Poreklo prezimena Živanović

17. februar 2012.

komentara: 139

Sredinom 18. veka petorica braće, od kojih je jedan bio Živan, doselila se iz Nikšićke župe u Šumadiju. Živan se nastanio u okolini Valjeva, gde se zadržao i deo njegovih potomaka, koji su se po njemu prozvali Živanovići.
U selu Osečenica, između Valjeva i Divčibara, odnosno zaselak u kojem žive, u narodu je poznat kao Živanovića brdo. Na tom prostoru i danas ima desetak porodica, Živanovih potomaka. Ostali žive u Valjevu, Beogradu, Mionici i drugim mestima.
Krsna slava ove familije je Sveti Luka.
Velimir Mihajlović u knjizi “Srpski prezimenik” navodi da je prezime Živanović veoma frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području.
Poštovani, ako imate još neke informacije o Živanovićima pošaljite nam svoj prilog, odnosno sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).
Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.
Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.
Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]

Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (139)

Odgovorite

139 komentara

  1. Lenard Zivanovic

    Ja sam Lenard Zivanovic od oca Nikole Zivanovic i deda Pavle Zivanovic. Deda je bio kapetan u Vojski, znam da je imao brata blizanca Lala Zivanovic iz Beograda. Takođe sam čuo da jedan deo familije živi u mestu “Deč” kod Beograda.
    Deda i njegov brat blizanac navodno imaju dosta vanbračne dece po srbiji pošto su svoje živote posvetili ženama i alkoholu 😊. A nikad ih nisu hteli priznati i izbegavali odgovornost, pa iz tog razloga mi nemamo dostupne informacije.
    Deda Pajo je dobio prekomandu u Vojski za Suboticu. U Subotici se deda poslednji put ozeni i dobio petoro dece ” Savu, Ziku, Nikolu, Jovicu i Mirjanu”.
    Toliko znam.
    Ako neko ima info, može me kontaktirati putem meil: [email protected]