Згоњанин

17. фебруар 2012.

коментара: 8

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. muzicka sarenica

    Покушавам да откријем поријекло презимена Згоњанин.То презиме се јавља само у троуглу општина Приједор,Нови Град (бивши Бос.Нови) и Костајница.Колико знам сви славе Св.Николу.Згоњанини из општине Нови Град нису у сродству са Згоњанинима из општине Приједор.
    По усменом предању Згоњанини су дошли из Херцеговине, претпостављам из околине Требиња.
    Само презиме пошто се завршава на “нин” вјероватно припада групи “географских” презимена тј. настало је по мјесту или подручју одакле је племе дошло, што има и неке логике јер у општини Требиње постоји мјесто са називом Згоњево.
    Рачунајући познате претке уназад долази се до закључка да су око 500 година насељени у Крајини (Приједор,Нови Костајница) и сви расењени по свијету и бившој ЈУ потичу искључиво са тог подручја.

  2. ZgonjaninT

    Poticem iz porodice Zgonjanin. Moj deda je rodjen u selu Gornja Dragotinja, Prijedor. Po njegovoj prici, vecina Zgonjanina iz tog kraja potice iz istog sela. Kao i vecina, slavimo Sv. Nikolu

  3. Милорад Богдановић

    У Шематизму дабробосанском за 1882 годину презиме Згоњанин се спомиње у парохијама Костајница, Пољавница и Руишка. Овдје се не спомињу у парохији Сводна, ал то не значи да их тада није било, јер доста је презимена изостављено.
    Сви славе Никољдан.

    У парохији Сводна, те 1882 године, коју је чинило и село Деветаци, било је 98 кућа са 682 душа. Сводна 83 куће и 562 душе а Деветаци 15 кућа и 120 душа. Родило се 1883. мушки 16 а женски 12. Умрло мушки 7, женски 6. Вјенчано 6. Немају цркву. Парох Тривун Лазаревић.

  4. Popovic - Zgonjanin

    Da. U Sematizmu dabrobosanskom iz 1882 god. stoji da nemaju podataka za Marinsku parohiju ( u koju spadaju Marini, G.Dragotinja i D. Dragotinja), jer ih mjesni paroh S. Bera nije dostavio. A bas u selima Marinske parohije ima mnogo porodica Zgonjanin.
    Na nekim hrvatskim sajtovima o porijeklu stoji da je Zgonjanin hrvatsko prezime sto uopste nije tacno. Svi Zgonjanini poticu iz sjeverozapadne BiH i svi su Srbi i svi slave Sv. Nikolu.
    Ako neko zna nesto vise, neka se javi.

  5. Dragan

    Po usmenom predanju, Zgonjanini potiču iz Crne Gore, a na područje Potkozarja su dospjeli pred raznim ratovima i kako se prenosi: “Uvijek nas je zgon’lo (sagonilo), tako da smo od Zgonjani došli do današnjeg prezimena Zgonjanin.