Порекло презимена Вуковић

16. фебруар 2012.

коментара: 136

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВУКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Вуковић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Веље Дубоко, Колашин, Ровца, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: G2a-U1

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Дебеља, Нова Варош, Србија

Крсна слава: Василијевдан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Бели Манастир, Барања, ХР

Крсна слава: Мратиндан

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: J2a-M92 род Цуца-Пјешиваца

Порекло: Бандићи, Комани, Цетиње, Црна Гора

Крсна слава: Мала Госпојина

Контакт:
_________________________

Вуковић

Хаплогрупа: J2a-M92 род Цуца-Пјешиваца

Порекло: Брезово Поље, Брчко, Република Српска

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’, Лоле Рибара 48, Београд

ВУКОВИЋИ

(живе на Добрим селима и Меруљи)

Вуковићи су од давнина живјели на Добрим селима, и они су једна од оних пет породица које су прве зазимиле у Дробњаку и стално се ту населиле. Знају да су се доселили из Бањана. О даљој старини мало се зна. Средином 18. вијека било их је петорица браће. Тада ударе морачки хајдуци, посијеку сву петорицу, а стоку им заплијене. Остане пет удовица са једним мушким дјететом, коме је било име Милета. Знају за имена предака прије Милете, а то су Панто и Вук. Вјероватно је да су имали још неког претка који је имао име Вук, или више њих с обзиром на то да братство са овим презименом датира много прије Вука, оца Мијатова. У прилог овоме иде тврдња да су се побочно разродили толико да не могу да одреде степен међусобног сродства. Један огранак ове породице налази се на Гласинцу и не знају у ком се степену одвојио нити коме су најближи.

Пошто је Милета Мијатов одрастао, оженили су га и он је имао два сина: Мијата и Јована. Кад су основали породице, Јован и Мијат су живјели у задрузи од шездесет и четири члана. Јован је био глава породице и сматрао се једним од најимућнијих домаћина у Дробњаку.

За успјешно газдовање и вођење домаћинства књаз га је одликовао. Плаћао је највећи порез у Црној Гори и због тога је имао привилегију да лично носи порез на Цетиње и предаје га књазу. Приликом једног таквог пута умро је на Цетињу и сахрањен је код Влашке цркве. Јован је имао пет синова, од којих су двојица Јаков и Раде и један дио потомака од Јованова сина Новице, као и дио огранка који се на уже зове Јешић. Остали су да живе стално у Меруљи на мјесту гдје су им били катуни. Јованов син Раде био је један од најхрабријих Вуковића, а нарочито се јунаштвом истакао у бици на Вучјем долу, због чега је и одликован Челичним крстом, који је добио и Игњат Полексић. Радов син Мина командовао је једном јединицом у Првом свјетском рату.

У Комитском покрету су учествовали Божо и Урош.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

______________________

ВУКОВИЋИ

(у Доњој Буковици и Боровцу)

Потичу од Вуковића из Мратиња одакле се, око 1875. године, Бошко доселио са синовима Живком, Милутином и Обрадом у Доњу Буковицу. Имају надимак Тукулије.

Владимир М. Вуковић из Боровца је као припадник НОП- а погинуо код Даниловграда 1944. године.

Нијесу у сродству са Вуковићима из Добрих Села, Мотичког Гаја, Пошћенског краја, нити са Вуковићима из Градине из Шарана.

Славе Аранђеловдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ

(у Горњој Бијелој)

Поријеклом су из Вељег Дубоког одакле се Мато Зеков око 1895. године преселио у Горњу Бијелу.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ћириловдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ

(на Градини и Смољану)

Воде поријекло од Вука, сина Радојице Шаранца. Вук је имао четири сина: Илију, Тола, Ђока и Радича. И он се из Плане код Колашина, заједно с осталим Шаранцима, доселио у шаранско село Пода. Његови потомци по њему узму презиме Вуковићи. Вуковићи су најближи у сродству с Рондовићима. До 1853. године живјели су на Подима, када су се преселили на Градину, а 1865. неке њихове породице пређу на Пренћане, на земљу коју су купили од Аџиомеровића.

Јово се из Градине с породицом исели у Смољан гдје се настане. Повремено су живјели у Градини и Смољану. Јовов син Милош-Мујо погинуо је у чувеној Пљеваљској бици 1. децембра 1941. године.

