Порекло презимена Јагодић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЈАГОДИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Јагодић Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402 Карпатско-далматински кластер Порекло: Градишка, Република Српс [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЈАГОДИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Јагодић Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402 Карпатско-далматински кластер Порекло: Градишка, Република Српс Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Јагодић

Порекло презимена Јагодић

ТЕСТИРАНИ ЈАГОДИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Јагодић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Градишка, Република Српска
Матица им је у области Унца, Грахова и Ливна. Сродни са породицама Ајдер, Баришић, Јолиновић, Ђукић, Тртић, Тица, Миличић и Салић.

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (19)

 • Tanja Zec

  Ja sam od Jagodica koji nisu testirani. MOji Jagodici su doselili iz Bosne u Slavoniju – selo Koprivna kod Pozege posle tursko austrijskog rata 1699 godine po navodima Josipa Buturca u njegovoj knjizi Stanovcnistvo Pozeskog kraja.
  Jagodici slav Djurdjevdan. U istom selu ima porodica Jagodic koji navodno nisu rod a slave istu slavu – to jos nismo sasvim preisitali.
  Posle drugog svetskog rata jedan deo mojih Jagodica odlazi u sela Ciglenik I Porec kod Pozege I vrlo ih je malo tamo ostalo.
  Posle gradjanskog rata gotovo svi jagodici iz Koprivne iseljavaju po Zagrebu, POzegi, Beogradu I Novom Sadu.

  Nisam uspela da otkrujem odakle su zaista dosli iz Bosne, zasto I kada. Neki moji stari spominju da smo dosli iz okoline Banja Luke mada to nije rovereno.
  Drugi trag koji sam dobila je da postoji selo Koprivna kod Modrice u Republici Srpskoj odakle su dolazili Osmanovici na koprivljansko groblje u Slavoniji I trazili vezu sa jedinim grobom Osmanovica koje postoji tu. Oni su rekli da njihovi I nasi Jagodici mogu biti u srodstvu, ali dalja potvrda je neophodna. Jer sve se svodi na rekla-kazala.

  MOlim pomozite sa daljnim informacijama ako ih imate:)

  Hvala

  Одговори
  • Ranko

   Moji jagodici su iz ciglenika a pre toga su zivjeli u koprivnoj . Moj djed je bio Ivan jagodic I imao je tri brata milenka, djuru I Mirka ako si imala familiju u cigleniku vjerovatno smo familija

   Одговори
   • Pero

    I ja sam jedan od potomaka Jagodića koji su iz Ciglenika, a prije toga su živjeli u Koprivnoj.. Možda je kome poznato za Dušana,Petra ili Gojka Jagodića …Jednom davno sam bio u koprivnoj kao malo dijete i sjećam se da mi je pokazano mjesto gdje je nekad bila kuća Dušana Jagodića koji je kasnije živio u Cigleniku,gdje i dandanas ima njegovih potomaka…

    Одговори
    • Pero

     Petar i Gojko su braća, od oca Dušana i majke Ljubice,koji su imali dvije sestre: Darinku i Nadu.. Nažalost Petar je umro u siječnju 2011.g., a njegova žena Desanka još 2008.g. , A Nada je umrla negdje u Srbiji, mislim Beogradu(o njoj i o njenim potomcima ništa neznam više ), Dok Gojko živi u Cigleniku, a Darinka je kod kćeri u Sisku …

     Одговори
   • Pero

    I ja sam jedan od potomaka Jagodića koji su iz Ciglenika, a prije toga su živjeli u Koprivnoj.. Možda je kome poznato za Dušana,Petra ili Gojka Jagodića …Jednom davno sam bio u koprivnoj kao malo dijete i sjećam se da mi je pokazano mjesto gdje je nekad bila kuća Dušana Jagodića koji je kasnije živio u Cigleniku,gdje i dandanas ima njegovih potomaka…

    Petar, Gojko, Darinka i Nada, od oca Dušana i majke Ljubice su kao mala djeca zajedno sa roditeljima kolonizirani u selo Ciglenik. Nažalost Petar je umro u siječnju 2011.g., a njegova žena Desanka(od oca Save Teodorovića i majke Božice Teodorović,r. Stojanović) još 2008.g. Nada je umrla negdje u Srbiji, mislim Beogradu(o njoj i o njenim potomcima ništa više neznam). Gojko živi u Cigleniku,dok mu je žena Jovanka umrla mislim 2009.g. Darinka je bila udana u selo Poreč, nakon što joj je umro muž, živjela je kod svojih unuka u Čaglinu, nedugo nakon života sa unukama odlazi kod kćeri u Sisak, dok je sada u staračkom domu …Krsna slava Dušana Jagodića, a time i nasljednika njegovih, Petra i Gojka, je Đurđevdan.

