Порекло презимена Димић

16. фебруар 2012.

коментара: 67

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Димић

Хаплогрупа: I2a DN род С

Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (67)

Одговорите

67 коментара

  1. Aleksandar Dimic

    Pozdrav za sve Dimice!
    Moj pokojni deda zvao se Milan Dimic, rodjen 1913-te u Ostrvici. Posle rata (bio je vojno lice, zavrsio vojnu skolu u Mariboru) ostao je u Beogradu. Mislim da je imao devetoro brace i sestara, neki od njih su posle rata presli u Vojvodinu…
    Znam jos da se dedin otac zvao Tanasije.
    Pozdrav!

  2. Sandra

    Moj pradeda Tihomir Dimić, živeo je u Poljni (Trstenik). Ne znam odakle je poreklom, ali krsna slava je Aranđelovdan.

  3. Aleksandar

    Moja porodica nema podatke starije od prve polovine 19 veka Tada su Dimici ziveli u Gnjilanu na Kosovu u u ulici Stojadina Trajica gde je deo porodice docekao 1999. Godinu. Deo porodice je ziveo u Pristini i oni su potomci Todora Dimica cijii otac se zvao Mita’ koji je sin Arsenija. Slavimo Svetog Arandjela Mihaila i ne znamo da li je ovo prezime izvorno prezime porodice. Postoje razlicite price o tome odakle su koreni. Jedni kazu Stara Hercegovina drugi da su uz plemena Kuci treci da su iz Like. Ipak nijedan podatak nije zasnovan na cinjenicama, a mentalitet je razlicit u zavisnodti ko je gde ziveo.Nedavno sam cuo i da je u Bilecu bilo Dimica ali ih vise nema vec je ostala samo jihova kuca. Napominjem da su Dimici imali imanja u okoloni Gnjilana i da su se bavili trgovinom do drugog svtskog rata. U nadi da ce neko nesto pouzzdano znati o poreklu ove porodice pozdravljam sve Dimice.

  4. Dragan Dimic

    Moji su baba i deda dosli na kosovo vucitrn iz hrvatske like blizu plitvickih jezera plitvice cale iz vucitrna dosao kod mame u kucu i eto ja Smederevac ahaha 😀

  5. Dragan Dimic

    Inace moj otac se zove Gojko dimic deda dragan kao i ja baba anka i ostali pera vujce ljubisa ivica ivanka bane bla bla bla

  6. Milan Dimic

    Moji dimici su poreklom sa kosova slavimo vavedenje.
    Moji dimici zive u Moravcu opstina Aleksinac ima nas i u Beogradu cuo sam i u Cikagu ali nisam u kontaktu.Moj stric Mirko je bio najmladji doktor tehnickih nauka u YU i jos neki piloti,kesonski varioci ali zene i padobranci…pozdrav za sve Dimice.

  7. Srdjan Dimic

    Рако(Рака) Димић је рођен или се доселио у Јабланицу(браћа Миленко , Симо, Крсто)…Рако је имао 3 сина Милоша, Љуба(Љубомира) и Мијаила (Михајла) …
    Мијало и Љуба(као колонисти) се селе у Лазарево 1922 недалеко од Приштине…
    Да ли неко има сазнања одакле је Рако дошао у Јабланицу и ко су његови преци?
    Ови Димићи славе Светог Архангела Михаила- Аранђеловдан

  8. Александар Димић

    Да ли овде има Димића, а који воде порекло од породице Гулић, село Ранилуг, Косовско Поморавље? Или има неког ко има било какву информацију о овом огранку породице Димић’ (Гулић). Крсна слава је Аранђеловдан.

  9. Давид Димић

    Моји Димићи воде порекло од Диме из Херцеговине, вероватно из Мостара. Димин син Илија Димић доселио се из Херцеговине у Јагодину крајем 18. века. Илија и Стевана Бушагић имали су децу: Димитрије звани Митке, Нацко, Петар, Стеван и кћер Мага. Потом живе у Крагујевцу, па Димитријев син Васа Димић (1854-1940), професор математике и директор Прве београдске гимназије око 1870. долази у Београд да студира, где су до данас остали Димићи.

  10. Dalibor

    Moj cukundeda Stanko je toden 1868. godine u Prizrenu. Bio je jedinac, jer su ubrzo nakon njegovog rodenja (1870. god.) Turci zaklali njegove roditelje. Odgajala ga je tetka (oceva sestra) do 9-te godine, kada je krenuo u svijet i trajno se naselio u Sarajevu (bio šticenik Mis Irbi, koja je imala dom za nezbrinutu djecu­1). Za drugu rodbinu bilo sa oceve ili majcine strane se ništa ne zna. Za vrijeme I svjetskog rata protjeran u Madarsku sa porodicom, gdje im se rodio sin Đordo. U Sarajevu je imao nekoliko ugostiteljskih objekata. Živjeli su u privatnoj kuci na Sedreniku.

    Umro je 12.02.1935. u Sarajevu.

    Slavimo Djurdjic.