Вучета Вуковић погинуо је на Пренћанима 1875. године у борби против Турака.

Од овог братсгва истакли су се Милинко, Вуксан, Радуле и Јово. Вуковићи су познати као виђени људи и добри домаћини.

Живе на Градини, Смољану, Његовуђи и Жабљаку. Има их и у Пренћанима.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

ВУКОВИЋИ – МОТИКE

(живе у Мотичком Гају)

Воде поријекло од Вука Милутиновића, по коме су и добили презиме Вуковић. Вук је живио у другој половини 16. вијека, што се може видјети из њихове породичне читуље у којој су уписана тридесет четири мушка и двадесет осам женских имена умрлих до 1839. године (А. Лубурић: Дробњаци – Београд 1930). Вук је имао синове Сима и Спасоја; Спасоје Сима, а Симо Митра, Рада и Милића. Симо се родио крајем 17. вијека и од њега потичу сви данашњи Вуковићи – Мотике. Вуковићи имају надимак Мотике, а добили су га по Томи Вуковићу, који је, бранећи своју стоку, коју су турске харачлије биле потјерале, мотиком која му се нашла у руци убио једног Тоску, турског харачлију.

Породична традиција казује да је Спасоје Вуковић купио Подинча долину на Језерима од неког Џам-бега Купусичића из Срема, за коју је дао дванаест и по ока пара, и то пола злата, а пола сребра. Тапију о овом купљеном имању понијели су са собом исељени Вуковићи у Босну. За Спасоја се још прича да је начинио први млин на Млинском потоку, који су Турци хтјели да сруше јер није имао одобрење за његово подизање, а он је Турке протјерао и одбранио млин од рушења. Послије овог догађаја отишао је босанском везиру у Травник и од њега добио одобрење да користи подигнути млин.

Митар Симов је имао синове: Максима, Марка и Васа; Раде је имао Алексу, а Милић Алексу и Спасоја.

Милић Симов је рођен око 1730. године и живио је сто двадесет седам година, што значи да је умро 1857. године. Милић је био чувени јунак, необично развијен, изузетне снаге. Био је одличан приповједач и памтиша о дробњачким старинама. Он је казивао да је у његово вријеме Дробњак горио седам пута, а прије њега четири пута. Милић се са својим синовима иселио из Комарнице на имање у Језерима.

Ова породица давала је изузетно снажне и крупне људе, који су доживљавали дубоку старост, често и више од сто година. У Дробњаку живи предање да је једна баба, родом из овог братства, која је имала преко сто година, казивала о међи између Дробњака и Пиве у масиву Дурмитор на мјесту Пријеспа. Око ове међе често су се крвили Пивљани и Дробњаци и доста је глава пало све док баба Мотичка није поставила међу, уз заклетву да је ту права међа. Тада су престала спорења око овог дијела пасишта.

Од овог братства има доста исељеника у разним крајевима. Највише их је одсељених у Босну, на Гласинац и његову околину. Неки се презивају Вуковићи, а неки Мотике.

Мирковићи у Глисници код Пљеваља су поријеклом од Вуковића-Мотика из Језера.

Славе Трипуњдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________________

(према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”)

ВУКОВИЋ (православни и католици).

Вуковићи (п). у Муљима и Вучеву (Гацко), Рогачама, Жиљеву и Југовићима (Невесиње). Ортијешу (Бишће, Мостар). Власаћама (Загора, Требиње). Поратку (Дабар). У Муље је предак “данашњих Вуковића” дошао са Загорја. Оженио се “од Зеленовића, па као сиромах прешао у тазбину”.

У Вучеву су поријеклом од Окиљевића из истог села. У Рогаче су доселили “с Броћанца на Чеву” око 1650. године. Потичу од тамошњег братства Перића. У Жиљево им је предак дошао с Меке Груде (Билећа). У Југовиће су доселили “однекле из Гацка”, а у Ортијеш из Столачких Дубрава. У Власаче су дошли из Јањча, а у Поратак из Стоца. Вуковићи славе Јовањдан, осим породица у Југовићима чија је слава Св.Стеван.

