Порекло презимена Димић

16. фебруар 2012.

коментара: 67

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Димић

Хаплогрупа: I2a DN род С

Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (67)

Одговорите

67 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Димића је накада било у Поречу. Пореклом су Личани из села Острвица. Крсна слава им је Аранђеловдан.

  2. dimcho

    Moji su iz Ostrvice, Lika i slave Arandjelovdan. Cuo sam da su poreklom iz Stare Hercegovine odakle su se raseljavali u Liku, Kosovo, istocnu i zapadnu Srbiju. Ja sam sretao ljude iz tih predela koji su tamo rodjeni. Poreklo sigurno nije podravlje, to su verovatno Licki Dimici, mojih je bilo tamo (i u Slavoniji).

    • Нађа Гагић

      Моја пок.Мајка је Паскаш , рођена у Острвици , њена мајка Стана -Станојоца је Димић , имала је 10- оро браће и сестара , отселили су у Бачку – Пригеревицу 1945 год. Јадан о браће Димић је остао да живи у Острвоци Богдан *-Боћан Димић , имао је ћереке Душу , Бебу , синове , Милоша , Брацину …да ли познајте те моје рођаке ?

      • Мирослав Томаш

        Нађа , моја мајка Љубица је од Димића из Острвице , њен отац Раде је био рођени брат Богдана Боћана Димића тако да су поменути Милош , Брацина , Душа , Беба мојој мајци браћа и сестре од стрица .Раде је као младић са многим својим вршњацима из Острвице , Вребца ,Павловца ,Барлета,Могорића отишао у Америку 1910-е или 1911-е године , провео је 3 године радећи у рудницима у Минесоти , после тога одлази у Чикаго где ради као месар све до 1915/16 када као добровољац долази у Први светски рат.После рата долази у Острвицу да обиђе породицу пре повратка у Америку али упознаје моју бабу Софију-Соку Басарић из Барлета ,жени се њом и 1921,године у септембру месецу са двоје рођене деце стижу у Србију, Војводину ,као колонисти на простор између Сенте и Кањиже у село које су основали добровољци из Лике и које су назвали ВЕЛЕБИТ. Ту им се рађа још 6 деце, међу њима и моја мајка.Иначе и по оцу моје порекло је из Лике , моји су Томаши из Павловца Вребачког,прадеда ми се звао Ђуро а деда Никола, прабаба Милка ми је од Ђаковића а баба Миља од Угарака. Ево , толико за сада , надам се да сам ти бар мало помогао. Поздрав теби и твојима ,Мирослав – Мићо Томаш.

        • Марко Димић

          Поздрав, мој прадеда Марко Димић је био ожењен са Милком Басарић, такође је радио у америци у рудницима и вратио се у Србију као добровољац у првом светском рату и био на солунском фронту. 1921 из Лике (Острвице) долазе у Трешњевац. Отац му се звао Ђуро и мислим да је поред Марка имао две ћерке и још једног сина Максима који је живео у Кањижи. Такође славимо Аранђеловдан.
          Ако постоји још неко од рођака волео бих да ми се јави.

      • Mira Gutesa

        Dear Nadja,

        I am your relative. My mother was Lubica -Beba Dimic,
        the oldest daughter of Bocan – Bozidar Dimic and Milka.
        Bocan was your grandmother’s Stana – Stanojica youngest
        brother.
        As a child I lived in Ostrvica with my grandparents and later
        in Gospic. Your grandmother Stanojica regularly visited us
        and I have lovely memory of her.

        If you would like to be in contact I would be more than happy
        to hear from you.

        Your cousin Mira😊

    • B. Dimić

      Poštovani!

      Zamolila bih Vas da napišete sve što znate o poreklu Dimića koji su živeli u Ostrvici, u Lici. Moja porodica je takođe iz Ostrvice i ja sam tamo živela do 90-ih godina. Ko su Vaši preci? Možda smo i rođaci.

  3. dima

    Димића има и на Косову,околина Вучитрна,а један део и око Призрена (по мом сазнању мислим да су то цинцари).Велики део се раселио крајем XIX века у подручија Јужне и Западне Мораве . Димићи којима припадам славе Светог Јована.

  4. Dejan Dimić

    Ja sam sa KiM-a,konkretno centralno Kosovo,okolina Lipljana,s.Lepina i Batuse a takodje i okolina Kosova Polja,sela Bresje i Ugljare..Takodje ima ih u Prištini,Obiliću,pouzdano znam da ih ima u Leskovcu i okolini Indjije.Ja sam konkretno iz Lepine(pola sela su Dimići)i slavimo Tomindan.Na seoskom groblju,na kamenim krstovima takodje su uklesani a godina je 1700 ,,i neka i 1800 i neka(ne vidi se dobro)…Поздрав!!!

  5. zoran

    Dimići u Podravlju vuku korjene iz Prljeva općina Gračac, dio kao Solunski dobrovoljci, dio kao ekonomski migranti. Moji su došli u Baranju 1932. Slavimo Sv.Aranđela.

