Порекло презимена Дабић

16. фебруар 2012.

коментара: 106

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (106)

Одговорите

106 коментара

  1. Небојша Бабић

    А знаш ли, Игоре, одакле из Албаније потичу твоји преци?

  2. igor

    Neznam u kom mesta u Albaniji su zivel, samo znam da su se iz Albanije doselili na kosovu u mestu nerodimlje kod Urosevca.
    Biljana pitaj caleta u kom mestu je ziveo ako je u Nerodimlju to je ta familija.

  3. igor

    Dabici-slava Sv. Alimpije- prema knjizi atanasija Urosevica iz 1965- familije je doseljena iz severne Albanije sredinom 18 veka, kao fande “Arbanasi katolici”, arbanaski rodovi Djorovici i LJamovici zive u Rasincu kod Stimlja.

  4. Шарко

    Игоре,

    Маринковићи из градића Штимља су највероватније и ваши сродници. Маринковићи из Штимља славе Св. Ђорђа Алимпија и досељени су из северне Албаније прво у Давидовце, где још на месту “Старо Село” има њиховог гроба. Одатле су се преселили у Штимљу по доласку Арбанаса у Давидовце почетком 19. века.

    Милета Букмирић је током 1980 година вршио испитивања Јужног Косова и он је забележио Маринковиће у Штимљу. Маринкови, секундарно презиме две куће Талића и три куће Стакића. Талићи и Стакићи су огранци рода Маринковића и касније су формирали новонастала презимена Талићи и Стакићи.

    Маринковић седам куће. Преци су им се доселили из оближњег Давидовца почетком 19. века. Даље порекло везују за Албанију. Имају породични надимак ФАНДЕ. Славе Свети Ђорђе Алемпије. Информатор Ђорђе Маринковић (р. 1939)

    Талић две куће. Преци су им се доселили из суседног села Давидовце почетком 19. века, а овамо из северне Албаније, због чега их зову ФАНДЕ. Имају секундарно презиме Маринкови. Слава Свети Ђорђе Алемпије. Информатор Мирко Талић (р. 1928).

    Стакић, три куће. Дошли из суседног села Давидовце почетком 19. века, а тамо су се доселили из северне Албаније, због чега их зову ФАНДЕ. Имају секундарно презиме Маринкови. Свети Ђорђе Алемпије. Информатор Момир Стакић (р. 1953). (подаци су из литературе Ономастика Милета Букумирић. 1980 и нека).

    Твоји Дабићи и Маринковићи из Штимља славе Св Ђорђа Алимпија знате за порекло из северне Албаније. Маринковићима је остао секундарни надимак ФАНДЕ. Урошевићи је забележио за ваше Дабиће да сте се доселили из северне Албаније средином 18. века као “ФАНДЕ”, тј. као Арбанаси католици и да имате одељаке у Рашинцу Ћоровиће и Љамовиће. Дакле имате исту славу знате за порекло из северне Албаније и зову вас ФАНДЕ и ваше Дабиће и Маринковиће. Нема сумње рођаци су вам и Маринковићи из Штимља. Питаћеш се шта значи ФАНДЕ? Ево ти одговора: ФАНДЕ / на албанском: ФАНДИ су из шиптарског католичког племена Мирдита постоје још подгрупе или братства које припадају Мирдитима а то су: осим ФАНДИ и Кушнени, Ороши, Дибри и Спаши.

    Ваш род Дабића, Маринковићи и шиптарски родови Ћоровићи и Љамовићи имју заједничко порекло по мушкој линији. И на простору Јужног Косова околина Урошевца – Штимља сте досељени у првој половини 18. века досељени сте као католици ФАНДЕ као што то наводе аутори, то су им пренели ваши стари. И ти ваши преци населили су се у Неродимљу, Рашанцу и Давидовцу касније почетком 19. века прешли у Штимље. Имам познаника из Неродимља који се бави истраживањем порекла Неродимчана и он ми је испричао да му је неко од Дабића “” причао да сте били католици и када сте дошли у Неродимље – Срби православци нису вам дозвољавали да се сахрањујете на православном гробљу и због тога сте се сахрањивали код неког “”Плацог камена” “””””” и онда сте прешли на православље због утицаја Срба православаца јер сте дошли у њихову средину. Други рођаци Маринковићи су такође прешли на православље највероватније још у Давидовцу у којем су живели и кад су дошли шиптарски муслимани у њихово село они су прешли у Штимље да не би били приморани да пређу на ислам. И ови у Рашинцу због утицаја шиптара муслимана прешли су на ислам.

