Порекло презимена Дабић

16. фебруара 2012.

коментара: 97

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (97)

Одговорите

97 коментара

 1. Jelena

  Pradeda Dabic Petar je iz Crne gore otisao u Focu, ozenio Ljubicu iz sela Jabuka, poginuo u Aradu 2015. Deda je Luka, rodjen 2015. Prababa je sa decom, njih sestoro, dosla u Kragujevac 1930 godine. Slavimo Djurdjevdan. Ne znam odakle je Petar dosao u Crnu goru. Imali neko neka saznanja o Petru?

 2. Slađana

  Ja sam udata Dabić. Živimo u selu Gospođinci u blizini Novog sada. Deda mog supruga je rođen ovde još 1889. mislim. Slavimo sv.Tomu. U našem selu ima još jedna porodica Dabić koja nam nije nikakav rod.

 3. Радомир Јечинац, Београд

  Године 1880. (или после ње) 1 породица Дабића (домаћин Сава Дабић) из Рудне у Банату доселила се у колонистичко село Александрово код Ниша, у оквиру планског насељавања новоослобођених крајева јужне Србије, Добрича и Топлице, српским живљем са територије ондашње Аустроугарске. Потомака ових Дабића има и данас, и у самом селу, и у оближњем Нишу. Један од потомака – Петар – током 1. свет. рата истакао се својим херојством и заслужено понео војна одличја.

  • Srđan Dabic

   Dabici potiču sa Kosova,doseljavaju se u Hercegovinu poslije kosovskog boja,u Lubinje selo Zrvanj,doseljava sedmoro braće.Za vrijeme Turske vladavine jedan od braće ubija bega..odatle počinje bežanija Dabica..jedan brat ode na Zlatibor..alin potok..drugi u Zavidovice BiH..treći u Visoko Bih..četvrti na Zijemlja kod Mostara..peti u Valjevo..sesti u Nevesinje..selo lakat.. sedmi u Nevesinje selo Bijograd.Slava svih Hercegovackih Dabica je Djurdjevdan..Dabici na Zlatiboru su promenili slavu u SV.Nikolu.Ja sam Srdjan Dabić iz Bijograda.Nevesinje..Moj djed se zove Gojko..pradjed Bogdan..cukun djed Spasoje..cukucukun djed Mića.Dabici su čuveni po herojstvu i junaštvu.U ovom građanskom ratu je poginulo 5 mojih striceva..Milos..Nedjo..Goran..Momo..Dragan.Ukucajte junačka pogibija Nedje Dabića.Pozdrav Dabici

   • Никола

    Здраво друже, само да те питам одакле ти те информације, да ли ти је до преношено са кољена на кољено или си прочитао у неким списима? Ми смо Дабићи из околине Приједора па нас занима одакле смо дошли, већина говори да смо из херцеговине према двору на Уни и одатле смо расељавани. Ми знамо неке информације од 1850тих али не знамо период од херцеговине па до овамо. Славимо Ђурђевдан исто, ето ако имаш било каквих још информација јави се [email protected] Поздрав.