Ждрале

17. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЖДРАЛЕ (п). у Баљцима (Билећа). Старином су из Бањана. На Баљке су доселили из Приградине (Никшић) “одмах послије задње куге”. Раније су се звали Мићовићи. Славе Ђурђевдан (59:160). Ждрале су некада живјели и у Ораховом Долу (Попово). За њих се «говори”» да су од њих Милићи у Величанима (84:153).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Danilo

    Moji Ždrali pripadaju ogranku iz Kalinovika, Visoka Hercegovina.
    Tri brata su iz Baljaka došli na Zagorje (visoravan u Kalinoviku), u selo Jažići. Veliko potomstvo su stvorili a nakon poslednjeg rata u BiH raselili su se svuda po svijetu. Svi slavimo Đurđevdan.
    Znam da naši rođaci u Srbiji Ždraljevići, da smo potekli od Mićovića sa Banjana u današnjoj CG, a nekadašnjoj Staroj Hercegovini (pa nam je i episkop crnogorski sigurno neki veoma daleki rod). Znam da je bilo našeg plemena u Popovom polju kod Trebinja i da sam negdje čuo da je jedna porodica bila u Kninu. Na Trebeviću, odn. ispod njega, najviće u selu Miljevići, ima naš ogranak (doli iz Bileće). U Vojvodini u selu Gajdobra, bilećanski dio Ždrala se kolonizacijom odselio tamo. Danas mahom žive u Novom Sadu.
    Od bivših prezimena spominjalo se Mićović, Divljanović i Orlović, a koliko je to tačno, ne bih znao. Veliki pozdrav iz Kalinovika.