Вуковића има настањених и у гатачким селима: Наданићи, Липник, Изгори и Улиње. У Наданићима су поријеклом од Врањешевића из Бањана. у Липнику и на Улињу од Окиљевића из Муља, а у Изгорима су из Опутних Рудина (147:574).

Вуковићи (к), стари род у Равном (Попово). По мишљењу једних они су “били од Вукића”, а по казивању других “они су засебан род”. У Равном се спомињу 1709. године.

Претходни чланак:

Коментари (136)

Одговорите

136 коментара

  1. Sreten

    Zdravo familijo,zanima me odakle su dosli Vukovići iz Velikog pupovca kod prolom banje,tamo u selu se svi Vukovic prezivaju i niko ne zna tačno. Unapred hvala.

  2. Vuković Jelena

    Selo Meka Gruda, opština Bileća istocna Hercegovina. Vukovići, poreklom od Vlatka Vukovića slave Jovanjdan. Ko prolazi putem Gacko Bileća neka onavezno poseti malu crkvicu u kojoj Vlatko Vuković pricestio srpsku vojsku pre odlaska u noj na Kosovo. Tako je lepo znati ko si i odakle si.

    • Goran

      Pozdrav. Iz Prnjavora sam u Republici Srpskoj. Djed Brane Vuković je 1953.godine..kad je moj otac imao 13.godina…došao iz Liplja u Prnjavor i tu se nastanio. Slavimo istu slavu…Sv.Trifuna…Bliži smo znači rod. Volio bih da kontaktiramo…Mi smo vjerovatno jedne krvi.

  3. Dragan Vuković

    I mene zanima o poreklu Vukovića iz sela Miočić opština Drniš Hrvatska.Znam da su pravoslavci. Ocu je bilo ime Gojko, a dedi Jovan. Gojko je imao brata Milana i Dušana i sestre Ljubica i Marica..

  4. Poruka za Jelenu Vukovic: Jelena, mislim da je ta prica o Vukovicima sa Meke Grude kao potomcima Vlatka Vukovica malo nevjerovatna.
    Nemoj me razumjeti pogresno, ali mislim da su Vukovici na Mekoj Grudi bili mnogo prije no sto je bosanski vojvoda , Vlatko Vukovic, inace sin vlastelina Vuka Kosace, Tvrtkovog najpouzdanijeg covjeka, porazio turske prethodnice predvodjene Sahin pasom 1388 godine a prije bitke se navodno pricestio u crkvici za koju veoma dobro znam gdje se nalazi.
    Kosace su vjerovatno porijeklom iz istocne Bosne i Vlatko je dobio prezime Vukovic po ocu Vuku kako su tada nalagali obicaji vlastele.
    Naime, moji nisu sa Meke Grude ali znam selo jer mi je tetak od Tesanovica sa Meke Grude i nedavno sam ( prije dvije nedelje) prosao tuda u prolazu za Trebinje do starog prijatelja.
    Ja sam Vukovic, porijeklom iz Tomislavgrada ( jedina srpska familija Vukovica koja je opstala od davne 1400 AD do posljednjeg rata na tom podrucju, slava Nikoljdan) i zivim u Kanadi ali sam dolazio kao klinac na Meku Grudu i sa sigurnoscu znam da lokalci nemaju veze sa Vlatkom.
    I evo priznacu jos nesto: evo na zidu visi grb Vukovica, srebreni stit sa crvenim krstom i pet zlatnih kula, zlatnim plastom i uspravljenim vukom, grb vlastelinskog doma Vukovic, ali dali je to bio grb Ivana, Sladoja ( koji se potom poturcio ) ili nekoga drugoga Vukovica, tesko je reci. Sto bi se ovdje na engleskom reklo “guilty as charged”: ja sam uzeo taj grb i iste godine otisao na Vlatkov grom na nekropolu u Boljunima, znajuci da je covjek kao gospodar Huma i Hercegovac, koji se i izjasnjavao kao Srbin i otisao na Kosovo da pomiogne Lazara, vjerovatno najbolji primjerak loze Vukovica iako i ja i ti vjerovatno nemamo nikakve veze sa njim..Ostaj mi dobro i hvala na korespondenciji.

