Порекло презимена Димић

16. фебруара 2012.

коментара: 46

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Димић

Хаплогрупа: I2a DN род С

Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

 1. Bogomir Dimić-moj čukundeda iz sela Moravac kod Aleksinca imao je 3 sina-Adama(moj pradeda), Stevu i Rajka. Krsna slava je Vavedenje. Ako ima nekih pobočnih srodnika jer ne znam da li je Bogomir imao braću ili sestre javite se. Pozdrav iz Niša

 2. Dejan

  Moj pradeda Jakov je iz Like, opština Gračac, posle I. svetskog rata došao na kosovo u selo Požaranje, između Gnjilana i Uroševca. Otac mi je spominjao mesta Prljevo i Pribodići. Jednom prilikom smo i obišli ta mesta ali sam bio mali i jedva da se sećam detalja. Slavimo Sv. Arhangela Mihaila. Ukoliko ima rođaka koji poznaju rodoslov voleo bih da stupim u kontakt.

 3. Тијана

  Да ли неко зна нешто о Димићима из Приштине, славе св. Василија?

 4. Лука Димић

  Пореклом сам од Димића из Лике. Отац ми је Душко који има два рођена брата Луку и Мирослава. Деда ми се звао Милан који је син Луке. Живели су у Островићи надомак Госпића, али су одатле избегли 1995. Славимо Аранђеловдан. Код нас у фамилији се често понављају имена Лука, Душко, Мирослав. Поздрав свима 🇷🇸

 5. Миодраг Димић

  Ја сам Миодраг Димић, од оца Милана. Први сам тестирани Димић ( И2а ЦТС 10288 ). У формулару је тражено место рођења оца, а то је Чомборије , код Подравске Слатине. Зато је дошло до неспоразума о пореклу. Ближе порекло породице, деда Тодор, прадеда Раде, чукундеда Милак . Наврдеду су звали ” Руњо”( не знам име ) , био је цукерфирер у Аустроугарској вијсци ( водник ). Даље војно напредовање је било условљено променом вере. Сви су рођени у Прибудићу , крај Зрмање. Крсна Слава је Аранђеловдан. То је средина 19. века. По причи прадеде наши су дошли из Острвице крај Крке. У Острвици је у 17 веку било 28 засеока, и сваки је имао барем по једну кућу Димића. До сеобе из Острвице је дошло због окупације Острвице од стране Турака. Ја ову грану Димића зовем ”Западни Димићи”. Сви славе Аранђеловдан. Основна психолошка особина ових Димића је : правдољубивост и плахост. Високи су, плавкасто смеђи, благе нарави, вредни у старијим година црне косе. Најпознатија из ове гране је Народни херој Нада Димић. ”Источни Димићи” су пореклом из Галиције. Занатлије су -Цинцари. Под најездом Турака беже у Призрен, одакле се шире по Космету. У централној Србији се појављују први пут након Сеобе Чарнојевића 1790. Друга велика сеоба је била након Берлинског конгреса 1878. На тој бежанији се заустављају уз већа места на Царском путу, остајући ту као занатлије.Међу њима нема земљорадника или сточара. Тако да их има у свим већим местима. Највише их има у Нишу и Београду ( Винча). Мањи део је прешао Дунав у Аустроугарску. Сви славе различите Крсне Славе, у зависности од места или догађаја значајних за њихов опстанак у новим срединама. Најпознатији из ове гране су Песник Мома Димић и академик историчар Др Љубодраг Димић. Има и Цигана са презименом Димић. Најпознатији је покојни Др Трифун Димић, Цигански Краљ. У овом тренутку у Хрватској има преко 600 Димића Католика.

  • Srbo Dimic

   Mozete li mi reci na koju Galiciju mislite. Pokusavam da pronadjem poreklo moje porodice Dimic. Uklapaju se u Vasu definiciju ‘Istocnih Dimica’. Bili su naseljeni kod Prizrena u selu Planjane krajem 19. veka. Zanatlije – kamenorezci, cesto su isli u danasnju Rumuniju na sezonski rad. Slavimo Sv Nikolu.