Порекло презимена Димић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Димић Хаплогрупа: I2a DN род С Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска Крсна слава: Аранђеловда [toggle title="ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Димић Хаплогрупа: I2a DN род С Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска Крсна слава: Аранђеловда Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Димић

Порекло презимена Димић

ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Димић

Хаплогрупа: I2a DN род С

Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (30)

 • Defendor

  Димића је накада било у Поречу. Пореклом су Личани из села Острвица. Крсна слава им је Аранђеловдан.

  Одговори
 • dimcho

  Moji su iz Ostrvice, Lika i slave Arandjelovdan. Cuo sam da su poreklom iz Stare Hercegovine odakle su se raseljavali u Liku, Kosovo, istocnu i zapadnu Srbiju. Ja sam sretao ljude iz tih predela koji su tamo rodjeni. Poreklo sigurno nije podravlje, to su verovatno Licki Dimici, mojih je bilo tamo (i u Slavoniji).

  Одговори
  • Нађа Гагић

   Моја пок.Мајка је Паскаш , рођена у Острвици , њена мајка Стана -Станојоца је Димић , имала је 10- оро браће и сестара , отселили су у Бачку – Пригеревицу 1945 год. Јадан о браће Димић је остао да живи у Острвоци Богдан *-Боћан Димић , имао је ћереке Душу , Бебу , синове , Милоша , Брацину …да ли познајте те моје рођаке ?

   Одговори
  • B. Dimić

   Poštovani!

   Zamolila bih Vas da napišete sve što znate o poreklu Dimića koji su živeli u Ostrvici, u Lici. Moja porodica je takođe iz Ostrvice i ja sam tamo živela do 90-ih godina. Ko su Vaši preci? Možda smo i rođaci.

   Одговори
 • dima

  Димића има и на Косову,околина Вучитрна,а један део и око Призрена (по мом сазнању мислим да су то цинцари).Велики део се раселио крајем XIX века у подручија Јужне и Западне Мораве . Димићи којима припадам славе Светог Јована.

  Одговори
  • Dragan Dimic

   Ti dimici su svi dosli iz like na kosovo…u vucitrn i.svi su mi rodjaci

   Одговори
  • Mladen

   Ja sam od Dimica sa Kosova, jos uvek zivimo na Kosovu, u okolini Vucitrna kako neko rece, selo se zove Svracak. Iz Like se deda doselio, Milos mi se zvao deda, a baba je ZORKA od Zigica mislim isto iz Like. Ako ima koga da zna nesto o mojim rodjacima nek se javi. Deda nije imao bracu, ali imao je ujake koji si ostali u Lici.

   Одговори
 • Dejan Dimić

  Ja sam sa KiM-a,konkretno centralno Kosovo,okolina Lipljana,s.Lepina i Batuse a takodje i okolina Kosova Polja,sela Bresje i Ugljare..Takodje ima ih u Prištini,Obiliću,pouzdano znam da ih ima u Leskovcu i okolini Indjije.Ja sam konkretno iz Lepine(pola sela su Dimići)i slavimo Tomindan.Na seoskom groblju,na kamenim krstovima takodje su uklesani a godina je 1700 ,,i neka i 1800 i neka(ne vidi se dobro)…Поздрав!!!

  Одговори
 • zoran

  Dimići u Podravlju vuku korjene iz Prljeva općina Gračac, dio kao Solunski dobrovoljci, dio kao ekonomski migranti. Moji su došli u Baranju 1932. Slavimo Sv.Aranđela.

  Одговори
 • Milan Dimić

  Dimići koji žive na teritorji opštine Kozarska Dubica su uglavnom u bližem ili daljem srodstvu. Najviše ih živi ili bolje rečeno je živelo u potkozarskom selu Pucari. Svi oni vode poreklo iz Like. Prenosim vam informacije koje sam slušao od mog đeda MIrka, oca Ljube. Nekoliko braće je iz Zrmanje otišlo brodom za Ameriku a nekoliko njih je kupilo zemlju u gore navedenom selu. Tu su se nastanili i zasnovali svoje porodice. Da bi smo imali jasniju predstavu o vremenskoj distanci moj prađed je rođen u Pucarima a njegov otac je doseljenik iz Like. Mnoge od tih porodica su ostali bez svojih najmilijih tokom drugog svetskog rata posle ofanzive na Kozaru i odvođenja u logor Jasenovac. Danas je situacija takva da su ognjišta u navedenom selu uglavnom ugašena ili pred gašenjem. Na sreću prezime nije pred gašenjem niti će biti jer smo uspeli da sačuvamo svoju lozu. Moj đed Mirko je preživeo nacistički logor u Norveškoj, u Jasenovcu su mu ubijeni majka, supruga, i dvoje dece. Mog oca koji je tada imao 11 godina, je vidi apsurda od Jasenovca spasio hrvat Stjepan Ornek koji je zbog svojih dela obešen zajedno sa svojom porodicom u samom centru Dubice.Oca je spasio tako što ga je izdvojio i prebacio u selo Kraljeva Velika u Hrvatsku gde je dočekao kraj rata.Moram još da napomenem da je moj rođak Jack Dimić koji sada živi u NY pokušao da pronađe bilo kakav trag rođacima Dimićima koji su otišli za Ameriku.Došao je do saznanja da su se ugasili odnosno da nisu imali svoje porodice i potomke.