    Одговори
  • Ognjen Narancic

   E ovako,nisam Jagodic ali znam da su Jagodici iz Like(selo Licko Lesce)prije drugog svjetskog rata bilo je 15-20 kuca Jagodica ali su po dolasku drugog svjetskog rata prebijegli u Ameriku i ostale dijelove Like,danas u Lickom Lescu ima jedna kuca Jagodica to je kuca Tome Jagodica,krsna slava mu je Djurdjevdan a zavjetna sv.Ilija.

   Одговори
 • Горан Јагодић

  Ја сам од Јагодића из околине Вировитице у Хрватској, тачније из села Јасенаш и села Борова. Слава нам је Ђурђевдан.
  Пуно је Јагодића из нашег краја изгинуло у Другом светском рату (што побијених у својим селима, што одведених у Јасеновац).
  По причању најстаријих у тај крај смо дошли из околине Бања Луке (као и у случају породице Тање Зец).
  Старе родбинске везе имамо са Зорићима и Кнежевићима.

  Одговори
 • Горан Јагодић

  Пронашао сам ово у књизи СРПСКИ ПРЕЗИМЕНИК, аутор др. Велимир Михајловић

  Јагодић:
  – очинство у Великом Селу крај Београда 1528;
  – српска породица у Славонској војној граници 1651;
  – код которских ускока 1731; у Осијеку 1736;
  – у Горјанима код Ђакова 1750;
  – презиме неког српског мајстора из Глине 1806;
  – у Сарајеву 1807. године: стариначка породит у Малој Иванчи у Србији;
  – у селима Преоцу и Тичеву у Унцу (пореклом „са Дрине“): старинци у селу Дубока у Ресави (Србија);
  – у селу Зарошци у Соколској нахији; доста фреквентно у Хрватској: код Славонске Пожеге, Самобора, Чазме, Валпова, Ђакова, Вузета, Сиска и Велике Горице.

  Одговори
  • Boki Jagodic

   „u selu Zarošci u Sokolskoj nahiji“

   Pisac je mislio na selo Zarožje (kod Bajine Bašte) gde su se Jagodići doselili oko 1730 god.
   Došli su iz Sopotnice kod Goražda (tamo negde je verovatno zavičaj svih Jagodića).

   Jedan deo je ostao u tom selu, a drugi je nastavio put niz Drinu. Danas nije poznato dokle je stigla druga grupa. Neki potomci su se odselili u Rogačicu, Užice, Stupnica (Jadar), Tvrdojevac (Ub), Krnule (Vladimirci).

   Krsna slava im je ĐURĐEVDAN.

   Одговори
 • Милорад Богдановић

  Поштовани Јагодићи

  Видим да се оглашавате и да се интересујете за своје корјене и зато бих вам предложио да посјетите нашу Дигиталну библиотеку http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ гдје можете много тога сазнати о својим претцима и њиховој миграцији.
  Наравно, у овоме дигиталном времену, на пречац, може се доћи до поузданих информација ако се тестирате и сазнате која сте хаплогрупа. Зато, посјетите наш Српски ДНК пројекат http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/ , упознајте се са искуствима и сазнањима других и многе нејасноће засигурно ће бити рјешене.

  Свако добро вам желим.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Колико ми је познато, Јагодићи су пореклом из ТУРОПОЉА, а одакле су тамо стигли, не знам. Наиме, у 18. веку, Графовци – потомци грофова из Туропоља (Позојевићи, Берковићи, Матановићи, Ферковићи, ЈАГОДИЋИ и Чеконићи) досељавају у Банат, највише на простору између Зрењанина и Жомбоља (у данашњој Румунији). Само у тој првој тури, на грофовска имања, досељено је око 5.000 Туропољаца. Постојале су још три сеобе Хрвата у Банат (и у наш и у румунски део), али мислим да међу њима није било ЈАГОДИЋА. Ако сте заинтересовани за изворе података, доставите ми Вашу мејл адресу да Вам их пошаљем.
  Поздрав, Војислав

  Одговори
 • Дамјан Јагодић

  Тачно је,моји су из Тичева.

  Одговори
  • Boki

   I moj pokojni deda,mamin tata,je poreklom bio iz Ticeva. Oni su dosli posle rata u Vojvodinu i najvise Jagodica sa dedine strane zivi u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu i okolini. U Sr Karlovcima je jedne godine bio skup Jagodica i bilo ih je blizu sto potomaka… Veliki pozdrav!

