Порекло презимена Живановић

17. фебруар 2012.

коментара: 139

Средином 18. века петорица браће, од којих је један био Живан, доселила се из Никшићке жупе у Шумадију. Живан се настанио у околини Ваљева, где се задржао и део његових потомака, који су се по њему прозвали Живановићи.
У селу Осеченица, између Ваљева и Дивчибара, односно заселак у којем живе, у народу је познат као Живановића брдо. На том простору и данас има десетак породица, Живанових потомака. Остали живе у Ваљеву, Београду, Мионици и другим местима.
Крсна слава ове фамилије је Свети Лука.
Велимир Михајловић у књизи “Српски презименик” наводи да је презиме Живановић веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју.
Поштовани, ако имате још неке информације о Живановићима пошаљите нам свој прилог, односно све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).
Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.
Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.
Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]

Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (139)

Одговорите

139 коментара

  1. Оливера!

    По књизи Љубе Павловића “Антропогеографија ваљевске Тамнаве”, писане почетком 20. века Живановића није било у Кожуару.

    http://www.poreklo.rs/2012/07/02/poreklo-prezimena-selo-ko%C5%BEuar-ub/

    • Petar Zivanovic

      Pradeda Jova mi potice iz Smedereva kao i njegovi sinovi Zivojin i Zivorad i cerka Zivadinka, moje babe i dedovi. Krsna slava nam je Sveti Nikola. Odakle moje prezime potice? Otac mi se zove Jovan a majka Florina.

  2. Шарко

    Gospodine Milodane hoćeš da ti ja kažem zbog čega nema Živanovića u knjizi Ljube Pavlovića? Zato što su ogranak nekog roda u Kožuaru i imaju novo prezime. Gospodjica Olivera potiče najverovatnije od roda Brdarevići-Brdarevski.

  3. Miladin Zivanovic

    Pozdrav svim Zivanovicima ,
    Ja sam Miladin Zivanovic rodjen sam u Cacku 1971.godine .gde mi je rodjen i otac Rados 1938,god, i
    deda Miladin 1912.god. po kome sam ja i dobio ime. Tu smo znaci vec neko duze vreme ali bih voleo da znam nesto vise o poreklu krsna slava mi je SV. Jovan ….tragajuci malo usput sam saznao onako iz razgovora sa raznoraznim ljudima da moji koreni poticu negde iz okoline Bara Crna Gora ali su sve to price i nagadjanja jer nisam nasao nista u nekoj pisanoj formi tako da bi voleo znati nesto vise ,ako neko od Vas isto tragajuci nesto sazna bio bih zahvalan na bilo kakvoj korisnoj informaciji….

    Ziveli Zivanovici !!!

    S` postovanjem
    Miladin Zivanovic

    • zorazivanovicsreckovic

      Dobro vece ja sam zora zivanovic moje poreklo je zivaljevic i krsna slavami je 6oktobra zaveve jovan a pradeda mi se zvao ilija zivanovic.pozdra moji zivanovici

    • Zora zivanovic

      Postavi miladine i moje poreklo je iz crne gore i slavim slavu 6 oktobra sv.jovan znam samo da su se moji preci prezivali zivaljevic a ķada su se doseli u srbiju zivanovici.moj pradeda se zvao ilija.pozdrav

    • Живановићева

      Поздрав Миладине,
      Моја породица је Живановић, ми такође славимо Св. Јована (20.јануар). Ми смо из Голе Главе (околина Ваљева) . Мислим да је мој чукундеда Бошко први Живановић у овом селу.

    • Zoran Živanović

      Poštovani Miladine,
      moje ime je Zoran Živanović, rođen sam 1982. god. u Doboju (Republika Srpska). Živimo u selu Osječani od druge polovine 19. vijeka kada je po predanju moj čukundjed Gavro doselio iz Crne Gore, okolina Bara. Pradjed Petar je rođen 1890., djed Ostoja 1914. a otac Boško 1951. Godine. Krsna slava nam je takođe Sv. Jovan.

