Zgonjanin

17. februar 2012.

komentara: 8

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. muzicka sarenica

    Pokušavam da otkrijem porijeklo prezimena Zgonjanin.To prezime se javlja samo u trouglu opština Prijedor,Novi Grad (bivši Bos.Novi) i Kostajnica.Koliko znam svi slave Sv.Nikolu.Zgonjanini iz opštine Novi Grad nisu u srodstvu sa Zgonjaninima iz opštine Prijedor.
    Po usmenom predanju Zgonjanini su došli iz Hercegovine, pretpostavljam iz okoline Trebinja.
    Samo prezime pošto se završava na “nin” vjerovatno pripada grupi “geografskih” prezimena tj. nastalo je po mjestu ili području odakle je pleme došlo, što ima i neke logike jer u opštini Trebinje postoji mjesto sa nazivom Zgonjevo.
    Računajući poznate pretke unazad dolazi se do zaključka da su oko 500 godina naseljeni u Krajini (Prijedor,Novi Kostajnica) i svi rasenjeni po svijetu i bivšoj JU potiču isključivo sa tog područja.

    • Zgonjanin

      Koliko znam o porijeklu, spominje se Crna Gora. A ostalo je tačno, i slava i područje. Moji su iz Gornje Dragotinje.

      • Kiko

        I mo

        ja baka Petra je iz g dragotinje udata Vukota mislim da je sahranjena iza crekve sa svojim sinom Dragom

      • Drasko Zgonjanin

        Poslije kosovskog boja, ostaje tri brata i sestra. Nakon ubistva turskog paše, primorani su bježati sa kosova. Sklonjanjem u zgonj za konje, odatle i potiče prezime Zgonjanin. Prije smo imali prezime Petrović ili Čengura.
        Bjegom sa Kosova u Austrougarsku, a poslije u potkozarje.

  2. ZgonjaninT

    Poticem iz porodice Zgonjanin. Moj deda je rodjen u selu Gornja Dragotinja, Prijedor. Po njegovoj prici, vecina Zgonjanina iz tog kraja potice iz istog sela. Kao i vecina, slavimo Sv. Nikolu

  3. Milorad Bogdanović

    U Šematizmu dabrobosanskom za 1882 godinu prezime Zgonjanin se spominje u parohijama Kostajnica, Poljavnica i Ruiška. Ovdje se ne spominju u parohiji Svodna, al to ne znači da ih tada nije bilo, jer dosta je prezimena izostavljeno.
    Svi slave Nikoljdan.

    U parohiji Svodna, te 1882 godine, koju je činilo i selo Devetaci, bilo je 98 kuća sa 682 duša. Svodna 83 kuće i 562 duše a Devetaci 15 kuća i 120 duša. Rodilo se 1883. muški 16 a ženski 12. Umrlo muški 7, ženski 6. Vjenčano 6. Nemaju crkvu. Paroh Trivun Lazarević.

  4. Popovic - Zgonjanin

    Da. U Sematizmu dabrobosanskom iz 1882 god. stoji da nemaju podataka za Marinsku parohiju ( u koju spadaju Marini, G.Dragotinja i D. Dragotinja), jer ih mjesni paroh S. Bera nije dostavio. A bas u selima Marinske parohije ima mnogo porodica Zgonjanin.
    Na nekim hrvatskim sajtovima o porijeklu stoji da je Zgonjanin hrvatsko prezime sto uopste nije tacno. Svi Zgonjanini poticu iz sjeverozapadne BiH i svi su Srbi i svi slave Sv. Nikolu.
    Ako neko zna nesto vise, neka se javi.

  5. Dragan

    Po usmenom predanju, Zgonjanini potiču iz Crne Gore, a na područje Potkozarja su dospjeli pred raznim ratovima i kako se prenosi: “Uvijek nas je zgon’lo (sagonilo), tako da smo od Zgonjani došli do današnjeg prezimena Zgonjanin.