    • Boro Vuković

      Ja sam Vuković iz sela Meka Gruda opstina Bileca Istocna Hercegovina .Slavimo Sv Jovana a prislava nam je Sv Sava.
      Moji preci vode poreklo iz Banjana u sadasnjoj Crnoj Gori a to je ustvari Stara Hercegovina do Berlinskog Kongresa.
      Po predanju najblizi smo rod sa Tomasevicima iz Crkvica opstina Nikšic koji takodje slave Sv Jovana a pisluzuju Sv Savu i Orbovicima ,sta slave nije mi poznato.
      Od istog pretka si i Muline ,Bacovici,Lucici,Antovici,Djurkovici i Gligovici.
      Smatram da su svi Vukovici koji slave istu slavu rod tj da vodimo isto poreklo.
      Ideja mi je da se prikupi sto vise materijala i podataka pa da napisem jedna knjiga o tome da ostavimo nasim potomcima nesto neka znaju odakle su .Neka mi se jave svi koji zele i nesto znaju o svom poreklu Vukovica kako bi sto verodostojnije prikazali svoje poreklo.
      Pozdrav za sve Vukovice sirom svijeta.

    • Boro Vuković

      Pozdrav za Alexa Vukovića.
      Drago mi je da neko toliko zna o Vukovicima sa Meke grude i pazljivo sam procitao clanak sto si napisao.
      Slazem se sa tvojim razmisljanjem da su Vukovici bili pre Vlatka Vukovica ali je u narodu ostala legenda da je Vlatko Vukovic bio nas tj iz ovog mesta i d aje pricestio vojsku u crkvi u Trnovom dolu kad je posao u boj na Kosovo.
      Jedan od razloga sto su Vukovici iz ovog mesta uvek bili cuveni i smatrani jednom od najboljih porodica je to sto su imali cuvenog junaka u najcuvenijoj bici u istoriji tj na Kosovu Polju.
      Koliko je bas bio rod sa nama treba istraziti.
      Ja sam tragajuci za svojim poreklom dosta toga nasao i ako je verovati napisanim knjigama resio dilemo kako smo rod sa nekim porodicama .
      Ja se secam secam prije rata 91kod nas je dolazio jedan Vukovic Andjelko sa jednim decakom cini mi s eda je bas bio iz Tomislavgrada .

      • Marko

        Pozdrav Boro!
        Moli su Vukovići iz Hodžića kod Meke Grude, tačnije iz Ljeskovca, kolonizirani smo u Banat, Sečanj, slava sv. Jovan. Raduje me činjenica da želite da napišete knjigu, negde devedesit godina je objavljena knjiga Vukovići i bazira se baš na područje oko Bileće. Po toj knjizi moji su došli na prostor Bileće iz Klenka u CG, negde u 18 veku. Knjigu sam držao u rukama kada je objavljena, deda mi je pokazivao, posle je više nisam video pa ne mogu da Vam kažem ko je pisao. Žao mi je što je nema u arhivu ovog sajta, mnogima bi pomogla u traganju za precima.
        Pozdrav!

      • Pozdrav Boro i ostali Vukovici
        Ja sam na Meku Grudu dolazio kao mali ,mozda sam imao 8-9 godina a i kao tinejzdzer osamdesetih. Naime , moj pokojni tetak je bio sa Meke Grude a strina sa Stepena ( vjerovatno znas selo, malo sjevernije od vas, gatacka opstina).Moj otac se zove Boro, interesantno.
        ja zaista ne mogu mnogo naci o porijeklu mojih osim onoga sto je zapisano u Dedijerovoj knjizi Hercegovina-Antropoloske tudiej a to je da su Vukovici dosli iz Kolasina oko 1400 AD i zivjeli u tadasnjim Crvenicama a potom Duvnu( danasnji Tomislavgrad, tadasnji Zupanjac). Druga verzija spominje dolazak iz Herceg Novog, otprilike isto vrijeme..
        najvjerovatnije je da su potekli od roda Bjelica ili Orlovica , bar tako mi rekose sa geneoloskog projekta Republike Srpske. naravno da bi bilo dobro znati davne korjene ali poslje toliko godina i stradanja kroz vijekove, tesko je znati pravu istinu.Ostaj mi dobro i da dobri Bog pozivi sve Vukovice ma gdje bili.

