Poreklo prezimena Dvornić

16. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Branko Todorović

    Dvornića ima u Baranji, matično mesto im je selo Popovac (mađ. Bán), smešteno podno Baranjske planine. Pominju se još u Popisu poreskih obveznika iz 1715. godine (Stois Dvornics). U popisu iz 1828. godine, spominju se Jephta Dvornics, Joan. Dvornics i Sophronius Dvornics. Isto prezime sreće se i u Jagodnjaku (mađ. Kácsfalu), gde su 1828. godine zabeleženi Basilius Dvornics i Jeremias Dvornics. Pamte da su poreklom iz Makedonije. Krsna slava im je Sveti Pantelija.

    • Branko Todorović

      Ovo prezime je popisano u nekoliko navrata i među optantima koji su posle Prvog svetskog rata optirali iz Mađarske u Kraljevinu Jugoslaviju. Pa je tako popisano jedno domaćinstvo iz Borjada, dva iz Vemena, jedno iz Duna Sečuja, jedno iz Šumberka i jedno iz Iločca.

    • dvornic

      Dvornici u Jagodnjaku se spominju u periodu velikih seoba Srba,to znaci pocetak 18.veka.mnogo ranije nego je gore navedeno.Krsna slava im je Sv.Simeon Bogoprimac-16.02.

      • Branko Todorović

        Moguće, ja nisam ni napisao da su tamo od 1828. godine, već samo da se u tom popisu, koji sam u trenutku imao pred sobom, pominju. Moguće da su u Jagodnjaku bili i pre nego u Popovcu, ali evo baš sad uzeh da pogledam dostupne popise, pa ću reći da ih u Jagodnjaku nema popisanih 1695, 1696, 1711-1713 (v. ovde),
        1715, 1720 (v. ovde i ovde), a da se recimo pominju u popisu iz 1767. godine, konkretno u Jagodnjaku Jovan Dvornics, a u Popovcu u istom popisu Sztokan Dvornics i Todor Dvornics. Ako vi imate uvida u još neki raniji popis, slobodno napišite, pošto ja trenutno imam pri ruci samo ove popise, gde su obrađeni Jagodnjak i Popovac.