  6. Milan Dimić

    Dimići koji žive na teritorji opštine Kozarska Dubica su uglavnom u bližem ili daljem srodstvu. Najviše ih živi ili bolje rečeno je živelo u potkozarskom selu Pucari. Svi oni vode poreklo iz Like. Prenosim vam informacije koje sam slušao od mog đeda MIrka, oca Ljube. Nekoliko braće je iz Zrmanje otišlo brodom za Ameriku a nekoliko njih je kupilo zemlju u gore navedenom selu. Tu su se nastanili i zasnovali svoje porodice. Da bi smo imali jasniju predstavu o vremenskoj distanci moj prađed je rođen u Pucarima a njegov otac je doseljenik iz Like. Mnoge od tih porodica su ostali bez svojih najmilijih tokom drugog svetskog rata posle ofanzive na Kozaru i odvođenja u logor Jasenovac. Danas je situacija takva da su ognjišta u navedenom selu uglavnom ugašena ili pred gašenjem. Na sreću prezime nije pred gašenjem niti će biti jer smo uspeli da sačuvamo svoju lozu. Moj đed Mirko je preživeo nacistički logor u Norveškoj, u Jasenovcu su mu ubijeni majka, supruga, i dvoje dece. Mog oca koji je tada imao 11 godina, je vidi apsurda od Jasenovca spasio hrvat Stjepan Ornek koji je zbog svojih dela obešen zajedno sa svojom porodicom u samom centru Dubice.Oca je spasio tako što ga je izdvojio i prebacio u selo Kraljeva Velika u Hrvatsku gde je dočekao kraj rata.Moram još da napomenem da je moj rođak Jack Dimić koji sada živi u NY pokušao da pronađe bilo kakav trag rođacima Dimićima koji su otišli za Ameriku.Došao je do saznanja da su se ugasili odnosno da nisu imali svoje porodice i potomke.

  7. Нађа Гагић

    Моји Димићи су пореклом из Лике , Широка Кула и насељени су у Бачкој , Било ја 11-оро браће и сестара . Један од браће Димића одселио је у Америку и промени презиме у Котлар бави се производњом котлова за парно грејање .Није има мушку децу ,а био је ожењен американком. Да ли неко зна порекло породичног презимена Димић , славили су Аранђелов дан !

    • B. Dimić

      Poštovana Nađa!

      Ja sam poreklom iz Ostrvice u Lici i tamo sam živela do 90-ih godina. Poznajem tvoje rođake koje pominješ, a to su i moji rođaci. Svi Dimići iz Ostrvice slave Aranđelovdan. Ako želiš da stupimo u kontakt, ostavi mejl na koji mogu da ti se javim. Pozdrav! B

  8. Jovan Dimić

    U knjizi ‚‚Şrbi u Banatu‚‚ koju je objavio Nikolić (ne sečam se imena) su sređeni podaci koje je sakupio Jovan Erdeljanović Piše da u seobi Srba 1737god.su bili i dava brata Dima i Đorđe.Dima se naselio u Kovinua Đorđe u Rumi.
    Dima se oženio u Kovinu i tu su mu rođena deca.Srbi iz Kovina,Dubovca i Gaja koji nisu hteli da uđu u sastav Vojne granice osnovali su Bavanište počev od 1766.god.Među njima je bio i Dima.Dimin najstariji sin Janko je bio prvi pop u Bavaništu.Slava nam je Svti Georgije velikomučenik – Đurđevdan.
    Značajniji Dimići iz Bavništa:
    Sa Jankom bilo je ukupno,do dana današnjeg,šest sveštenika,među njima i Aksentije,koji je životopis učio kod Konstatina Danila – u crkvi u bavaništu se nalazi njegova slika‚‚ Bogorodica sa malim Isusom‚‚,
    Teofil profesor Karlovačke gimnaze , potom načelnik srpskih škola u Sremu,sahranjen u Sremskim Karlovcima.Aksentije i Teofil su bili učesnici Majske skupštine 1848.god.Teofil je sarađivao i sa Feliksom Kanicom.
    Platon je bio profesor matematike na Skopskom građevinskom fakultetu,zatim gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu.
    Dimići su cincarskog porekla iz mesta Blace(Vlasti) -severna Egejska Makedonija – danas severo-zapadna Grčka – u okolini grad Kastorija(severo-istočno).Dimića ima od Argentine do Rusije.

  9. Jovana

    Rođena sam u Leskovcu. Prema priči moga dede, moji preci su se iz okoline Vučitrna posle Berlinskog kongresa 1878.g. preselili najpre u Dobro Polje (selo u okolini Crne trave), a potom početkom XX veka u selo Bučumet na Radanu. Neposredno pre i posle II svetskog rata većina mojih rođaka se preselila u Leskovac. Sada nas ima u Beogradu, Kragujevcu, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i u SAD-u. Slavimo Sv.Jovana.

    • Aleksandar Dimić

      Dimići iz Leskovac su gotovo svi u rodbinskim odnosima. Potiču iz okoline Vucitrna, krajem XIX veka prelaze na teritoriju uze SrbijeoCrna Trava, pa Przogrnci kod Negotin i na kraju se vraćaju na Radan planinu… selo Gornj Bucumet… Krsna slava Sveti Jovan…
      Odakle su došli na Kosovo?
      Prvi poznati predak Dima Dimić….

  10. Aleksandar

    Poštovani
    Na KiM je bilo više porodica Dimić. Konkretno u centralnom delu Kosova ih je bilo u selima Lepina, Ugljare i Bresje kod Kosova polja. Dimići iz Lepine i iz Bresja slave Tomindan (19. Oktobra) a za Dimiće iz Ugljara nisam siguran. Takođe je bilo i Dimića iz Crkvene Vodice (pored Obilića) koji su malo tamnije puti ali se izjašnjavaju kao Srbi (za njih neznam koju slavu slave).
    Mi Dimići iz Bresja (kraj Kosova Polja) smo došli tu iz sela Bakšije u blizini Obilića oko 1895 godine, pa su nas u selu i zvali “Bakšićani” što se može i proveriti u turskim popisima…
    Odakle smo doseljeni u Bakšiju.. to neznam i voleo bih da mi neko odgovori ako zna….
    Uglavnom, moj čukundeda Sima Dimić je bio kmet, a posle više od jednog veka smo morali da napustimo svoja ognjišta pod naletima “milosrdnog anđela” kojeg su nemilosrdno sprovodili naši tzv. “saveznici’…. seme im se zatrlo…..daBogda………