Poreklo prezimena Isakov

18. februar 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Petronije

    Isakovi su srpski rod razasut po Sremu, Banatu, Ukrajini i Rusiji. Poreklom su iz Prizrena, odakle su 1690. kao Isakovići krenuli u veliku seobu. Jedan deo je ostao u Salašu Crnobarskom, a drugi deo se početkom 18. veka preselio u Srem (Ruma, Sremska Mitrovica). Sredinom 18. veka (1750.) ogranak ove velike porodice je prešao u Ukrajinu. Jedan deo je ostao i sada je razasut od Baltika do Pacifika, a drugi deo se vratio u Vojvodinu. Nemaju centralno mesto porekla. Nešto više ih je u Novom Miloševu, Melencima i Obrežu. Većinom su pravoslavni (slave Đurđic, svetog Mratu i svetog Trifuna), dok je postojao i jedan manji broj protestanata.

    • Gordana

      Moja majka je Mirjana Isakov, a njena majka je Marija Isakov iz Novog Miloseva. Marijini otac i majka su se zvali Slavko i Vida Isakov. Volela bih da mi ako nesto o tome znate o Vidi I Slavku Isakovu nesto napisete.
      Hvala, pozdrav!

  2. Ivana

    Tek da se zna…

  3. Petronije

    Gordana, rod smo. Vida i Slavko su i moji preci.

    • Gordana

      Imam informaciju da se pradeda Slavkov otac zvao Dimitrije u Novom Milosevu i da je on bio Austrougarski major, a da cela porodica vodi poreklo od Petra Isakovica koji je bio jedan od brace Vuka Isakovica o kome je pisao M.Crnjanski u romanu Seobe. Da su svi bili oficiri visokog cina dosli iz Prizrena da bi se u austrougarskoj vojsci borili protiv Turske vladaviine. Ali mi ije jasno imam informaciju da je pradede Slavka zena Vida bila Jevrejka, potice iz potodice Tornjanski iz N.Miloseva a majka joj je bila Jevrejka. Ne znam kako da dodjem do njenih podataka, jer ona mi je prababa, moje babe Marije manka

      • marija

        Zdravo ja sam Marija Isakov moji su iz Kikinde tata mi se zove Jovan , deda se zvao Lazar ,a baba Sofija.Nazalost nisam bas u kontaktu sa porodicom tacnij sa tatom, deda i baba su nazalost umrli.Ali me mnogo zanima poreklo svojeg prezimena i ako neko ima malo vise informacija ili od porodice volela bi da mi se javi [email protected]

  4. Nada

    Hvala vam na informacijama o poreklu prezimena Isakov!
    I moj deda je bio Isakov, Žarko, rođen 1884. godine u Karlovu ( Dragutinovo-Novo Miloševo, ulica JNA 20) a umro 1964 godine.
    Otac mu je bio Jovan , slavili su Đurđic i to je jedino što znam o pradedi.
    Ne znam da li ima drugih potomaka pradede Jovana!
    Volela bih da mi se jave unuke Milice , ćerke deda Žarka . Poslednji kontakt smo imali sedamdesetih godina kad im je umrla majka!
    Pozdrav svim Isakovima!

    • Marija

      Ja sam vec pisala gore komentar tako da imate moj mejl gore ako vas vise zanima,ja sam isla malo dalje i pronasla sam pravi izvor porekla naseg prezimena predpostvljam da smo mi bliza ili dalja familija.