Порекло презимена Вуковић

16. фебруар 2012.

коментара: 137

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВУКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Вуковић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Веље Дубоко, Колашин, Ровца, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: G2a-U1

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Дебеља, Нова Варош, Србија

Крсна слава: Василијевдан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Бели Манастир, Барања, ХР

Крсна слава: Мратиндан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: J2a-M92 род Цуца-Пјешиваца

Порекло: Бандићи, Комани, Цетиње, Црна Гора

Крсна слава: Мала Госпојина

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: J2a-M92 род Цуца-Пјешиваца

Порекло: Брезово Поље, Брчко, Република Српска

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’, Лоле Рибара 48, Београд

ВУКОВИЋИ

(живе на Добрим селима и Меруљи)

Вуковићи су од давнина живјели на Добрим селима, и они су једна од оних пет породица које су прве зазимиле у Дробњаку и стално се ту населиле. Знају да су се доселили из Бањана. О даљој старини мало се зна. Средином 18. вијека било их је петорица браће. Тада ударе морачки хајдуци, посијеку сву петорицу, а стоку им заплијене. Остане пет удовица са једним мушким дјететом, коме је било име Милета. Знају за имена предака прије Милете, а то су Панто и Вук. Вјероватно је да су имали још неког претка који је имао име Вук, или више њих с обзиром на то да братство са овим презименом датира много прије Вука, оца Мијатова. У прилог овоме иде тврдња да су се побочно разродили толико да не могу да одреде степен међусобног сродства. Један огранак ове породице налази се на Гласинцу и не знају у ком се степену одвојио нити коме су најближи.

Пошто је Милета Мијатов одрастао, оженили су га и он је имао два сина: Мијата и Јована. Кад су основали породице, Јован и Мијат су живјели у задрузи од шездесет и четири члана. Јован је био глава породице и сматрао се једним од најимућнијих домаћина у Дробњаку.

За успјешно газдовање и вођење домаћинства књаз га је одликовао. Плаћао је највећи порез у Црној Гори и због тога је имао привилегију да лично носи порез на Цетиње и предаје га књазу. Приликом једног таквог пута умро је на Цетињу и сахрањен је код Влашке цркве. Јован је имао пет синова, од којих су двојица Јаков и Раде и један дио потомака од Јованова сина Новице, као и дио огранка који се на уже зове Јешић. Остали су да живе стално у Меруљи на мјесту гдје су им били катуни. Јованов син Раде био је један од најхрабријих Вуковића, а нарочито се јунаштвом истакао у бици на Вучјем долу, због чега је и одликован Челичним крстом, који је добио и Игњат Полексић. Радов син Мина командовао је једном јединицом у Првом свјетском рату.

У Комитском покрету су учествовали Божо и Урош.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

______________________

ВУКОВИЋИ

(у Доњој Буковици и Боровцу)

Потичу од Вуковића из Мратиња одакле се, око 1875. године, Бошко доселио са синовима Живком, Милутином и Обрадом у Доњу Буковицу. Имају надимак Тукулије.

Владимир М. Вуковић из Боровца је као припадник НОП- а погинуо код Даниловграда 1944. године.

Нијесу у сродству са Вуковићима из Добрих Села, Мотичког Гаја, Пошћенског краја, нити са Вуковићима из Градине из Шарана.

Славе Аранђеловдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ

(у Горњој Бијелој)

Поријеклом су из Вељег Дубоког одакле се Мато Зеков око 1895. године преселио у Горњу Бијелу.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ћириловдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ

(на Градини и Смољану)

Воде поријекло од Вука, сина Радојице Шаранца. Вук је имао четири сина: Илију, Тола, Ђока и Радича. И он се из Плане код Колашина, заједно с осталим Шаранцима, доселио у шаранско село Пода. Његови потомци по њему узму презиме Вуковићи. Вуковићи су најближи у сродству с Рондовићима. До 1853. године живјели су на Подима, када су се преселили на Градину, а 1865. неке њихове породице пређу на Пренћане, на земљу коју су купили од Аџиомеровића.

Јово се из Градине с породицом исели у Смољан гдје се настане. Повремено су живјели у Градини и Смољану. Јовов син Милош-Мујо погинуо је у чувеној Пљеваљској бици 1. децембра 1941. године.

Вучета Вуковић погинуо је на Пренћанима 1875. године у борби против Турака.

