Порекло презимена Живановић

17. фебруар 2012.

коментара: 139

Средином 18. века петорица браће, од којих је један био Живан, доселила се из Никшићке жупе у Шумадију. Живан се настанио у околини Ваљева, где се задржао и део његових потомака, који су се по њему прозвали Живановићи.
У селу Осеченица, између Ваљева и Дивчибара, односно заселак у којем живе, у народу је познат као Живановића брдо. На том простору и данас има десетак породица, Живанових потомака. Остали живе у Ваљеву, Београду, Мионици и другим местима.
Крсна слава ове фамилије је Свети Лука.
Велимир Михајловић у књизи “Српски презименик” наводи да је презиме Живановић веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју.
Поштовани, ако имате још неке информације о Живановићима пошаљите нам свој прилог, односно све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).
Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.
Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.
Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]

Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (139)

Одговорите

139 коментара

  1. Зоран Живановић

    Поштовани,
    Пре неки дан сам чуо од некога да је нашао порекло на сајту. Данас сам и ја пробао и гле чуда, од много породица са овим пезименом, Ви сте објавили баш породицу којој и ја припадам. Мој отац је Сретен, рођен у Рајковићу, веома близу Осечине. Деда ми се звао Божидар, рођен 1903. умро 1985. Нјегов отац се звао Стојадин, рођен у Осечини. Било би ми веома драго да саѕнам нешто више и о Стојадиновим прецима. Податак о мом претку Живану и његовом доласку из Никшића, је за мене нешто фантастично. Како да дођем до информација, односно да ми помогнете и око његових предака, или тачног места где је рођен. Били би смо Вам веома захвални: Сретен, Зоран и мој син Михајло рођен 2001. у Београду.
    Срдачан поздрав,
    Зоран Живановић

  2. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ЖИВАНОВИЋ
    -Вукићевица, прва половина 18. века, Причевић у Подгорини, Митровдан.
    -Слатина, прва половина 18. века, Доње Кошље у Азбуковици, Никољдан.
    -Трстеница, прва половина 18. века, Миличиница у Подгорини, Митровдан.
    -Бргуле-1, друга половина 18. века, Дробњаци, Ђурђевдан.
    -Врховине, друга половина 18. века, Пауне у Колубари, Јовањдан.
    -Докмир, друга половина 18. века, Полимље, Ђурђиц.
    -Дрен-1, друга половина 18. века, Љубинић у суседству, Јовањдан, од Весића из Љубинића.
    -Дрен-2, друга половина 18. века, Бељинн у Посавској тамнави, Никољдан.
    -Дрен-3, друга половина 18. века, Лукавац у Колубари, Јовањдан, уљези у Живановиће 1.
    -Забрежје, друга половина 18. века, Добановци у Срему, Лучиндан, уз Јаковљевиће, циганско-ромског порекла.
    -Зукве, друга половина 18. века, Драгијевица у Подгорини, Ђурђиц, уз Максимовиће.
    -Милорци, друга половина 18. века, Миличиница у Подгорини, Ђурђиц.
    -Скела, друга половина 18. века, Лелић у Подгорини, Никољдан, уз Савиће.
    -Таково, друга половина 18. века, Торник у Азбуковици, Ђурђиц, уз Машиће.
    -Трлић, друга половина 18. века, Дрлача у Азбуковици, Ђурђиц.
    -Трњаци-1, друга половина 18. века, Чајетина-Стари Влах, Лучиндан, уз Ерчиће.
    -Црвена Јабука, друга половина 18. века, Тубравић у Подгорини, Никољдан.
    -Бргуле-2, после 1827. године, Лопатањ у Подгорини, Ђурђиц.
    -Дрен-4, после 1827. године, Рача-округ ужички, Аранђеловдан.
    -Свилеува*, после 1827. године, Осладић у Подгорини, Лазаревдан, уз Гујиће.
    *Живановићи су дошли на имање старог Лазе Теодоровића – Ћате, капућехаје (?) из 1844. године, купили га од његових наследника, где Лазиних потомака ни тада ни данас није било у селу.
    -Трњаци-2, после 1827. године, Голубинци у Срему, Јовањдан.
    -Чучуге, после 1827. године, Котешица у Колубари, Јовањдан.
    -Шарбане, после 1827. године, Осат, Никољдан.