  5. Aleksa

    Zdravo,

    ja sam isto iz porodice Vuković-a. Porijeklo mi je iz Gornjeg Vodičeva (općina Novi Grad – bivši Bos. Novi).
    Slava nam je Sv. Nikola 19. decembar.
    Pradjed mi je Stojan, koji je imao još dva brata – Pradjedovo ime je bio Ilija – više mi nije poznato.
    Mozda neko nešto zna višé o tom ogranku…
    Govorilo se da je nekad slava bila Sv. Srdjan, ali nije se nešto pokazao 🙂 pa su prešli na Sv. Nikolu….

    • Милорад Богдановић

      Вуковићи који славе Срђевдан, спомињу се 1882 године у парохији Голићи код Власенице, као и слављеници Никољдана у Водичеву. Вуковићи се тада славили 22 различите славе на простору митрополије дабробосанске.

      Латиница. Опћина. Св. Срђан. ???

    • Дарко

      Алекса,
      Мој отац (Рајко), дјед (Душан), прадјед (Цвијо) и прапрадјед (Стево) су сви рођени у селу Доње Водичево које се граничи са Горњим Водичевом. Ја даље од прапрадједа Стеве не знам осим што сам чуо од дједа да је неки наш предак наводно доселио у те крајеве из Црне Горе.
      И Вуковићи који су из Доњег Водичева славе Светог Николу.
      Чини ми се да је коријене најлакше утврдити на основу славе коју појединие породице славе.

  6. Boro Vuković

    Boro Vuković
    13. октобра 2017. у 08:49
    Ja sam Vuković iz sela Meka Gruda opstina Bileca Istocna Hercegovina .Slavimo Sv Jovana a prislava nam je Sv Sava.
    Moji preci vode poreklo iz Banjana u sadasnjoj Crnoj Gori a to je ustvari Stara Hercegovina do Berlinskog Kongresa.
    Po predanju najblizi smo rod sa Tomasevicima iz Crkvica opstina Nikšic koji takodje slave Sv Jovana a pisluzuju Sv Savu i Orbovicima ,sta slave nije mi poznato.
    Od istog pretka si i Muline ,Bacovici,Lucici,Antovici,Djurkovici i Gligovici.
    Smatram da su svi Vukovici koji slave istu slavu rod tj da vodimo isto poreklo.
    Ideja mi je da se prikupi sto vise materijala i podataka pa da napisem jedna knjiga o tome da ostavimo nasim potomcima nesto neka znaju odakle su .Neka mi se jave svi koji zele i nesto znaju o svom poreklu Vukovica kako bi sto verodostojnije prikazali svoje poreklo.
    Pozdrav za sve Vukovice sirom svijeta.

  7. Vojin Vukovic

    Veliki pozdrav svima.Ja sam Vojin od oca Laze,djeda Vojina,pradjeda Davida,cukundjeda Zarije….otprilike tako nekako se poklapaju i godine obitavanja Vukovica u selu Sadici,opstina Vlasenica,Republika Srpska..Slavimo Svetog Nikolu…Ne znam bas nesto vise podataka vezanih za to od kada Vukovici dotiraju na tom prostoru,volio bih saznati,ali znam da nas ima poprilicno Bogu Hvala…

  8. Poštovani možete li mi pomoći da nađem Vukovići iz Kolašin selo Mrtvo Duboko od Vasilja Vukovića slavimo Aranđelovdan

    • Velimir

      Biljana ,moji Vukovići su porijeklom iz sela Velje Duboko-Rovca,Opština Kolašin.Moji preci su se prvo nastanili u selo Lipovo kod Kolašina.Moj čukunđed Ilija i Vasilj su rođena braća.Ilija je poginuo na Sinjajevini u borbi sa Turcima.Vasilj je bio čuveni crnogorski barjaktar.Ilijini sinovi nakon berlinskog kongresa 1878,dobijaju imanja od kralja Nikole u selu Štitarica kod Mojkovca.Slavimo Sv.Arh.Mihaila. …to bi bilo ukratko… evo i stihova kralja Nikole koje je uputio familiji Vuković kao telegram.

