Poreklo prezimena Živanović

17. februara 2012.

komentara: 98

Sredinom 18. veka petorica braće, od kojih je jedan bio Živan, doselila se iz Nikšićke župe u Šumadiju. Živan se nastanio u okolini Valjeva, gde se zadržao i deo njegovih potomaka, koji su se po njemu prozvali Živanovići.
U selu Osečenica, između Valjeva i Divčibara, odnosno zaselak u kojem žive, u narodu je poznat kao Živanovića brdo. Na tom prostoru i danas ima desetak porodica, Živanovih potomaka. Ostali žive u Valjevu, Beogradu, Mionici i drugim mestima.
Krsna slava ove familije je Sveti Luka.
Velimir Mihajlović u knjizi “Srpski prezimenik” navodi da je prezime Živanović veoma frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području.
Poštovani, ako imate još neke informacije o Živanovićima pošaljite nam svoj prilog, odnosno sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).
Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.
Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.
Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]

Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (98)

Odgovorite

98 komentara

 1. Zoran Živanović

  Pozdrav! Ja sam Zoran Zivanovic, moje poreklo je iz sela Grasevci opstina Brus. Krsna slava mi je Arandjelov dan. U selu postoji zaseok nazvan po prezimenu “zivanovici”. U selu postoje dve familije Zivanovic jedna slavi moju krsnu slavu arandjelov dan a druga familija jovan dan. Ja sam imao tu srecu da mi je i majka iz istog mesta, tako da su mi svi zivanovici rod iz tog kraja,i ujcevina slavi jovan dan. Deda sa oceve strane se zvao Radojica a sa majcine strane Nikita.

 2. Danica Petrović

  Ignjat Živanović (nestao na Solunskom frontu) , sin Blagoje Živanović – selo Lovci , Jagodina, slava Sveti Ignjat Bogonosac

 3. Velizar Zivanovic

  U selu Lopatanj, izmedju Osecine i Pecke postoji zaseok Zivanovici. Moj otac je poreklom odatle. Slavimo slavu Sv. Alimpije

 4. Ja sam Zoran Živomira Živanović

  Živanovići iz sela Rakinca, opština Velika Plana 11320 , krsna slava Sveti Nikola. Da li neko zna nešto o poreklu nas iz ovog sela?

 5. Anastasija

  Dakle ovako, devojački sam Živanović i znam sve o tom prezimenu barem što se tiče Živanovića doseljenih sa Kosova, slava Djudjic. Živan rodonačelnik rodjen 1829. godine ili njegov otac Radojko doselili su se sa Kosova bežeći od turske vojske. Živan je umro par godina pre Prvog svetskog rata imao je sina Milenka i 3 unuka Milana, Milisava i Dragutina.
  Živan ili njegov otac su se doselili u selo Braničevo. Danas tamo živi samo moj deda tako da gotovo Živanovića pa skoro da nema u tom selu ali ima dosta potomaka.