  Одговори
 • Нађа Гагић

  Моји Димићи су пореклом из Лике , Широка Кула и насељени су у Бачкој , Било ја 11-оро браће и сестара . Један од браће Димића одселио је у Америку и промени презиме у Котлар бави се производњом котлова за парно грејање .Није има мушку децу ,а био је ожењен американком. Да ли неко зна порекло породичног презимена Димић , славили су Аранђелов дан !

  Одговори
  • B. Dimić

   Poštovana Nađa!

   Ja sam poreklom iz Ostrvice u Lici i tamo sam živela do 90-ih godina. Poznajem tvoje rođake koje pominješ, a to su i moji rođaci. Svi Dimići iz Ostrvice slave Aranđelovdan. Ako želiš da stupimo u kontakt, ostavi mejl na koji mogu da ti se javim. Pozdrav! B

   Одговори
 • Jovan Dimić

  U knjizi ‚‚Şrbi u Banatu‚‚ koju je objavio Nikolić (ne sečam se imena) su sređeni podaci koje je sakupio Jovan Erdeljanović Piše da u seobi Srba 1737god.su bili i dava brata Dima i Đorđe.Dima se naselio u Kovinua Đorđe u Rumi.
  Dima se oženio u Kovinu i tu su mu rođena deca.Srbi iz Kovina,Dubovca i Gaja koji nisu hteli da uđu u sastav Vojne granice osnovali su Bavanište počev od 1766.god.Među njima je bio i Dima.Dimin najstariji sin Janko je bio prvi pop u Bavaništu.Slava nam je Svti Georgije velikomučenik – Đurđevdan.
  Značajniji Dimići iz Bavništa:
  Sa Jankom bilo je ukupno,do dana današnjeg,šest sveštenika,među njima i Aksentije,koji je životopis učio kod Konstatina Danila – u crkvi u bavaništu se nalazi njegova slika‚‚ Bogorodica sa malim Isusom‚‚,
  Teofil profesor Karlovačke gimnaze , potom načelnik srpskih škola u Sremu,sahranjen u Sremskim Karlovcima.Aksentije i Teofil su bili učesnici Majske skupštine 1848.god.Teofil je sarađivao i sa Feliksom Kanicom.
  Platon je bio profesor matematike na Skopskom građevinskom fakultetu,zatim gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu.
  Dimići su cincarskog porekla iz mesta Blace(Vlasti) -severna Egejska Makedonija – danas severo-zapadna Grčka – u okolini grad Kastorija(severo-istočno).Dimića ima od Argentine do Rusije.

  Одговори
 • Jovana

  Rođena sam u Leskovcu. Prema priči moga dede, moji preci su se iz okoline Vučitrna posle Berlinskog kongresa 1878.g. preselili najpre u Dobro Polje (selo u okolini Crne trave), a potom početkom XX veka u selo Bučumet na Radanu. Neposredno pre i posle II svetskog rata većina mojih rođaka se preselila u Leskovac. Sada nas ima u Beogradu, Kragujevcu, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i u SAD-u. Slavimo Sv.Jovana.

  Одговори
  • Aleksandar Dimić

   Dimići iz Leskovac su gotovo svi u rodbinskim odnosima. Potiču iz okoline Vucitrna, krajem XIX veka prelaze na teritoriju uze SrbijeoCrna Trava, pa Przogrnci kod Negotin i na kraju se vraćaju na Radan planinu… selo Gornj Bucumet… Krsna slava Sveti Jovan…
   Odakle su došli na Kosovo?
   Prvi poznati predak Dima Dimić….

