Порекло презимена Исаков

18. фебруара 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Петроније

  Исакови су српски род разасут по Срему, Банату, Украјини и Русији. Пореклом су из Призрена, одакле су 1690. као Исаковићи кренули у велику сеобу. Један део је остао у Салашу Црнобарском, а други део се почетком 18. века преселио у Срем (Рума, Сремска Митровица). Средином 18. века (1750.) огранак ове велике породице је прешао у Украјину. Један део је остао и сада је разасут од Балтика до Пацифика, а други део се вратио у Војводину. Немају централно место порекла. Нешто више их је у Новом Милошеву, Меленцима и Обрежу. Већином су православни (славе Ђурђиц, светог Мрату и светог Трифуна), док је постојао и један мањи број протестаната.

 2. Петроније

  Гордана, род смо. Вида и Славко су и моји преци.

  • Gordana

   Imam informaciju da se pradeda Slavkov otac zvao Dimitrije u Novom Milosevu i da je on bio Austrougarski major, a da cela porodica vodi poreklo od Petra Isakovica koji je bio jedan od brace Vuka Isakovica o kome je pisao M.Crnjanski u romanu Seobe. Da su svi bili oficiri visokog cina dosli iz Prizrena da bi se u austrougarskoj vojsci borili protiv Turske vladaviine. Ali mi ije jasno imam informaciju da je pradede Slavka zena Vida bila Jevrejka, potice iz potodice Tornjanski iz N.Miloseva a majka joj je bila Jevrejka. Ne znam kako da dodjem do njenih podataka, jer ona mi je prababa, moje babe Marije manka