Дебелногић

16. фебруар 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Горан Дебелногић

    Презиме Дебелногић у употреби је од 1843. године по Мићу Дебелногићу. Мићово изворно презиме је Милошевић и потиче из Доње Пиве у Старој Херцеговини или данашњој Црној Гори. Милошевићи су дробњачко племе, а порекло им је из Доњег Неродимља на Косову где су били познати под именом Срдани који су избегли у планине око реке Пиве након Косовског Боја. Описује их у своме чувеном делу ”Гласинац” истаживач и историчар Миленко Филиповић.
    Стално станиште Дебелногића је древни Гласинац испод Романије у општини Соколац. Од 1947 јдеан део Дебелногића користи презиме Мимић, а Дебелногићи и Мимићи данас живе осим у Репуб,ици Српској и у Србији, Црној Гори, Немачкој, Америци, Аустралији и другим европским земљама.
    Крсна Слава Дебелногића је св. Јован Крститељ.
    Више Дебелногића су борци и носоци медаља из Првог Светског Рата: Јово, Мићо, Маринко, Млађен и Ристо су описани у књизи ”Рођени да вјечно живе” историчара Миланка Чобовића.