Порекло презимена Јагодић

18. фебруар 2012.

коментара: 34

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈАГОДИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јагодић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Градишка, Република Српска
Матица им је у области Унца, Грахова и Ливна. Сродни са породицама Ајдер, Баришић, Јолиновић, Ђукић, Тртић, Тица, Миличић и Салић.

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (34)

Одговорите

34 коментара

  1. Tanja Zec

    Ja sam od Jagodica koji nisu testirani. MOji Jagodici su doselili iz Bosne u Slavoniju – selo Koprivna kod Pozege posle tursko austrijskog rata 1699 godine po navodima Josipa Buturca u njegovoj knjizi Stanovcnistvo Pozeskog kraja.
    Jagodici slav Djurdjevdan. U istom selu ima porodica Jagodic koji navodno nisu rod a slave istu slavu – to jos nismo sasvim preisitali.
    Posle drugog svetskog rata jedan deo mojih Jagodica odlazi u sela Ciglenik I Porec kod Pozege I vrlo ih je malo tamo ostalo.
    Posle gradjanskog rata gotovo svi jagodici iz Koprivne iseljavaju po Zagrebu, POzegi, Beogradu I Novom Sadu.

    Nisam uspela da otkrujem odakle su zaista dosli iz Bosne, zasto I kada. Neki moji stari spominju da smo dosli iz okoline Banja Luke mada to nije rovereno.
    Drugi trag koji sam dobila je da postoji selo Koprivna kod Modrice u Republici Srpskoj odakle su dolazili Osmanovici na koprivljansko groblje u Slavoniji I trazili vezu sa jedinim grobom Osmanovica koje postoji tu. Oni su rekli da njihovi I nasi Jagodici mogu biti u srodstvu, ali dalja potvrda je neophodna. Jer sve se svodi na rekla-kazala.

    MOlim pomozite sa daljnim informacijama ako ih imate:)

    Hvala

    • Ranko

      Moji jagodici su iz ciglenika a pre toga su zivjeli u koprivnoj . Moj djed je bio Ivan jagodic I imao je tri brata milenka, djuru I Mirka ako si imala familiju u cigleniku vjerovatno smo familija

      • Pero

        I ja sam jedan od potomaka Jagodića koji su iz Ciglenika, a prije toga su živjeli u Koprivnoj.. Možda je kome poznato za Dušana,Petra ili Gojka Jagodića …Jednom davno sam bio u koprivnoj kao malo dijete i sjećam se da mi je pokazano mjesto gdje je nekad bila kuća Dušana Jagodića koji je kasnije živio u Cigleniku,gdje i dandanas ima njegovih potomaka…

        • Pero

          Petar i Gojko su braća, od oca Dušana i majke Ljubice,koji su imali dvije sestre: Darinku i Nadu.. Nažalost Petar je umro u siječnju 2011.g., a njegova žena Desanka još 2008.g. , A Nada je umrla negdje u Srbiji, mislim Beogradu(o njoj i o njenim potomcima ništa neznam više ), Dok Gojko živi u Cigleniku, a Darinka je kod kćeri u Sisku …

      • Pero

        I ja sam jedan od potomaka Jagodića koji su iz Ciglenika, a prije toga su živjeli u Koprivnoj.. Možda je kome poznato za Dušana,Petra ili Gojka Jagodića …Jednom davno sam bio u koprivnoj kao malo dijete i sjećam se da mi je pokazano mjesto gdje je nekad bila kuća Dušana Jagodića koji je kasnije živio u Cigleniku,gdje i dandanas ima njegovih potomaka…

        Petar, Gojko, Darinka i Nada, od oca Dušana i majke Ljubice su kao mala djeca zajedno sa roditeljima kolonizirani u selo Ciglenik. Nažalost Petar je umro u siječnju 2011.g., a njegova žena Desanka(od oca Save Teodorovića i majke Božice Teodorović,r. Stojanović) još 2008.g. Nada je umrla negdje u Srbiji, mislim Beogradu(o njoj i o njenim potomcima ništa više neznam). Gojko živi u Cigleniku,dok mu je žena Jovanka umrla mislim 2009.g. Darinka je bila udana u selo Poreč, nakon što joj je umro muž, živjela je kod svojih unuka u Čaglinu, nedugo nakon života sa unukama odlazi kod kćeri u Sisak, dok je sada u staračkom domu …Krsna slava Dušana Jagodića, a time i nasljednika njegovih, Petra i Gojka, je Đurđevdan.