Од овог братсгва истакли су се Милинко, Вуксан, Радуле и Јово. Вуковићи су познати као виђени људи и добри домаћини.

Живе на Градини, Смољану, Његовуђи и Жабљаку. Има их и у Пренћанима.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ – МОТИКE

(живе у Мотичком Гају)

Воде поријекло од Вука Милутиновића, по коме су и добили презиме Вуковић. Вук је живио у другој половини 16. вијека, што се може видјети из њихове породичне читуље у којој су уписана тридесет четири мушка и двадесет осам женских имена умрлих до 1839. године (А. Лубурић: Дробњаци – Београд 1930). Вук је имао синове Сима и Спасоја; Спасоје Сима, а Симо Митра, Рада и Милића. Симо се родио крајем 17. вијека и од њега потичу сви данашњи Вуковићи – Мотике. Вуковићи имају надимак Мотике, а добили су га по Томи Вуковићу, који је, бранећи своју стоку, коју су турске харачлије биле потјерале, мотиком која му се нашла у руци убио једног Тоску, турског харачлију.

Породична традиција казује да је Спасоје Вуковић купио Подинча долину на Језерима од неког Џам-бега Купусичића из Срема, за коју је дао дванаест и по ока пара, и то пола злата, а пола сребра. Тапију о овом купљеном имању понијели су са собом исељени Вуковићи у Босну. За Спасоја се још прича да је начинио први млин на Млинском потоку, који су Турци хтјели да сруше јер није имао одобрење за његово подизање, а он је Турке протјерао и одбранио млин од рушења. Послије овог догађаја отишао је босанском везиру у Травник и од њега добио одобрење да користи подигнути млин.

Митар Симов је имао синове: Максима, Марка и Васа; Раде је имао Алексу, а Милић Алексу и Спасоја.

Милић Симов је рођен око 1730. године и живио је сто двадесет седам година, што значи да је умро 1857. године. Милић је био чувени јунак, необично развијен, изузетне снаге. Био је одличан приповједач и памтиша о дробњачким старинама. Он је казивао да је у његово вријеме Дробњак горио седам пута, а прије њега четири пута. Милић се са својим синовима иселио из Комарнице на имање у Језерима.

Ова породица давала је изузетно снажне и крупне људе, који су доживљавали дубоку старост, често и више од сто година. У Дробњаку живи предање да је једна баба, родом из овог братства, која је имала преко сто година, казивала о међи између Дробњака и Пиве у масиву Дурмитор на мјесту Пријеспа. Око ове међе често су се крвили Пивљани и Дробњаци и доста је глава пало све док баба Мотичка није поставила међу, уз заклетву да је ту права међа. Тада су престала спорења око овог дијела пасишта.

Од овог братства има доста исељеника у разним крајевима. Највише их је одсељених у Босну, на Гласинац и његову околину. Неки се презивају Вуковићи, а неки Мотике.

Мирковићи у Глисници код Пљеваља су поријеклом од Вуковића-Мотика из Језера.

Славе Трипуњдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________________

(према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”)

ВУКОВИЋ (православни и католици).

Вуковићи (п). у Муљима и Вучеву (Гацко), Рогачама, Жиљеву и Југовићима (Невесиње). Ортијешу (Бишће, Мостар). Власаћама (Загора, Требиње). Поратку (Дабар). У Муље је предак “данашњих Вуковића” дошао са Загорја. Оженио се “од Зеленовића, па као сиромах прешао у тазбину”.

У Вучеву су поријеклом од Окиљевића из истог села. У Рогаче су доселили “с Броћанца на Чеву” око 1650. године. Потичу од тамошњег братства Перића. У Жиљево им је предак дошао с Меке Груде (Билећа). У Југовиће су доселили “однекле из Гацка”, а у Ортијеш из Столачких Дубрава. У Власаче су дошли из Јањча, а у Поратак из Стоца. Вуковићи славе Јовањдан, осим породица у Југовићима чија је слава Св.Стеван.

Вуковића има настањених и у гатачким селима: Наданићи, Липник, Изгори и Улиње. У Наданићима су поријеклом од Врањешевића из Бањана. у Липнику и на Улињу од Окиљевића из Муља, а у Изгорима су из Опутних Рудина (147:574).

Вуковићи (к), стари род у Равном (Попово). По мишљењу једних они су “били од Вукића”, а по казивању других “они су засебан род”. У Равном се спомињу 1709. године.