    • Tanja

      Zdravo ja sam Tanja Zubanović i krsna slava nam je sv Jovan isto kao i tvoja. Cela moja porodica je iz okoline Paraćina gde ima mnogo Zivanovica i svi su familija..Moj otac, deda , pradeda, čukun deda su rodeni u Pomoravskom kraju a za ostale pretke više neznam. Interesantno je da nam je krsna slava ista. Veliki pozdrav

    • Marko (GORAN) Živanović

      Dragi brate,
      Ja sam Marko Živanović. Svrljig, Niš, Novi Beograd.
      Slava Sveti Jovan Krstitelj 20. januar.
      S poštovanjem,
      brat Marko

    • Luka Zivanovic

      Ja sam iz Kragujevca, cuo sam da smo poreklom iz crne gore i da se dobar deo Zivanovica doselio u Kragujevac ili okolinu (sumadiju) takodje slavim SV. Jovana

    • Tanja Živanović

      Ja se zovem Tanja Živanović..moj otac deda i pradeda Petar Živković su rodjeni u selu Gornje Vidovo kod Paraćina i krsna slava nam je isto sveti Jovan.
      Interesantno je to što su nam iste krsne slave.
      Veliki pozdrav

  4. Владимир Живановић

    Поздрав свим Живановићима! 🙂

    Да ли којим случајем неко има више информација о Живановићима из Купинова у Срему? Ту ми је рођен деда Велимир (рођ. 1908), и прадеда Петар, који је поред мог деде имао још два сина, Бранка и Павла, и три ћерке; а чукундеда се можда звао Раја (или већ нешто слично). Славимо св. Николу.

    • Andjela

      Petar Živanović je bio predsednik sela i položajnik kod kraljevske porodice pre rata. Najmlađi sin, Pavle Živanović (Beli) je rat proveo u logoru gde je izgubio prvo dete. Porodici je nakon rata oduzeta imovina nacionalizacijom. Pavle se posle rata vratio u selo i imao je još četvoro dece i ženu Dragicu. Sledeće dete – Ljilja je bila nastavnica biologije i umrla je od pluća u svojim dvadesetim. Pavlov sin Paja (Braca) je bio šef gradilišta i izvršio je samoubistvo sredinom osamdesetih. Negde oko bombardovanja su umrli Pavle, žena mu Dragica i ćerka Žiža (nadimak), vrlo obrazovana žena i učiteljica. Najmlađi Pavlov sin Raja (Čera), nastavnik fizičkog, je umro pre dve-tri godine.
      Pavlov sin Paja je iza sebe ostavio dvoje dece – Sašu, koji se u Bosni bavi ugostiteljstvom i Sanju, koja se u Rusiji bavi građevinom. Ćerka Žiža je iza sebe ostavila Snežanu i Nebojšu, oboje imaju dece, samo što Snežana živi u Beogradu, a Nebojša u Kupinovu. Raja je iza sebe ostavio sina Miloša koji živi u Beogradu ili je još uvek u Parizu.
      Pajina i Žižina deca imaju oko četrdeset, možda i koju godinu više, dok je Rajin sin negde oko 33-34.
      To je Pavlova strana porodice. Raja i Nebojša su bili poznati fudbaleri u Kupinovu. U bliskoj porodici imaju jednog doakademika, profesora na Sorboni, šahovskog velemajstora i vicešampiona države (u ženskoj konkurenciji), vrlo poznatu opersku divu (sa strane Dragice, Pavlove žene) i Rajin sin je ove godine bio u široj konkurenciji za Ninovu nagradu sa prvim romanom. Na žalost, sigurna sam da u Kupinovu živi samo Nebojša, Miloša vidim samo kad obidje očev grob i Snežana ponekad dođe, ali sve slabije. Porodicu stariji zovu i Stajkovići (to je špic name, drugo prezime često u selima pod austrougarskom okupacijom). Bila je i jedna mnogo dobra baka u Kupinovu čiji su sinovi Žarko i Branko, ali ja ne znam kako joj se zvao muž. I to su Živanovići (žive u Beogradu, a tamo je i Ninoslav Živanović), ostalih nema u selu, ali imaju puno rođaka, kao što vidiš. 🙂

      • Владимир Живановић

        Невероватно, хвала! Након онолико времена нисам очекивао да ће се неко јавити уопште, а сајт вероватно нема опцију да јави о одговору, и случајно погледам данас (а налазим се тренутно у Тјенђину, у Кини) и видим Ваш одговор. Заиста сам се обрадовао.

        • Jelena Bogićević

          Poštovani, moj rođeni brat je pre par nedelja uradio DNK analizu. Dobili smo podatak da se haplotipovi podudaraju na 21 od 23 uporediva markera sa Živanovićima iz Kupinova. Pogledajte komentar na forumu https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=5484.0 .

