Dedijer

16. februar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Vojislav Ananić

    DEDIJER (p), u Čepelici (Bileća) i Dračevu (Čapljina). Starinom su iz plemena Maleševaca, a pripadaju bratstvu Aleksića. Porijeklom su iz Maline (selište kod Bileće), odakle su, početkom 19. vijeka, doselili u Čepelicu. Prvobltno su se zvali Maleševci. Ovo prezime su dobili po nazivu mjesta iz kojeg potiču. Kasnije su uzeli prezime Aleksić, po svome djedu Aleksi. Prema predanju, jedan od Aleksića često je išao u pečalbu, u Bosnu i tamo naučio da kaže deder, umjesto daj. U Bosni je zaradio “neku crkavicu” Po povratku u selo zapovijedao bi: “deder ti ovo, deder ti ono”. Zbog toga su mu se mještani podsmijavali i dali mu nadimak “Dedijer”. Njegovi potomci su ovaj nadimak prihvatili kao svoje prezime. Porodica Dedijer u Dračevu potiče od Dedijera iz Čepelice. Privremeno je boravila u Stocu, odakle je, oko 1870. godine preselila u Dračevo. Slave Ignjatdan (59:5,82,152,153,173.264). Značajno je pomenuti dvojicu poznatih Dedijera: Jevto Dedijer (Čepelica 1879-Sarajevo 1918) geograf i naučni radnik. Bio je jedan od najboljih učenika Jovana Cvijića. Kao dijete čuvao je ovce i otac mu nije dozvolio da ide u školu. Majka Anica krišom bi ga slala u školu, u Bileću, a sam bi za to vrijeme, čuvao ovce. U dvanaestoj godini je imao sreću da vodi konja profesoru Jovanu Cvijiću kada je putovao ovim krajevima. Cvijić je kasnije pomogao “malom Jevtu” da ode u Mostar i upiše se u “Veliku gimnaziju”. U Mostaru su ga prihvatile poznate srpske porodice Ćorovići i Ljubibratići. Jevto je kod njih “cepao drva, prao sudove i završio gimnaziju 1901. godine”. Kao pitomac “Prosvjete” studirao je geografiju i istoriju na Velikoj školi u Beogradu, odakle je prešao na Bečki univerzitet, gdje je doktorirao 1907. godine. Cvijić ga je 1910. izabrao za “svog prvog docenta”. Njegovo životno djelo; Hercegovina – antropageografske studije, spada, po opštem mišljenju, među najvrednija ostvarenja. Ivo Andrić je nekom prilikom rekao: “Jevto Dedijer je bio jedan od najpoštenijih ljudi koje sam u životu sreo”. Jevtov sin Vladimir Dedijer (1914- 1990) bio je poznati publicista, profesor univerziteta, akademik. Prije Drugog svjetskog rata bio je dopisnik Politike iz SAD i Španije. U NOB-u je uređivao Borbu i bio član Agitpropa CK KPJ. Po završetku, rata objavio je Dnevnik i više zapaženih publicističkih radova. Bio je član i predsjednik Raselova suda.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Nikola Dedijer

      Poštovani,
      ja sam se malo dalje pozabavio sa poreklom moga prezimena i na osnovu više elemenata došao sam do nekog zaključka:
      Prezime Dedijer može da se razloži na “De” i “Dijer” …
      1. “De” bi moglo da predstavlja odrednicu u kojoj oblasti živi (gde,đe,odakle) a što se održalo kod Latina.
      2. “Dijer”, prema internet pretragama, prezime Di(j)er je dosta zastupljeno na Britanskom ostrvu (Škotska,Wells), npr.Eric Dier, čiji stanovnicu se dovode u genetsku vezu sa nama na Balkanu.
      Keltski gen je zastupljen na našim prostorima.

    • Živorad

      U Nemačkoj postoji prezime Dedial

  2. Nikola Dedijer

    još jedno …

    Glas “Jer” je izbačen iz našeg starog jezika i pisma.

  3. Ljiljanka

    21.04.2019.god Poštovana rodbino Dedijer.Moja baba Danica Dedijer rodom iz Dračeva kod Metkovica,Hercegovina.Imala je tri brata Veljko,Nikola i Ljubo.Veljko je imao tri sina,Gojka,Jeftu i Ljubu. Nikola i Ljubo su otišli u Ameriku,a Veljko je ubijen.

    • Nebojsa

      Pozdrav Ljiljanka,
      Ja se bavim istraživanjem stradanja hercegovaca u 2. sv. ratu. Imam u planu da objavim jednu publikaciju (knjigu) o tome. Tebe bih zamolio da mi opišeš način stradanja Veljka,brata tvoje babe Danice i njevove lične podatke do kojih možeš doći-ime oca,god. rođenja i smrti,zanimanje,način stradanja. Isto tako bih te zamolio da pokušaš pronaći podatke za: DEDIJER VLADO, trgovac,odstupio preki Bosne za Sloveniju i tamo nestao. Vlado je isto iz tog kraja.
      Unapred zahvalan.
      S poštovanjem,
      Nebojša