    • Ognjen Narancic

      E ovako,nisam Jagodic ali znam da su Jagodici iz Like(selo Licko Lesce)prije drugog svjetskog rata bilo je 15-20 kuca Jagodica ali su po dolasku drugog svjetskog rata prebijegli u Ameriku i ostale dijelove Like,danas u Lickom Lescu ima jedna kuca Jagodica to je kuca Tome Jagodica,krsna slava mu je Djurdjevdan a zavjetna sv.Ilija.

    • Горан Јагодић

      Моји Јагодићи су из Славоније, из околине Вировитице – прецизније село Јасенаш (а касније и село Борова).
      Слава нам је Ђурђевдан, а најближе порекло негде из околине Бања Луке.
      Врло блиске су нам породице Зорић и Кнежевић, па претпостављам да су дошле у истим сеобама и из истог краја.
      Пуно мојих директних предака је завршило у Јасеновцу, па су цели огранци истребљени.

      По подацима које си навела рекао бих да су моји дошли одакле и твоје тј. да су нам преци од Бања Луке, па на даље исти.

  2. Горан Јагодић

    Ја сам од Јагодића из околине Вировитице у Хрватској, тачније из села Јасенаш и села Борова. Слава нам је Ђурђевдан.
    Пуно је Јагодића из нашег краја изгинуло у Другом светском рату (што побијених у својим селима, што одведених у Јасеновац).
    По причању најстаријих у тај крај смо дошли из околине Бања Луке (као и у случају породице Тање Зец).
    Старе родбинске везе имамо са Зорићима и Кнежевићима.

  3. Горан Јагодић

    Пронашао сам ово у књизи СРПСКИ ПРЕЗИМЕНИК, аутор др. Велимир Михајловић

    Јагодић:
    – очинство у Великом Селу крај Београда 1528;
    – српска породица у Славонској војној граници 1651;
    – код которских ускока 1731; у Осијеку 1736;
    – у Горјанима код Ђакова 1750;
    – презиме неког српског мајстора из Глине 1806;
    – у Сарајеву 1807. године: стариначка породит у Малој Иванчи у Србији;
    – у селима Преоцу и Тичеву у Унцу (пореклом „са Дрине”): старинци у селу Дубока у Ресави (Србија);
    – у селу Зарошци у Соколској нахији; доста фреквентно у Хрватској: код Славонске Пожеге, Самобора, Чазме, Валпова, Ђакова, Вузета, Сиска и Велике Горице.

    • Boki Jagodic

      “u selu Zarošci u Sokolskoj nahiji”

      Pisac je mislio na selo Zarožje (kod Bajine Bašte) gde su se Jagodići doselili oko 1730 god.
      Došli su iz Sopotnice kod Goražda (tamo negde je verovatno zavičaj svih Jagodića).

      Jedan deo je ostao u tom selu, a drugi je nastavio put niz Drinu. Danas nije poznato dokle je stigla druga grupa. Neki potomci su se odselili u Rogačicu, Užice, Stupnica (Jadar), Tvrdojevac (Ub), Krnule (Vladimirci).

      Krsna slava im je ĐURĐEVDAN.

    • Dragana

      Poštovani, tek sam sada našla ovu web-stranicu, pa se javljam jer spominjete Jagodiće iz Sarajeva, a to je porodica moje pokojne majke. Po priči moje majke, mi smo jako dugo u Sarajevu, 500 godina, ali ne znam odakle smo došli ovdje.

    • Сандра

      Моји су са Тичева.
      Неко оредање говори да је бика једна Јагода, са два сина.
      Бјежали су пред турцима, једни у западну Србију, други у источну Босну па даље.
      Ми славимо Светог Николу, а сад да ли смо прво били на Тичеву или у Далђацији или обрнуто, мислим да се не зна тачно.
      Углавном и код Ливна има засеок, или је био прије рата гсје је пуно наших Јагодића убијено и побацано у јаме.