      SJENI VASILJA VUKOVIĆA

      Tog Vasilja Vukovića,
      drugog slavnog Obilića,
      sahranite kako valja ,
      neka mu je vječna slava.
      Od kad nasta,
      dok umrije,
      junaštvo ga uvjek prati
      još za dugi niz godina,
      junakom ga treba zvati.
      Ime će ti živjet vječno
      Crne Gore sine pravi.

      Na Cetinju 20.julija 1889 godine Knjaz Nikola

    • ВЛАДАН ВУКОВИЋ

      Биљо,
      Владан Вуковић, моји су Ровчани, село Веље Дубоко, слава Аранђеловдан.

      Сјени Васиља Вуковића

      Тог Васиља Вуковића

      другог славног Обилића

      сахраните како ваља

      нека му је вјечна слава

      од кад наста док умрије

      јунаштво га увијек прати

      име ће ти живјет дуго

      Црне Горе сине прави

      Цетиње,
      20.јулија 1889.године Књаз Никола I
      Петровић Његош

    • Milan vukovic iz kolasina

      Biljana procitao sam da pitas za vukovice iz kolasina ja sam potomak Vasilija Vukovica barjaktar

  9. Neša

    Vukovići su autohtona porodica i prvi put se u pisanim tragovima Pivskog manastira pominju oko 1100 godine u selu Čevo,Cetinje. Prvi zapisan Vuković oženjen je ženom iz porodice Kokotović,takodje autohtone porodice iz Čeva. Zatim se sele u Plužinama, Mratinje gde su se razvili u mnogobrojnu porodicu odakle se deo odselio za hercegovinu,a odatle severnije. Deo je u tim krajevima primio islam ili katoličanstvo. Kao školovani i pismeni, pojedinci od Vukovića su živeli u Prizenu na dvoru cara Dušana. U njohovu čast car Dušan je prihvatio slavu Arandjelovdan i izgradio više crkava posvećenih ovom svecu. Nakon kosovskog boja deo Vukovića se vratio u CG,Kolašin,Mojkovac,Andrijevica…gde i sada žive, a deo se raselio po srbiji .

    • Zoran vukovic

      Postovanje za sve Vukovic
      Ja sam iz Prijedora republika srpska. Slavimo slavu Sv.Stefan
      Da li neko zna od koje smo loze. Ima nas dosta u Prijedoru i svi slavimo istu slavu.
      Veliki pozdrav

  10. Goran

    Vukovici Iz sela Debelja kod Nove Varosi,testirani dnk Poreklo,haplogrupa I2aPh908,poticu od Vukovica Pivljana Iz sela Mratinja Koji su daljim poreklom sa Ceva,Ozrinici.Kako su svi Ozrinici ova hg to se I ovi Vukovici Iz Debelje uklapaju sa Pivljanima.Jedino je problem povezanost zbog drukciju krsne slave,jer Vukovici Iz Mratinja slave Arandjelovdan od Ozrinica a Vukovici Iz Starog Vlaha Sv Vasilija.Jako je malo rodova u Crnoj Gori sa slavom Sv.Vasilije Veliki.Ni u jednom drugom plemenu nema Vukovica sa ovom slavom.Jedino ako su slavu preci ovih Vukovica promenili u oblasti Dabar Hercegovina,gde su odlazili Iz Pive,ili odlazak u Bjelopavlice,I tamo uzimanje slave Sv Vasilije Veliki kod Danilovgrada.Testirani Vukovic je I naveo da mu je predak dosao Iz Danilovgrada preko Kolasina u Stari Vlah,Debelja,polovinom 18veka gde su imali plemenike.Moji Saponje sa istom slavom ista haplogrupa kao I ovi Vukovici u selima Starog Vlaha,samo su on I isli u Dalmaciju zadrzali Sv Vasilija,jedni se vratili u Stari Vlah,is to I2aph908,uzeli Stevandan.Ovde se vidimo se vrlo moguca srodnost Saponja I Vukovica Iz Mratinja.I jedni i drugi zive iu Baranji,ista hg sa slavom Mratindan,mozda po selu Mratinju.Zbunjuje Slava Sv Vasilije Veliki koju neslavi Niko od Ozrinica Ni Niksici,Ni Ridjani,plemena gde je dominantna hg Vukovica I Saponja Iz Starog Vlaha.

    • Лука Јелић

      Ништа од наведеног није тачно. Замолио бих вас да не ширите овакве дезинформације.