Претходни чланак:

Коментари (137)

Одговорите

137 коментара

  1. miki

    Zanima me poreklo porodice Vuković,selo Kraviće,opština Raška. Slave Sv. Nikola

  2. Vukovic

    Moji Vukovici vode poreklo iz Andrijevice, posle I sv. rata dobili su zemlju na Goliji op. Raska. Slavimo sv. Nikolu.

  3. Damir

    Pozdrav svima,zivim u Zrenjaninu,moji su se doselili iz Bosne,tacnije iz Kljuca.isto slavim Sv.Jovana,al bi voleo vise da saznam o svom poreklu!!

  4. Slobodan

    Zdravo svim Vukovićima!

    Moji su Vukovići iz sela Bjeline kod Sanskog Mosta. Naša slava je Sv. pantelejmon. Dali mozete utvrditi odakle mi vucemo poreklo?

    Srdacan pozdrav

  5. bukibull

    Prezime Vuković je toliko staro,da je starije i od biblije.Vukovića ima svih vera Katolika,muslimana,pravoslavaca itd. U davnoj istoriji ljudi su se delili na plemena. Nase se pleme zvalo vukovi i odatle mi poticemo Vukovići. Svi mi vukoviči u genima imamo jednu stvar a to da nas privlače vukovi. Ima tu nesto misticno i tajanstveno. Nama su dalji rodjaci englezi wolf prezime na primer prezime울프koreanski,वोल्फ Havajski,вольф Ukrajinski itd. Nase prezime potice od imena Vuk. Bliza sva familija sa balkana su Vukoviči u poslednjih 1000 godina. Bavio sam se arheologijom gde sam dosao do neverovathih otkrica u vezi nase loze Vukovića.

    • Branko

      Zdravo rodjace,
      Zainteresovao si me tvojim istrazivsnjem prezimena Vukovic.
      Da li mozes da mi possljes nesto da procitam o tvojim otkricima porekla naseg Prezimena?
      Pozdrav
      Branko

  6. Željko Vuković

    Da li neko više zna o poreklu Vukovića iz sela Miočić opština Drniš Hrvatska.Pravoslavci su i slave Svetog Kozmu i Damjana- Vrače. Po predanju doselili su se iz okoline Berana, Vasojevići. Razlikuju se od drugih Vukovića po krsnoj slavi.

    • Nevena

      Ja se djevojacki prezivam Vukovic. Moja familija je iz jednog sela u blizini Brckog. Isto slavimo Vraceve ili ti Sv Kozma i Damjan 🙂

      • Стеван Вуковић

        Поздрав Невена,
        Вуковићи из села Цетина (бивша оптина Врлика) славе славу ст.Козма и Дамјан – Врачи.
        Вероватно смо близак род.
        Мислим да смо у роду и са Вуковићима из села Миочић општина Дрниш.
        Иначе је у селу остало само неколико старијих особа јер су хрвати успели да етнички очисте српки живаљ из овог краја иако су ту одавно насељени, о чему сведоче остаци православне цркве св.Спаса, саграђене непосредно после Косовског боја.Најсмешније је да је хрвати сада својатају.На њихову велику жалост, орјентацију цркве не могу окренути па самим тиме ни њено порекло.
        Поздрав свим Вуковићима и свим људима добре воље,
        Живели

  7. milorad vukovic

    moji su se doselili od sekovica u nikince pravoslavci smo i svi u nikincima vukovici su pravoslavci

  8. Nikola Vukovic

    Pozdrav svima
    Imam par pitanja. Moj otac Ljubomir,Stanka Vukovica sin,rodjen je u Milicima kod Zvornika,ali se preselio u ranoj mladosti u Novi Sad. Koliko znam poreklo nam je iz crne Gore,slavimo Sv.Nikolu. Interesujeme da li neko moze pribliznije i detaljnije da mi kaze nesto o poreklu i dolasku u Bosnu

