Порекло презимена Ждеро Reviewed by Momizat on . Презиме Ждеро потиче из места Врлика код Книна. Старо презиме им је било Николић. Крајем 17. века долази до великих миграција услед чега један део рода одлази у Презиме Ждеро потиче из места Врлика код Книна. Старо презиме им је било Николић. Крајем 17. века долази до великих миграција услед чега један део рода одлази у Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Ждеро

Порекло презимена Ждеро

Презиме Ждеро потиче из места Врлика код Книна. Старо презиме им је било Николић. Крајем 17. века долази до великих миграција услед чега један део рода одлази у Босну, у Ливно, прецизније у доње Ливањсако поље, у село Рујани. Одатле се, под турским „зулумом“ повлаче према горњем Ливањском пољу, у село Срђевице, одакле се расељавају у села Застиње, Смричане, Голињево, Фубер и Коморане. Један део мигрира према Купресу и данас постоји локација изнад села Малована позната као Ждерин под. Одатле одлазе према селу Благају, а један део силази у Гламочко поље и тамо их има у неколико села. Такође, један део одлази у Гламоч, а други у Шипово, и ти се зову Ђачићи.

У овим крајевима су живели све до последњег рата.

Приликом миграције из Ливна један део одлази у Имотски и тамо их има у једном или два села. Све ове Ждере су једно племе и славе славу Св.Јована Крститеља, коју су и донели из старог краја, односно Врлике, укључујући и Ждере из Имотског који су данас католици.

.Презимена Ждеро има још у средњој Босни код муслиманског живља и није у вези са горе описаним родом. Такође их има и у Новој Тополи код Градишке и они знају да су мигрирали са Купреса пред крај Аустроугарске владавине.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован

ПОЗНАТИ:

ИЗВОР: Интернет сајтови

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (5)

 • kiso stojan

  dali se zna kad su kiso doselili na kupres?

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Боривоје Милојевић “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље“ :
   Kисо (1 кућа) у Новом Селу је дошао од Ливна. Био је “фукаран“ и чувао је сеоска говеда. Слави Ђурђевдан.
   Кисо (1 кућа) у Главицама је од Челебића у Ливањском Пољу. Био је ковач у Гламочу па је одатле 1906. године прешао у Главице. Такође слави Ђурђевдан.
   Дакле, ради се о две засебне куће породице Кисо које су се независно једна од друге населиле на простор око Купреса. Ипак, сасвим је сигурно да се ради о даљим рођацима из ливањског краја.

   Марио Петрић у “Поријеклу становништва ливањског краја“ за Кисе вели следеће:
   ЧЕЛЕБИЋ – су поријеклом из Херцеговине одакле су се најприје доселили у Далмацију; из Далмације су прешли у Ливањско поље. Славе Ђурђевдан. Дедијер спомиње Кисе у Крушевици (Љубиње) и у Жабици (Љубиње) гдје су се доселили из Рашке у Србији. Славе Св. Николу.
   ЧАПРАЗЛИЈЕ – дошли из Далмације, а старином су из Херцеговине. Славе св. Ђурђа. Има их у Крушевици и у Жабици код
   Љубиња, а доселили су из Рашке у Србији. Славе Св. Николу. У Ново Село (Купрешко поље) Кисо је доселио од Ливна. Слави Св. Ђурђа. У Главице код Гламоча Кисо је доселио из Челебича; ти у Ливањском пољу славе Св. Ђурђа.
   ГОРЊИ РУЈАНИ – су дошли из Далмације, а поријеклом су из Херцеговине. Славили су Ђурђевдан.

   Одговори
 • Војислав Ананић

  ЖДЕРО (м), пејоративно презиме породица које се, у изворима помињу у Благају (Мостар) и Габели (Чапљина). Године 1698. у Благају се спомиње Мухамед-ага Ждеро као заповједник овог мјеста. У Габели су Ждере били настањени „половином прошлог стољећа“ (98:17,139).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Zenica

  Pogrijesio si, napisao si da su Ždere iz Srednje Bosne muslimani to nije istina. Moji roðaci se prezivaju Ždero i slave krsnu slavu ucestvovali su u svim oslobodilackim ratovima od prvog pa do ovog zadnjeg. Pozdrav

  Одговори
 • Mirko

  Moja majka je iz Glamoča selo Podgreda i devojačko prezime Ždero pokojni deda Nikola je slavio slavu sv.Jovan

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top