Ždrale

17. februar 2012.

komentara: 10

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ŽDRALE (p). u Baljcima (Bileća). Starinom su iz Banjana. Na Baljke su doselili iz Prigradine (Nikšić) “odmah poslije zadnje kuge”. Ranije su se zvali Mićovići. Slave Đurđevdan (59:160). Ždrale su nekada živjeli i u Orahovom Dolu (Popovo). Za njih se «govori”» da su od njih Milići u Veličanima (84:153).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Danilo

    Moji Ždrali pripadaju ogranku iz Kalinovika, Visoka Hercegovina.
    Tri brata su iz Baljaka došli na Zagorje (visoravan u Kalinoviku), u selo Jažići. Veliko potomstvo su stvorili a nakon poslednjeg rata u BiH raselili su se svuda po svijetu. Svi slavimo Đurđevdan.
    Znam da naši rođaci u Srbiji Ždraljevići, da smo potekli od Mićovića sa Banjana u današnjoj CG, a nekadašnjoj Staroj Hercegovini (pa nam je i episkop crnogorski sigurno neki veoma daleki rod). Znam da je bilo našeg plemena u Popovom polju kod Trebinja i da sam negdje čuo da je jedna porodica bila u Kninu. Na Trebeviću, odn. ispod njega, najviće u selu Miljevići, ima naš ogranak (doli iz Bileće). U Vojvodini u selu Gajdobra, bilećanski dio Ždrala se kolonizacijom odselio tamo. Danas mahom žive u Novom Sadu.
    Od bivših prezimena spominjalo se Mićović, Divljanović i Orlović, a koliko je to tačno, ne bih znao. Veliki pozdrav iz Kalinovika.