Порекло презимена Дворнић

16. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Дворнића има у Барањи, матично место им је село Поповац (мађ. Bán), смештено подно Барањске планине. Помињу се још у Попису пореских обвезника из 1715. године (Stois Dvornics). У попису из 1828. године, спомињу се Jephta Dvornics, Joan. Dvornics и Sophronius Dvornics. Исто презиме среће се и у Јагодњаку (мађ. Kácsfalu), где су 1828. године забележени Basilius Dvornics и Jeremias Dvornics. Памте да су пореклом из Македоније. Крсна слава им је Свети Пантелија.

    • Бранко Тодоровић

      Ово презиме је пописано у неколико наврата и међу оптантима који су после Првог светског рата оптирали из Мађарске у Краљевину Југославију. Па је тако пописано једно домаћинство из Борјада, два из Вемена, једно из Дуна Сечуја, једно из Шумберка и једно из Илочца.

    • dvornic

      Dvornici u Jagodnjaku se spominju u periodu velikih seoba Srba,to znaci pocetak 18.veka.mnogo ranije nego je gore navedeno.Krsna slava im je Sv.Simeon Bogoprimac-16.02.

      • Бранко Тодоровић

        Могуће, ја нисам ни написао да су тамо од 1828. године, већ само да се у том попису, који сам у тренутку имао пред собом, помињу. Могуће да су у Јагодњаку били и пре него у Поповцу, али ево баш сад узех да погледам доступне пописе, па ћу рећи да их у Јагодњаку нема пописаних 1695, 1696, 1711-1713 (в. овде),
        1715, 1720 (в. овде и овде), а да се рецимо помињу у попису из 1767. године, конкретно у Јагодњаку Jovan Dvornics, а у Поповцу у истом попису Sztokan Dvornics и Todor Dvornics. Ако ви имате увида у још неки ранији попис, слободно напишите, пошто ја тренутно имам при руци само ове пописе, где су обрађени Јагодњак и Поповац.