Порекло презимена Ивић

18. фебруар 2012.

коментара: 38

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. dušan

    Poreklo prezimena Ivić je iz sela Popović kod Glamoča, slava sv. Jovan.

  2. Бранко Ивић

    Ивићи из Равња (општина Сремска Митровица),крсна слава Ђурђиц,пореклом су из Лике и потичу од Угљешевића.
    По предању из Лике су крајем 18 века дошла два брата – Јоцко и Ива.
    Од Јоцка су настали Јоцковићи и остали да живе Глоговцу у Мачви,а Ива је прешао у Равње и од њега су настали Ивићи.

  3. Nikola

    Ivici iz Bora, slava Sv.Nikola

  4. Саша

    Ивићи из села Мешева,код Крушевца,слава Свети Никола.

  5. Иван

    Ивићи из села Чаглавица крај Приштине
    Сл.Св Ђурћиц

  6. Djuradj

    Selo Popovići kod Glamoča

    • Zoran

      s.Krčevine, Šipovo, prema podacima naših predaka (pre više od 120-150 godina) dve porodice su došle baš iz s.Popović, Glamoč. Da li ima podataka u porodičnom stablu Ivića da su ove dve porodice se odselile. Mi nemamo podataka jer su sve kljige u kojima bi mogli proveriti podatke (knjige rođenih i zemljišnje knjige) u II ratu sve izgorele.
      Slava sv. Petar i Pavle.

  7. ГОРДАНА

    Porodica Ivić iz Novog sela,između Novog Brda i Gračanice-Kosovo.
    Nakon izgradnje Gračaničkog jezera,(mislim da je to bilo krajem 70-ih),kada je selo potopljeno, sele se u Gračanicu.
    Slave slavu Mitrovdan.
    Prema nekim istraživanjima,kako se radi o novobrdskom kraju,poznatom po rudnicima ,još od cara Đušana,pa naovamo(malo je pisanih dokaza),dolazilo je mnogo rudarskih porodica,pa među njima i Ivići,iz Dubrovačkog kraja,zajedno sa Pavićima,Filićima i td.

  8. Војислав Ананић

    ИВИЋ (к), у Румбоцима и Захуму (Прозор). Огранак су великог старосједилачког рода Милишића из Румбока. У Захум су доселили из Румбока (79:95,96). Ивића је некада било у Равном и Трнчини (Попово). Изумрли су у овим селима. Према предању, у Равном је живио неки Ивић кога су прогласили кнезом. Био је сиромашан човјек, није имао синова, а имао је седам кћери које су се удале за Бороја, Ђурасовића, Јовића, Пркута и друге. Најмлађу је “оженио” неким момком – војним бјегунцем из Далмације “који се звао Миленко Гузић”. Кад су му неком приликом дошли Турци он закоље и испече своју једину краву да их почасти. Због тога су га прозвали кнезом. У Равном је имао кулу “на три боја, која, преправљена, без трећег боја, стоји и сада” (84:158,159,168).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Ивић

    Има ли Ивића да славе Св. Димитрија, а да знају нешто о свом пореклу?

    • Ивић

      Славимо Митровдан, порекло је од Ивана (Ива) Маринковића, Ново Село (Падина), Косово, од кога се син Стојко одвојијо јер је био киван на њега, узима део стоке и презиме Ивић. Стојкови синови, Слободан, Стојан (који задржава дедино презиме Маринковић) и Спаса Ивић се 1968 године селе из Новог Села због изградње бране на мраморској реци (Грачанци) селе се у насеље поред Грачанице звано Кишница где данас има 11 кућа тј домаћинства где Ивићи/Mаринковићи живе.

      • Denis Ivic

        Iz kojih izvora si dosao do ovih podataka

      • Denis

        Rodjace gde se ti nalazis

      • Матија

        Здраво,пронашао сам се у вашем тексту и верујем да имамо исте корене.Стојко је имао још два брата-Станоја и Стојана.Ја сам праунук сина Станоја (Спире) који је имао брата Ранђела.
        Спира је имао децу:Милутина,Живојина,Велимира,Маргиту,Снежану и Јоргованку.Мој је деда Милутин и имао је супругу Мирјану.Они имају синове:Драгана,Зорана,Милорада и Јовице.Ја сам 6. генерација од деда Иве.
        Да ли знате одакле је дошао деда и одакле су му корени.Поздрав!

        • Bogdan

          Zdravo pronasao sam se u tekstu ja sam praunuk Ranđela. Moj pradeda je imao sina Zlatibora i ćerke Budinku, Olgu, Ružicu i Sunčicu. Ja sam unuk Zlatibora Ivića i takođe sam 6. generacija deda Ive.

  10. Ивић

    Ивића српске националности има у селима Гламочке општине, Подгреда, Поповићи, Халапић…. Поповићани славе Св. Јована, а за Халапић и Подгреду нисам сигуран коју славу славе, највероватније да и они славе Св. Јована. Ивића има у Далмацији, има и Срба и Хрвата. Ивићи Хрвати Далматинци су доселили из Купреса, доласком у Далмацију доста их је примило католичанство, мада је и у Далмацији више Срба православаца. Ивића има и у Црној Гори и у јужним крајевима Србије. Познати Ивићи Српске националности су Павле Ивић, браћа Владимир и Илија, Милка. Најпознатији Ивић хрватске националности је фудбалски тренер Томислав.