    Тешко је рећи којег сте ви порекла? Да ли сте заиста пореклом шиптарски католици? Све указује да јесте, но међутим то немора да значи. Можда сте у старој постојбини у Мирдите некада давно прешли са православља на католичку веру. Зашто то мислим? Из више разлога… ако те интересује могу да ти образложим.

    Ево ти један пример у село Ранилуг (општина Косовска Каменица), др. Урошевић је забележио род: Гулићи (10., куће). Старином су из Црне Горе; од крвне освете избегну око 1680 године у МИРДИТЕ, ту привидно приме католичанство, а после око 1780 године се због крви иселе у Грајовце између Подгрђа и Билинца. У Ранилугу су досељени око 1810. године.

    Што се тиче Урошевићевих литература, ја би да те исправим. литература Косово није из 1965 године, те године је објављена. А само теренско истраживање испитивање Урошевић је током 1930-1935. радио, и сви подаци датирају од тада, а не из 1965.

    Што се тиче презиме Дабић. Неко ко има исто презиме, не значи да има и исто порекло. А тек и саме различито разне крсне славе су доказ о не заједничком пореклу то би требало да знате Игоре. Па чак и исте крсне славе и исто презиме не значи да неко има исто порекло. Ова госпођа Биљана Дабић из Лугавчине код Смедерева нема никакве везе са вашом породицом она је други род слави Св. Арханђела. Није ваљда да сте толико наиван и да верујете да је живео само неки Даба од кога су сви настали Дабић. Твоје презиме Дабић настаје највероватније од прве половине 18. века када се досељавају ваши преци на Косово. Твој предак родоначелник у католичанству се звао другачије и кад је прешао на православље узео је име Даба и касније његови потомци се прозову по њему и тако настаде ваши Дабићи разумеш ли?

    Слушај ме брате пажљиво теби је потребна ДНК анализа по мушкој линији, да би сазнао ко ти је најближи да ли су то заиста Арнаути или су то Срби или неки други балкански народи. Генетика ће да ти да одговор, да ли спреман да се тестираш, ако јеси молим те да ми одговориш? Да ли можеш да приуштиш око 60 – 70 евра?

    • igor

      Hvala na iscrpnom objasnjenju, sve to sto ste izneli ima smisla, ono sto ja znam su price koje se u mojoj familiji prenose sa kolena na koleno, naravno da ja nisam ulazio u detalje jer nisam imao ni takvih izvora iz koih bi imao sve ove informacije, upustajuci se u detaljniju pricu o svom poreklu za mene je to bilo zanimljivo, ali ne vise od toga, tako da ja nebih vrsio nikakvu DNK analizu o svom poreklu.

    • Marko

      Igore, citam tvoj tekst o Dabicima. Znam da je moj pokojni deda iz Urosevca i zvao se Ljuba Dabic. Slavimo slavu sveti Alimpije. Da li mozes da mi kazes gde si nasao ovaj tekst o Dabicima, zelim da znam da li smo se stvarno doselili iz Albanija?

      • Вексиларијус

        Имаш у књизи Косово од аутора Атанасија Урошевића у одељку о Г. Неродимљи. Ту се спомињу Дабићи који славе твоју славу, досељеници из Северне Албаније у 18. као Фанде.

      • Неродимац

        Здраво Марко ако можеш јави се на [email protected] као и сви Дабићи из Неродимља.