   Одговори
 • Aleksandar

  Poštovani
  Na KiM je bilo više porodica Dimić. Konkretno u centralnom delu Kosova ih je bilo u selima Lepina, Ugljare i Bresje kod Kosova polja. Dimići iz Lepine i iz Bresja slave Tomindan (19. Oktobra) a za Dimiće iz Ugljara nisam siguran. Takođe je bilo i Dimića iz Crkvene Vodice (pored Obilića) koji su malo tamnije puti ali se izjašnjavaju kao Srbi (za njih neznam koju slavu slave).
  Mi Dimići iz Bresja (kraj Kosova Polja) smo došli tu iz sela Bakšije u blizini Obilića oko 1895 godine, pa su nas u selu i zvali „Bakšićani“ što se može i proveriti u turskim popisima…
  Odakle smo doseljeni u Bakšiju.. to neznam i voleo bih da mi neko odgovori ako zna….
  Uglavnom, moj čukundeda Sima Dimić je bio kmet, a posle više od jednog veka smo morali da napustimo svoja ognjišta pod naletima „milosrdnog anđela“ kojeg su nemilosrdno sprovodili naši tzv. „saveznici’…. seme im se zatrlo…..daBogda………

  Одговори
 • Aleksandar Dimic

  Pozdrav za sve Dimice!
  Moj pokojni deda zvao se Milan Dimic, rodjen 1913-te u Ostrvici. Posle rata (bio je vojno lice, zavrsio vojnu skolu u Mariboru) ostao je u Beogradu. Mislim da je imao devetoro brace i sestara, neki od njih su posle rata presli u Vojvodinu…
  Znam jos da se dedin otac zvao Tanasije.
  Pozdrav!

  Одговори
 • Sandra

  Moj pradeda Tihomir Dimić, živeo je u Poljni (Trstenik). Ne znam odakle je poreklom, ali krsna slava je Aranđelovdan.

  Одговори
 • Aleksandar

  Moja porodica nema podatke starije od prve polovine 19 veka Tada su Dimici ziveli u Gnjilanu na Kosovu u u ulici Stojadina Trajica gde je deo porodice docekao 1999. Godinu. Deo porodice je ziveo u Pristini i oni su potomci Todora Dimica cijii otac se zvao Mita’ koji je sin Arsenija. Slavimo Svetog Arandjela Mihaila i ne znamo da li je ovo prezime izvorno prezime porodice. Postoje razlicite price o tome odakle su koreni. Jedni kazu Stara Hercegovina drugi da su uz plemena Kuci treci da su iz Like. Ipak nijedan podatak nije zasnovan na cinjenicama, a mentalitet je razlicit u zavisnodti ko je gde ziveo.Nedavno sam cuo i da je u Bilecu bilo Dimica ali ih vise nema vec je ostala samo jihova kuca. Napominjem da su Dimici imali imanja u okoloni Gnjilana i da su se bavili trgovinom do drugog svtskog rata. U nadi da ce neko nesto pouzzdano znati o poreklu ove porodice pozdravljam sve Dimice.

  Одговори
 • Dragan Dimic

  Moji su baba i deda dosli na kosovo vucitrn iz hrvatske like blizu plitvickih jezera plitvice cale iz vucitrna dosao kod mame u kucu i eto ja Smederevac ahaha 😀

  Одговори
 • Dragan Dimic

  Inace moj otac se zove Gojko dimic deda dragan kao i ja baba anka i ostali pera vujce ljubisa ivica ivanka bane bla bla bla

  Одговори
 • Milan Dimic

  Moji dimici su poreklom sa kosova slavimo vavedenje.
  Moji dimici zive u Moravcu opstina Aleksinac ima nas i u Beogradu cuo sam i u Cikagu ali nisam u kontaktu.Moj stric Mirko je bio najmladji doktor tehnickih nauka u YU i jos neki piloti,kesonski varioci ali zene i padobranci…pozdrav za sve Dimice.

  Одговори
 • Srdjan Dimic

  Рако(Рака) Димић је рођен или се доселио у Јабланицу(браћа Миленко , Симо, Крсто)…Рако је имао 3 сина Милоша, Љуба(Љубомира) и Мијаила (Михајла) …
  Мијало и Љуба(као колонисти) се селе у Лазарево 1922 недалеко од Приштине…
  Да ли неко има сазнања одакле је Рако дошао у Јабланицу и ко су његови преци?
  Ови Димићи славе Светог Архангела Михаила- Аранђеловдан

  Одговори
 • Александар Димић

  Да ли овде има Димића, а који воде порекло од породице Гулић, село Ранилуг, Косовско Поморавље? Или има неког ко има било какву информацију о овом огранку породице Димић’ (Гулић). Крсна слава је Аранђеловдан.

  Одговори
 • Давид Димић

  Моји Димићи воде порекло од Диме из Херцеговине, вероватно из Мостара. Димин син Илија Димић доселио се из Херцеговине у Јагодину крајем 18. века. Илија и Стевана Бушагић имали су децу: Димитрије звани Митке, Нацко, Петар, Стеван и кћер Мага. Потом живе у Крагујевцу, па Димитријев син Васа Димић (1854-1940), професор математике и директор Прве београдске гимназије око 1870. долази у Београд да студира, где су до данас остали Димићи.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top