  4. Милорад Богдановић

    Поштовани Јагодићи

    Видим да се оглашавате и да се интересујете за своје корјене и зато бих вам предложио да посјетите нашу Дигиталну библиотеку http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ гдје можете много тога сазнати о својим претцима и њиховој миграцији.
    Наравно, у овоме дигиталном времену, на пречац, може се доћи до поузданих информација ако се тестирате и сазнате која сте хаплогрупа. Зато, посјетите наш Српски ДНК пројекат http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/ , упознајте се са искуствима и сазнањима других и многе нејасноће засигурно ће бити рјешене.

    Свако добро вам желим.

  5. Војислав Ананић

    Колико ми је познато, Јагодићи су пореклом из ТУРОПОЉА, а одакле су тамо стигли, не знам. Наиме, у 18. веку, Графовци – потомци грофова из Туропоља (Позојевићи, Берковићи, Матановићи, Ферковићи, ЈАГОДИЋИ и Чеконићи) досељавају у Банат, највише на простору између Зрењанина и Жомбоља (у данашњој Румунији). Само у тој првој тури, на грофовска имања, досељено је око 5.000 Туропољаца. Постојале су још три сеобе Хрвата у Банат (и у наш и у румунски део), али мислим да међу њима није било ЈАГОДИЋА. Ако сте заинтересовани за изворе података, доставите ми Вашу мејл адресу да Вам их пошаљем.
    Поздрав, Војислав

  6. Дамјан Јагодић

    Тачно је,моји су из Тичева.

    • Boki

      I moj pokojni deda,mamin tata,je poreklom bio iz Ticeva. Oni su dosli posle rata u Vojvodinu i najvise Jagodica sa dedine strane zivi u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu i okolini. U Sr Karlovcima je jedne godine bio skup Jagodica i bilo ih je blizu sto potomaka… Veliki pozdrav!

  7. Marko Jagodic

    Pozdrav svim osobama koje su ostavile komentar na ovoj stranici. Ja sam jedan mlad Jagodic koji traži istoriju svojih predaka o kojoj u krajevima iz kojih dolaze moji roditelji ima mnogo legendi i priča. Oprostite mi greške u srpskom jeziku, rođen sam u Švajcarskoj i htjeo sam dati moj doprinos ovoj stranici. Čitao sam komentare u kojima se navodi okolina Banja Luke. Moji Pretci su iz okoline Banja Luke, zapravo iz jednog sela zvanog Snjegotina, u opštini čelinac. To je jedno brdato selo u kojem ima dosta Jagodića, iako ih je zbog polazka u Evropu sve manje. Mi slavimo svetog Stefana.
    Nažalost osim puno priča i legendi nema puno podataka, tako da kao tačne podakte samo mogu navesti imena mojeg dede i prandede koji su Ostoja i Obrad Jagodic.
    Ako neko zna više o istoriji Jagodića u Snjegotini, zamolio bih ga da podijeli podakte samnom.
    Hvala unaprijed.

    • Милорад Богдановић

      Хвала Марко на поздравима.

      Изгледа да су твоји Јагодићи прије парохије Шњеготина били настањени у парохији Прибинићи гдје се спомињу у Шематизму митрополије дабробосанске за 1882. годину.

      Исти Јагодићи као слављеници Стевањдана спомињу се 1898. године у епархији пакрачкој у парохији Мучна Велика код Копривнице. Махом са простора с/з и западне Босне, Срби су се вјековима пресељавали преко Саве у Славонију, па вјероватно да су ови Јагодићи твоји сродници.

      Иначе, тада се у Славонији спомињу Јагодићи као слављеници седам различитих слава, а у митрополији д/б шест.

      Пошто већ имамо једног Јагодића који се тестирао (види овдје на самом почетку), и који је хаплогрупа Р1а карпстско-далматинска грана, можда би било добро да се и неко од твоје лозе тестира, како би тачно знали јесте ли сродници или не. Тада би много брже и сигурније дошао до многих нових сазнања о претцима својим.