  5. Dabic

    Ja sam poreklom iz Mustapica selo kod Kuceva na istoku srbije,od pradede Kuzmana,da li postoji jos dabica odavde

  6. Dabici iz sela Mrcevci kod Laktasa ,inace smo doselil u selo Mrcevci pre otprilike 100 godina iz sela Konotari-Han Kola -Banja Luka,slavimo Sv.Nikola

  7. Стојан Дабић

    Браво. Како видим Дабића нема превише али су се добро распоредили. Мишо ти си ме потстакао да се јавим и да те допуним да је твој отац имао два брата од којих један живи и данас у Београду као и ти.
    За остале ја сам рођен у селу Дабићи поред Двора на Уни од оца Ђуре и мајке Стоје. У Беграду живим од почетка студија и имам два сина Желимира и Владимира Дабић. Отац се заједно са мојим млађим братом населио у Руми осамдесетих година.

    • Милорад Богдановић

      Стојане, може ли се знати која је слава Дабића у селу Дабићи код Двора на Уни, РСК, пошто је ово презиме у Поткозарју доста учестало, одакле су се махом расељавали ка Банији и Славонији?

  8. Zoran Dabic

    Poreklom sam takodje iz sela Mustapica ,Deda MiroslavDabic,pradeda Marinko Dabic, cukundeda Ilija Dabic.To je u Istocnoj Srbiji i slavimo svetu Petku kao krsnu slavu.

  9. Radovan Mijailović

    Istražujem poreklo moje porodice Mijailović .
    Selo Kujavica , opština Vladimirci kod Šapca .
    Imam saznanja da vodimo poreklo od Dabića iz Jautine .
    Ukoliko neko ima saznanja radi utvrdjivanja veze izmedju Dabića iz Jautine I Mijailovića iz Kujavice neka mi piše . Slavimo Svetog Stefana (Stepanjdan).
    Hvala

    • Moja porodica takodje je dosla saznanja da vodi porijeklo od Dabica iz Jautine. Tacnije od Tri brata Ugljese Milica i Dabise. Od Dabise Nastaje prezime Dabic… Isto tako slavimo Svetog Stefana. Okolina Banja Luka

  10. SNJEZANA DABIC

    Dabici Visoko BiH DJURDJEVDAN

    • Zana Dolas

      Posto Ani,
      Ja sam Zana Dolas rodjena Dabic iz Visokog. Vec 22 godine zivim sa porodicom u Canadi. Moji pretci sa oceve et strane su sa Kule Banjer,Visoko, à tu su se dosli u dragoj polovini 19 vijeka.U isto Vrijeme u okolinu Visokog su dosle jos dvije porodice Dabic. Koliko znam niko od te tri porodice nije bio rodjak.Kako mi je tata pricao tada je dosao knez Nikola Dabic, porijeklom iz Kifinog sela kod Nevesinja.On je imao sina Iliju koji je rodjen na Kuli Banjer 1878 god. i kcerku Savku. Ilija je imao sinove Danila(1908); Nedju (1912); Janka (1926)i Ljubu1928).
      U vrijeme kada je taj knez dosao na KuleBanjer sa sobom je doveo i djecaka(siroce) Manojla Dabica. Manojla je ozenio Maru Gavricima i oni su imali Ostoju (moj pradeda) i Branka.Ostoja je ozenio Stanu Bukarac. Rodili su mnogo djece ali u zivotu su ostali Novica (1912-1945,moj deda), Slavko (1917-1984), i Nikolu (1927-1995). Moj deda Novica je ozenio Ruza Bjelos i rodila su Milenka (1934,moj otac), Mirko (1936-1992),, Vinko (1928-2012) i Nada(1940-1940).Jedino je moj otac imao djecu, moga pokojnog brata, Davora (1963-1996) i mene (1961).Ja sam se udala za Dragana Dolasa iz Visokog à njegovi su porijeklom sa Brda kod Varesa. Imamo dvoje djece Zarka (1988, ima sinaJovana i dvije kcerke Alexia i Lena) i Andrea(1989).Danas, Dabica vise nema na Kuli Banjer. Prebjegli su uglavnom u Krainu, (BanjaLuka, Prijedor,…)i u Janju, kod Bijeljine. Ima nas u Portland, SAD i mi zivimo u Sherbrooke, Canada.
      Zaboravih da dodam da Dabici Slave Djurdjev dan, a Dolasi Nikoljdan. .
      Na iniciativu moga sina à i moje vlastite zelje odlucili smo da istrazujemo nase porijeklo. Hvala unaprijed svima koji mogu da mi kazu nesto vise o nasem porijeklu.