        • Sandra

          Nekoliko ispravki. Pavle (Beli) i Dragica su moji baba i deda, a Pavle-Braca, neki ga znaju i kao Paju, otac, koji je i najstariji od dece koja su zivela u Kupinovu. Zovem se Sandra, krsteno Aleksandra, rodjeni brat Sasa, krsteno Aleksandar. Moja sestra od tetke je Ljiljana, a ne Snezana. Ima jos nekih netacnosti u opisu nase porodice, ali nije vazno. Krsna slava, devojacka, mi je bila Sv. Nikola.

    • Tina

      Pozdrav. Ja sam takodje od Živanovića. Moj deda je iz Kupinova.Pradeda Slavko je imao tri sina. Vladimira, Aleksandra i Milenka. Sva trojica su pokojni. Milenko moj deda je imao Ninoslava(mog oca, koji nas je na žalost napustio prošle godine) i cerku Svetlanu. Deda Aca je imao Vladu i Zoricu, a deda Vlada koji je ziveo u Mariboru je ostavio za sobom cerku Draganu.Moj tata Nino ima mene i mog brata Marka. Krsna slava svima nama je sv. Nikola.

    • Tina

      Zaboravih da kažem da smo svi mi nastanjeni u Beogradu.

  5. Фамилије-презимена Живановић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Радаљ
    -Будишић
    -Планина
    -Читлук
    -Постење
    -Грачаница
    -Доња Љубовиђа
    -Салотуша
    -Рача
    -Рача (Бушинама)

  6. Dragoljub Živanović

    Поздрав свим Живановићима,

    који су колико видим сви веома поносни на своје презиме, као и ја.
    Моји Живановићи потичу из Белог Потока, код Књажевца. према породичном предању ту живе од старине. Славимо Св. Мрату.
    Породични надимак је “мрдинци”, што можда долази и од “мратинци”. Најстарији предак кога знам је чукундеда Живан. Прадеда је као дечак отишао на школовање, завршио учитељску школу и од тада живимо у Нишу.
    Унапред се захваљујем за сваку евентуалну информацију о мојим Живановићима.

  7. Aleksander Zivanović

    Pozdrav svima ….ja se Zovem Sasa Zivanović i rodjen Sam u Ljubljani 15.06.65….moj otac Branko Zivanović rodjen u selu Milići u bosni 1931-1933 godine otisao na studij gradjevine u Ljubljanu i diplomirao neznam Koje godine…uvek je govorio da nema roditelja ni brace ni sestara…Kad je meni bilo 2 godine odlazi u nemacku i ostavlja Mamu i mene. Jos i danas zivi u gradu Mannheim….kontakta ni nemamo …Imao Jesam Ali ne ide….pre deset godina saznao Sam da Imam polu sestru koju sam pre 3 godine i prvi put upoznao….zivi u Kanadi….neopisivo lepo …i zaznali smo od polu sestre da ima nas otac Jos brace i sestre…koji po nasim informacijama zive u Sabcu….jedan od brace se zove Ljubo….najveca mi zelja da upoznam rodbinu za koji nisam ni znao da postoji….Ja danas zivim u Austriji u gradu Graz ,ozenjem Sam i Imam Sina Filipa…..ako bekommen moze da pomogne Bio bi um zahvalan do kraja zivota….Evo i Broj telefona 0043 650 936 9000

    S postovanjem Sasa Zivanovic

  8. Aleksander Zivanović

    Pozdrav svima Evo Imam nekih novih informacija…moj otac Branko Zivanović ima brace po imenu Rajko,Ratko,Ljubo i Ljubinka…..Ljubo i Ljubinka so iz sela Ristijevici kod Milića….Rajko ima ćerku koja se zove Mira i ima kafić u Šapcu kojeg vodi sa svojim muzem…..Eto toliko sa sada
    S.’ Postovanjem Sasa Zivanović

  9. Фамилије-презимена Живановић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковић “Космај”.

    -Влашка
    -Дучина
    -Кораћица
    -Парцани
    -Ропочево
    -Стојник

  10. Nikola Zivanovic

    Pozdravi svima 🙂 Evo i ja da se prestavim Nikola Zivanovic 94god iz Loznice.. Slava Srdjevdan.. 🙂