  3. Postovani,ja sam Zivanovic Sandra,zivim u Selu Kijevu,opstina Batocina, u Sumadiji. Htela bih da proverim poreklo mog prezimena posto sam od starijih iz moje porodice cula da poticemo od pretka Zivana. Zanima me odakle se doselio sa svojom porodicom i kada? unapred hvala. Pozdrav

  4. Živanović Tamara

    E da se i ja predstavim. I ja sam Zivanovic i ponosna sam sto nosim to prezime. Ovo prezime se takodje pojavljuje u Republici Srpskoj, odakle i ja pisem. Pisem samo onako bez ikakvih jos podataka. To prezime je super. Preponosna sam. Kao sto kaze ona pjesma “S ponosom nosim djevojacko prezime”. Hvala na podacima svima…..

  5. Živanović Tamara

    Evo ja se javljam opet. Ja sam noćna ptica. Samo čitajući pomno ono naše porijeklo, zaboravila sam da kažem slavu koju slavim. Moja slava je Đurđevdan.

  6. Фамилије-презимена Живановић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Живановић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабина Лука
    -Ба (Бах)
    -Бранеговић
    -Брежђе
    -Горња Буковица-1
    -Горња Буковица-2
    -Врагочаница
    -Дучић
    -Златарић
    -Лопатањ
    -Маљевић-1
    -Маљевић-2
    -Миличиница-1
    -Миличиница-2
    -Мрчић
    -Оглађеновац
    -Осеченица
    -Прњавор (Боговађа)
    -Санковић
    -Тубрарвић
    -Црниљево-1
    -Црниљево-2

  7. Svetlana

    Živanović Antonije,rođen 1820.god. Selanac, Veliki Majdan kod Ljubovije, poreklo iz Staroh Vlaha kod Ulcinja, prezivali se u Crnoj Gori Vujić pa Pjević

  8. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Живановић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Живановић одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

    -Мали Црљени
    -Трбушница
    -Барзиловица
    -Баћевац
    -Бождаревац
    -Велики Борак
    -Велики Црљени
    -Вранић
    -Гунцати
    -Дражевац
    -Зеоке
    -Конатице
    -Крушевица
    -Миросаљци
    -Мислођин
    -Петка
    -Прогореоци
    -Рудовци
    -Трбушница
    -Чибутковица
    -Шопић
    -Шушњар

    • Zovem se Slobodan Živanović poreklom sam iz Velikih Crljeni kod Lazarevca.Po crkvenim knjigama za moju Familiju se pise da smo staea familija anda nam se nezna poreklo.Nasa krsna slava je Sveti Stefan poznatiji kao Stevandan.Voleo bi ako neko zna nesto o nasem poreklu da mi napise i voleo bi da saznam da li jos neki Živanovići slave istu slavu Stevandan.

    • Saša

      Majčino devojačko prezime Živanović. Boždarevac. Krsna slava Đurđic. Rodom iz Crne Gore.

      • Катарина

        Прадеда Милован Живановић, његова деца: Јоргованка (1940.), Велиборка (Бор), Милутин (Блаце), Драгутин (Блаце), Крсто (Београд) и Ратомир (Прокуплје). Њихова деца (а унуци Милована): Јоргованка: Милорад (1964.) и Милан (1968.) сада живе у Лазаревцу. Велиборка: Никола (Бор) и Јелена (Смедеревска Паланка). Милутин: Снежана (Ниш) и Слађана (Београд). Драгутин: Горан (Блаце) и Весна (Бар). Крсто: Анђела (Београд). Ратомир: Драган (Прокупље) и Ненад (Прокупље). Крсна слава: Ђурђиц. Раселили се из Самодреже прво у Блаце, па даље свако својим путем.

        Мејл адреса: [email protected]

  9. Презимена-фамилије у Шумадији, Живановић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Ботуњ
    -Крњево
    -Мала Плана
    -Радовањ
    -Ракинац
    -Доња Сабанта

  10. Olivera

    Postovani, ne znam mnogo , ali koliko znam tata mi je rodjen u Kozuaru, mestu kod Uba. Tamo mi je rodjen i deda , pradeda i cukundeda, za dalje ne znam . Slava mi je Mitrovdan. Mislim da su mi preci nekada davno dosli iz Makedonije. Naravno zelela bih da znam vise.

    • Nenad

      E pa Olivera,i moji preci su rodjeni u Kozuaru i prezivaju se Zivanovici,isto slavimo Mitrovdan kao krsnu slavu..Mozda smo i rod.. Ja sam Nenad,rodjen 1981. od oca Milovna koji je rodjen 1951, u Kozuaru,njegov otac ( moj deda ) Todor je rodjen tridesetih,pradeda mi se zvao Dimitrije rodjen oko 1900 i neke,cukun deda se zvao Jovan,za njega ne znam kada je rodjen,znam samo da je poginuo negde na Solunskom frontu.. Daljih saznanja nemam… Ako prepoznajes neka imena,ti javi..Bio bih srecan da saznam vise..