   Одговори
 • Marko Jagodic

  Pozdrav svim osobama koje su ostavile komentar na ovoj stranici. Ja sam jedan mlad Jagodic koji traži istoriju svojih predaka o kojoj u krajevima iz kojih dolaze moji roditelji ima mnogo legendi i priča. Oprostite mi greške u srpskom jeziku, rođen sam u Švajcarskoj i htjeo sam dati moj doprinos ovoj stranici. Čitao sam komentare u kojima se navodi okolina Banja Luke. Moji Pretci su iz okoline Banja Luke, zapravo iz jednog sela zvanog Snjegotina, u opštini čelinac. To je jedno brdato selo u kojem ima dosta Jagodića, iako ih je zbog polazka u Evropu sve manje. Mi slavimo svetog Stefana.
  Nažalost osim puno priča i legendi nema puno podataka, tako da kao tačne podakte samo mogu navesti imena mojeg dede i prandede koji su Ostoja i Obrad Jagodic.
  Ako neko zna više o istoriji Jagodića u Snjegotini, zamolio bih ga da podijeli podakte samnom.
  Hvala unaprijed.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Хвала Марко на поздравима.

   Изгледа да су твоји Јагодићи прије парохије Шњеготина били настањени у парохији Прибинићи гдје се спомињу у Шематизму митрополије дабробосанске за 1882. годину.

   Исти Јагодићи као слављеници Стевањдана спомињу се 1898. године у епархији пакрачкој у парохији Мучна Велика код Копривнице. Махом са простора с/з и западне Босне, Срби су се вјековима пресељавали преко Саве у Славонију, па вјероватно да су ови Јагодићи твоји сродници.

   Иначе, тада се у Славонији спомињу Јагодићи као слављеници седам различитих слава, а у митрополији д/б шест.

   Пошто већ имамо једног Јагодића који се тестирао (види овдје на самом почетку), и који је хаплогрупа Р1а карпстско-далматинска грана, можда би било добро да се и неко од твоје лозе тестира, како би тачно знали јесте ли сродници или не. Тада би много брже и сигурније дошао до многих нових сазнања о претцима својим.

   Свако добро ти желимо.

   Одговори
   • Marko Jagodic

    Hvala ti na odgovoru.
    Momentalno sam na lijetovanju pa nemam mogućnosti da se testiram.

    Nešto možda interesantno je, da sam saznao da su Jagodići (moji pretci) u tom selu koje sam spominjao, već četiri ili pet generacije ili takozvana kolijena tu naseljeni.
    Pozdrav.

    Одговори
 • Boki Jagodic

  Moji su Jagodići iz sela Zarožja kod Bajine Bašte koji slave ĐURĐEVDAN.
  Tu su se doselili pre 1750te. Danas većina potomoka živi u okolini Valjeva, Uba, Užica, Beograda, u Zarožju i u Švajcarskoj. Neki su se nesto posle samog dolaska u selo odselili u Ljuboviju i u Stupnicu kod Loznice.

  -Jedino sačuvano predanje je da je udovita „Baba Jagoda“, koja je krenula se njena dva oženjena sina iz Sopotnice kod Goražda, došla u selo Zarožje. Pa su po predanju njeni potomci po njoj uzeli prezime. Ali zanimljivo je da i danas u okolni Goražda ima dosta Jagodića, koji svi slave Đurđevdan. Čak postoji naselje „Jagodići“ u muslimanskom kraju blizu Goražda.
  To vodi to verovatne zaključke da su i pre dolaska nosili to prezime.

  Postoji i manje poznato predanje po kojem Jagodići potiču od Radovića.

  Ko zna nešto o Jagodićima iz Goražda?

  Srdačan pozdrav mojim Jagodićima

  Одговори
 • Vesna Jagodic

  Pozdrav svim Jagodicima ma gde bili. Vidim da se svi zanimamo za nase poreklo i htela bih Vam reci na spomen Bokija da je bio skup Jagodica u S. Karlovcima. Jeste u pravu si. Bio je skup kao i svake godine sto se odrzava u Novom Sadu zadnji vikend maja meseca u Domu Vojske na Beogradskom keju. Postoji na Fb grupa Jagodic pa mozete biti upoznati sa svi detaljima o skupu. Inace na skupu budu Jagodici iz dalmacije Obrovac selo Bilisani, iz Sanskog mosta selo Podovi, iz Bajine Baste i iz Slavonske Pozege. Radili smo i porodicno stablo i najtacniji podaci su dobiveni iz manastira Krka.

  Одговори
 • Djurdjica Jagodic

  Pozdrav. Ja sam takodje Jagodic. Rodjena sam u Brckom. Moji roditelji, djed i pradjed su iz Brckog. Moj otac je cuo da poticeno iz Crne Gore. Takodje da ima mjesto u Banja Luci gdje ima mnogo Jagodica. Moj otac slavi Svetog Marka. (8. Maj) Voljela bih da znam zaista odakle potticemo…

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top