  9. vojislav ananić

    ВУКОВИЋ
    По ријекло од Баћевића

    Бранка Вуковић из Мостара наводи да је родом из села Жиљева (Невесиње), а да њени стари кажу да су им коријени из села Мека Груда (Билећа), па је интересује да ли је то вјеродостојно.
    Предање да су њени преци поријеклом из Меке Груде (Билећа) је забиљежено почетлцом овог вијека. Вуковићи у Жиљеву славе Јовањдан, а преслављају Савиндан. По предању, у Жиљево им се доселио дјед.
    У то вријеме за Вуковиће у Мекој Груди је забиљежено да су се у првој половини XIX вијека доселили из Бањана. По предању, поријеклом су од Баћевића. Истог поријекла су Тепавчевићи (Гацко) и Зечевићи (Билећа).
    На подручју источне Херцеговине Вуковића има и на другим мјестима.
    Вуковићи у Рогачама (Невесиње) су по предању поријеклом са Броћанца на Чеву (Бањани) од братства Перића. Ово пресељење се временски смјешта у половину XVI вијека. Наводи се да их има у Жиљеву и Невесињу и да славе Јовањдан и преслављају Савиндан.
    У Власачама је почетком овог вијека било четири куће Вуковића који славе Јовањдан. Ту им се доселио предак Трифко у првој половини XIX вијека из Јањића (Требиње) на Читлук.
    У Лакат (Невесиње) Вуковиће је превела мајка, која је била од Милићевића, половином прошлог вијека с Меке Груде у свој род. Такође славе Јовањдан, преслављају Савиндан. У Странама (Борач) Вуковићи славе Јовањдан.
    У Ртијешу Вуковићи славе Јовањдан и поријеклом су из Старе Загоре. Живјели су на Дубравама и прешли у Ртијеш на Читлук. По предању некада су овдје живјели Баћевићи које је некада куга поморила, и да се село поново засновало од оних који су били због куге избјегли у шуму.
    У Југовићима (Невесиње) Вуковићи славе св. Стевана и поријеклом су негдје од Гацка.
    На основу истраживања обављеним у Бањанима види се да је у Бањанима матично село за Вуковиће Кленак. Село је основао Мулина, који је са још двојицом браће дошао из Старе Србије. Од једног брата су Вуковићи на Мекој Груди, од другога Матовићи на Велимљу, а од трећег Мулине. Мулина се прво настанио на Кленку у никшићким Рудинама и по овом Кленку Мулини потомци су добили име Кленчани. Одатле се Мулина преселио на Тупан и настанио на Ћоровини, одакле се касније населио на Бањски Кленак. Мулине су и: Глиговићи и Бурковићи на Глушчевини, Баћовићи и Лучићи у Обљају, у Турми и Подљути, Орбовићи и Антонићи у Боботуљама при Стражишту, Томашевићи у Подљути. Мулина има и на другим мјестима на Ширем простору и сви славе Јовањдан, а преслављају Савиндан.
    Херцеговачки Вуковићи би углавном требали бити истог поријекла. Треба рећи да је презиме Вуковић само једно од многих презимена која имају за основу лично име Вук.
    Овом приликом ћемо навести само нека мјеста у Босни у којима су крајем прошлог вијека пописани Вуковићи који славе Јовањдан. То су Вуковићи у парохијама: Пале (Сарајево), Ракова Нога (Сарајево), Кралупи (Високо), Босанска Градишка и Ламинци, Дервента, Приједор, Слатина (Кључ), Кључ, Соколово (Кључ), Шолаји (Варцар-Вакуф), Трнинића Бријег (Урац), Варцар-Вакуф, Живиница (Варцар-Вакуф) и Папраћа (Власеница).
    Преци данашњих Вуковића и са њима заједничког поријекла преци других родова, највјероватније су се за вријеме турске најезде преселили из Старе Србије на подручје Бањана, а одатле се расељавали по разним селима Херцеговине и даље на сјевер и сјеверозапад.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  10. mario

    Ne mrzim nikog…mada mi je rodjak poginuo braneci Vukovar od hordi ciji Vukovar nikad nije bio…

    Ponosan sam Hrvat i cijenim svakog Srbina ali da se ne cese o moju ogradu…

    Vukovica Hrvata ima i u Bosni, u Vojvodini su treca najveca hrv.plemenitaska obitelj

    Pozdrav svim ljudima dobre volje

    • djole

      @Mario možete da tvrdite i da ste marsovac, ali svi Vukovići su 100% Srbi. E sad, neki od Vukovići su prodali veru za večeru i tako, jedini na Planeti, promenili i naciju. Tamo gde su u to vreme vladale Osmanlije, postali su poturice, muslimani, a pre par decenija bošnjaci. Tamo gde su vladali katolici(Austrougarska) postali su unijati, a kasnije Hrvati. Ako dođu Kinezi, vi i ovi bošnjaci, ćete postati Kinezi. Ali ćete vaš “hrvatski” i “bošnjački” morati da preimenujete u balkanski kineski!