    Moja porodica je iz Lušci Palanke, selo Miljevci, broj kuća 2. Krsna slava Nikoljdan. Prema pričama moga djeda , a što se uklapa u komentar Atine Arsić moj čukundjed je jedan od tih 17-nestero djece koji je otišao trbuhom za kruhom od kuće i naselio se kao nadničar u selu Miljevce gdje je i ostao. Prema predanju takođe se spominje i Lika i Dalmacija. Potomci njegovi danas žive u sledećim gradovima: Prnjavor BiH,RS, Novi Sad, Šimanovci,

    U ovoj emisiji od 15min Jeličić -iz Brusa govori o porijeklu njegove loze i kako su se Jeličići selili

    http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/1004172/trag-darovnica-iz-brusa-.html

  3. Vojislav Ananić

    JELIČIĆ (k,p). Jeličići (k), u Trebižatu i Počitelju (Čapljina), Podboru, Maglicama, Ploči i Lugu (Prozor). Jeličići u Počitelju su iz Trebižata, odakle ih je “preselio aga” oko 1850. godine (59:252). U Podboru su starosjedioci. U ostala mjesta doseljavali su iz Podbora. U Maglice se Jeličić “stalno nastanio kod Đulagina Briga oko 1860.”, a u Lug je došao 1918. godine (79:72.83.120). Ima ih nastanjenih i u Mostaru. Jeličići (p) pominju se u Ljubomiru (Trebinje). Istorijski izvori pominju Avakuma Jeličića kaluđera manastira Dobrićevo koji se rodio 1737. godine u Ljubomiru (126:335).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Dobro veče,
    moje ime je Dejan Jeličić, iz Belog Manastira u Baranji, Hrvatska. Slavimo sv. Nikolu. Poreklom smo iz sela Smoljana kod Bosanskog Petrovca. 1945. moj deda Milan (rođ. 1908.g ) je kao kolonista došao u Baranju, u Beli Manastir. Inače po predanju Jeličići su u Smoljanu doselili iz sela Vođenice kod Bos. Petrovca, krajem 18.veka. Početkom 20. veka jedan deo Jeličića iz Smoljane seli u Šabac, i tamo i dan danas ima tih Jeličića. Po dedinom kazivanju jedan njegov stric sa 7 ero dece je odselio u Šabac. Znam da Jeličića ima i u Čelarevu kod B. Palanke te u Nakovu i Velikom Ban. Selu kod Zrenjanina. Kod nas u Baranji ima Jeličića iz Like, koji su Srbi, te Jeličića iz Sinja koji su Hrvati. Voleo bih znati odakle potičemo? Navodno ceo kraj Petrovac, Drvar u D. Lapac dublje poreklo vuku iz Hercegovine. A sad navodno prezime Jeličić potiče sa Hvara, ali nisam siguran u to.
    Veliki pozdrav

    • Slobodan Zrnić

      Jeličića je na području Bosanskog Petrovca bilo u selima Vođenica, Kolunić, Smoljana i Suvaja. Takođe u nekoliko sela oko Bosanske Krupe. Svi slave Nikoljdan.

      Poreklo nije poznato, a moglo bi se utvrdi genetskim istraživanjem po muškoj liniji (Y hromozom), što se radi preko našeg društva.

    • Jelena

      Postovani, moj deda Jovan Jelicic je bio u Sapcu, imao je sedmoro dece. Da li ste na njega mislili?

  5. Ana

    Jeličića ima i u Srednjoj Dobrinji, Požega.
    Slave Đurđevdan.

    Postoje tri Dobrinje jedna do druge: Donja, Srednja i Gornja.

    Gornja Dobrinja je poznata po tome što je rodno mesto kneza Miloša Obrenovića.

    Pozdrav

  6. Miloš Jeličić

    Interesuje me kontakt adresa za genetsko ispitivanje porekla. Hvala.

  7. Joksim

    Poštovani,
    Miloše kontakt adresa za genetsko ispitivanje porekla: [email protected]
    Srećno!

  8. David Jeličić

    Pozdrav,

    Prezime Jeličić postoji i u mjestu Borkovići, Grad Banja Luka.

    Ovim Jeličićima je slava Sv. Nikola.

    Nije poznato od kada naseljavaju mjesto Borkovići kod Banja Luke i da li su tu odnekud došli.

    Ukoliko neko ima više informacija lijepo molim da me kontaktira na mail [email protected] kako bi razmijenili saznanja.

    • Saša Pančevački

      Poštovanje Davide. Za Jeličiće i njihovo poreklo ima različitih tvrdnji. U svakom slučaju imamo na Poreklu Jeličiće iz Pežege kod Užica, oni slave Tomindan a došli su iz regije Osata (Bratunac, Srebrenica). Da li ste istog porekla sa Jeličićima što slave Tomindan-a time istog porekla i sa Milovanovićima kod Lučana što slave takođe Tomindan možete proveriti tako što ćete testirati vašu DNK i time otkriti poreklo po muškoj liniji.
      Jeličići i Milovanovići-iako druge slave u odnosu na moju porodicu (ja proslavljam Nikoljdan kao i vi) imaju najbliže DNK poklapanje sa mojom porodicom (Pančevački, Crepaja, Banat, Nikoljdan) a kako vi proslavljate Nikoljdan a prezivate se Jeličić, rezultat vašeg testa može biti zanimljiv oboma.
      Pozdrav !
      Saša

  9. Jeličić Dragan

    Prokleti su Jeličići

    Moj deda Luka (od pradede Miće), nek mu je večna slava, zapalio se i izgoreo na groblju paleći sveću na zadušnice 91. godine.
    Ima dva sina Jovu i Milorada inače iz Pelagićeva, Republika Srpska.
    (slave svetoga nikolu grešnici)
    Gore familije nema u svetu, ko je njih pozmavao NI PAKAO MU NEĆE TEŠKO PASTI.

    Jova ima mene Dragana, a Milorad dva sina Slađana i Srđana. Do sad se rađala samo muška deca, a moja i buduća generacija se gasi jer nema muške dece više a imamo skoro po 40 godina.
    KO NAS JE KLEO TAJ NIJE DANGUBIO