Poreklo prezimena Ivić

18. februar 2012.

komentara: 39

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (39)

Odgovorite

39 komentara

  1. dušan

    Poreklo prezimena Ivić je iz sela Popović kod Glamoča, slava sv. Jovan.

  2. Branko Ivić

    Ivići iz Ravnja (opština Sremska Mitrovica),krsna slava Đurđic,poreklom su iz Like i potiču od Uglješevića.
    Po predanju iz Like su krajem 18 veka došla dva brata – Jocko i Iva.
    Od Jocka su nastali Jockovići i ostali da žive Glogovcu u Mačvi,a Iva je prešao u Ravnje i od njega su nastali Ivići.

  3. Nikola

    Ivici iz Bora, slava Sv.Nikola

  4. Saša

    Ivići iz sela Meševa,kod Kruševca,slava Sveti Nikola.

  5. Ivan

    Ivići iz sela Čaglavica kraj Prištine
    Sl.Sv Đurćic

  6. Djuradj

    Selo Popovići kod Glamoča

    • Zoran

      s.Krčevine, Šipovo, prema podacima naših predaka (pre više od 120-150 godina) dve porodice su došle baš iz s.Popović, Glamoč. Da li ima podataka u porodičnom stablu Ivića da su ove dve porodice se odselile. Mi nemamo podataka jer su sve kljige u kojima bi mogli proveriti podatke (knjige rođenih i zemljišnje knjige) u II ratu sve izgorele.
      Slava sv. Petar i Pavle.

  7. GORDANA

    Porodica Ivić iz Novog sela,između Novog Brda i Gračanice-Kosovo.
    Nakon izgradnje Gračaničkog jezera,(mislim da je to bilo krajem 70-ih),kada je selo potopljeno, sele se u Gračanicu.
    Slave slavu Mitrovdan.
    Prema nekim istraživanjima,kako se radi o novobrdskom kraju,poznatom po rudnicima ,još od cara Đušana,pa naovamo(malo je pisanih dokaza),dolazilo je mnogo rudarskih porodica,pa među njima i Ivići,iz Dubrovačkog kraja,zajedno sa Pavićima,Filićima i td.

  8. Vojislav Ananić

    IVIĆ (k), u Rumbocima i Zahumu (Prozor). Ogranak su velikog starosjedilačkog roda Milišića iz Rumboka. U Zahum su doselili iz Rumboka (79:95,96). Ivića je nekada bilo u Ravnom i Trnčini (Popovo). Izumrli su u ovim selima. Prema predanju, u Ravnom je živio neki Ivić koga su proglasili knezom. Bio je siromašan čovjek, nije imao sinova, a imao je sedam kćeri koje su se udale za Boroja, Đurasovića, Jovića, Prkuta i druge. Najmlađu je “oženio” nekim momkom – vojnim bjeguncem iz Dalmacije “koji se zvao Milenko Guzić”. Kad su mu nekom prilikom došli Turci on zakolje i ispeče svoju jedinu kravu da ih počasti. Zbog toga su ga prozvali knezom. U Ravnom je imao kulu “na tri boja, koja, prepravljena, bez trećeg boja, stoji i sada” (84:158,159,168).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  9. Ivić

    Ima li Ivića da slave Sv. Dimitrija, a da znaju nešto o svom poreklu?

    • Ivić

      Slavimo Mitrovdan, poreklo je od Ivana (Iva) Marinkovića, Novo Selo (Padina), Kosovo, od koga se sin Stojko odvojijo jer je bio kivan na njega, uzima deo stoke i prezime Ivić. Stojkovi sinovi, Slobodan, Stojan (koji zadržava dedino prezime Marinković) i Spasa Ivić se 1968 godine sele iz Novog Sela zbog izgradnje brane na mramorskoj reci (Gračanci) sele se u naselje pored Gračanice zvano Kišnica gde danas ima 11 kuća tj domaćinstva gde Ivići/Marinkovići žive.

      • Denis Ivic

        Iz kojih izvora si dosao do ovih podataka

      • Denis

        Rodjace gde se ti nalazis

      • Matija

        Zdravo,pronašao sam se u vašem tekstu i verujem da imamo iste korene.Stojko je imao još dva brata-Stanoja i Stojana.Ja sam praunuk sina Stanoja (Spire) koji je imao brata Ranđela.
        Spira je imao decu:Milutina,Živojina,Velimira,Margitu,Snežanu i Jorgovanku.Moj je deda Milutin i imao je suprugu Mirjanu.Oni imaju sinove:Dragana,Zorana,Milorada i Jovice.Ja sam 6. generacija od deda Ive.
        Da li znate odakle je došao deda i odakle su mu koreni.Pozdrav!

        • Bogdan

          Zdravo pronasao sam se u tekstu ja sam praunuk Ranđela. Moj pradeda je imao sina Zlatibora i ćerke Budinku, Olgu, Ružicu i Sunčicu. Ja sam unuk Zlatibora Ivića i takođe sam 6. generacija deda Ive.

        • Filip

          Desi bre Matija 😀 Ja sam čuo da su Ivići Staro-Srpsko pleme iz Pule ili Like, tadašnje Carevine Srbije, pre 600 godina, prvi ivić je otišao iz jednog od ova dva sela u drugo da bi se sklonio od Turaka. Bio je grof, imao je svoj dvorac koji je i dan danas tamo u tom nekom selu, imao je i svoje kmetove. Zato nas ima i po Hrvatskoj i po Srbiji. 🙂

  10. Ivić

    Ivića srpske nacionalnosti ima u selima Glamočke opštine, Podgreda, Popovići, Halapić…. Popovićani slave Sv. Jovana, a za Halapić i Podgredu nisam siguran koju slavu slave, najverovatnije da i oni slave Sv. Jovana. Ivića ima u Dalmaciji, ima i Srba i Hrvata. Ivići Hrvati Dalmatinci su doselili iz Kupresa, dolaskom u Dalmaciju dosta ih je primilo katoličanstvo, mada je i u Dalmaciji više Srba pravoslavaca. Ivića ima i u Crnoj Gori i u južnim krajevima Srbije. Poznati Ivići Srpske nacionalnosti su Pavle Ivić, braća Vladimir i Ilija, Milka. Najpoznatiji Ivić hrvatske nacionalnosti je fudbalski trener Tomislav.