      Свако добро ти желимо.

      • Marko Jagodic

        Hvala ti na odgovoru.
        Momentalno sam na lijetovanju pa nemam mogućnosti da se testiram.

        Nešto možda interesantno je, da sam saznao da su Jagodići (moji pretci) u tom selu koje sam spominjao, već četiri ili pet generacije ili takozvana kolijena tu naseljeni.
        Pozdrav.

      • Vaso Jagodic

        Pozdrav. Ja sam isto Jagodic, okolina Brckog tacnije selo Porebrice ima par porodica ovdje prije ih je bilo i vise. Svi slavimo svetog Stefana navodno vucemo korijene iz Crne Gore. Takodje spomenici svjedoce da smo ovdje od 1700. Te godine.

      • Jadranka

        Moji preci po usmenoj predaji
        Dolaze u Reku,parohija Vel.Mucna
        Koprivnica oko 1700 god sa tromeđe
        Crne Gore,Bosne i Srbije.
        Lp.Jadranka

    • Jadranka

      Porijeklo prezimena Jagodić.
      Današnji Sanđak.
      Moji doselili u Hrvatsku
      Prije 400 godina.
      Blizina
      Grad Koprivnica,
      Ima još par familija,
      A i moje je djev.prezime bilo
      Jagodić

  8. Moji su Jagodići iz sela Zarožja kod Bajine Bašte koji slave ĐURĐEVDAN.
    Tu su se doselili pre 1750te. Danas većina potomoka živi u okolini Valjeva, Uba, Užica, Beograda, u Zarožju i u Švajcarskoj. Neki su se nesto posle samog dolaska u selo odselili u Ljuboviju i u Stupnicu kod Loznice.

    -Jedino sačuvano predanje je da je udovita “Baba Jagoda”, koja je krenula se njena dva oženjena sina iz Sopotnice kod Goražda, došla u selo Zarožje. Pa su po predanju njeni potomci po njoj uzeli prezime. Ali zanimljivo je da i danas u okolni Goražda ima dosta Jagodića, koji svi slave Đurđevdan. Čak postoji naselje “Jagodići” u muslimanskom kraju blizu Goražda.
    To vodi to verovatne zaključke da su i pre dolaska nosili to prezime.

    Postoji i manje poznato predanje po kojem Jagodići potiču od Radovića.

    Ko zna nešto o Jagodićima iz Goražda?

    Srdačan pozdrav mojim Jagodićima

  9. Vesna Jagodic

    Pozdrav svim Jagodicima ma gde bili. Vidim da se svi zanimamo za nase poreklo i htela bih Vam reci na spomen Bokija da je bio skup Jagodica u S. Karlovcima. Jeste u pravu si. Bio je skup kao i svake godine sto se odrzava u Novom Sadu zadnji vikend maja meseca u Domu Vojske na Beogradskom keju. Postoji na Fb grupa Jagodic pa mozete biti upoznati sa svi detaljima o skupu. Inace na skupu budu Jagodici iz dalmacije Obrovac selo Bilisani, iz Sanskog mosta selo Podovi, iz Bajine Baste i iz Slavonske Pozege. Radili smo i porodicno stablo i najtacniji podaci su dobiveni iz manastira Krka.

    • Irina

      Tako je Vesna. Skup Jagodića je svake godine organizovao pokojni Pero Jagodić, stric mog oca. Moj otac je rodjen u Sanskom Mostu, a u selu Podovi je ziveo do 4. godine, posle toga prelaze u Bačku. Mi slavimo Arandjelovdan. Pozdrav!

  10. Djurdjica Jagodic

    Pozdrav. Ja sam takodje Jagodic. Rodjena sam u Brckom. Moji roditelji, djed i pradjed su iz Brckog. Moj otac je cuo da poticeno iz Crne Gore. Takodje da ima mjesto u Banja Luci gdje ima mnogo Jagodica. Moj otac slavi Svetog Marka. (8. Maj) Voljela bih da znam zaista odakle potticemo…