Порекло презимена Дабић

16. фебруар 2012.

коментара: 106

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (106)

Одговорите

106 коментара

  1. Његомир Дабић

    Поздрав. Да ли можда има неко има писани извор информација које су овде изнешене? Иначе, у слободно вријеме пишем чланке на Википедији па ако неко има писану информацију може ме контактирати путем мејла [email protected], да бих евцентуално написао генерално о поријеклу и тренутном распростањењу на данашњим просторима. Иначе мој отац и дјед су из Кралупа код Виског, БиХ, даље поријекло и одакле су даљи претци дошли немам информација.

    • Zana Dolas

      Drago, ja sam sa Zeljeznicke Stanice, od Milenka Dabica à njegovi su sa Kule Banjer.Vidi opsirnije na danasnje d’aluminium.
      Pozdrav zemlja.

    • Ognjen Dabic

      Njego,
      Šteta što od tvoga dede, a moga strica nisam zapiaso kada mi je jednom prilikom pričao o našem porijeklu. Striko Jovo je znao pet ili šest koljena unazad naše pretke. Pradeda ti je Ostoja žrtva logora Jasenovac odveden od strane ustaša na slavu Djurjdevdana 1942. Naši pretci su se doselili u Visoko u Kralupe početkom 19 vijeka iz Kifinog sela iz Hercegovine. Više podataka možeš da nađeš u matičnom uredu u Bucima u Visokom.

  2. Његомир Дабић

    И да не заборавим, крсна слава Свети Ђорђе.

  3. Dabici

    Pozdrav, moj muz je Dabic porijeklom iz Hercegovine, selo Lakat, opstina Nevesinje RS-BiH. Deda Milos Dabic imao sinove Djordja, Obrada i Radovana. Djordjo ima sina Dragana, a Dragan ima Gorana i Zorana. Obrad Dabic je u Sloveniji i ima sina Aleksandra. Radovan Dabic je u Americi i ima sina Aleksandra(moj muz). U Nevesinju ima Dabica iz sela Biograd koji nisu u srodstvu sa Dabicima iz sela Lakat.

  4. Mirjana

    Pozdrav! Moja porodica iz Beocina slavi Arandjelovdan. Moj pokojni deda Ranko Dabic je poreklom iz Nozickog. Secam se da je u Beocin dosao jedan covek koji je istrazivao poreklo porodice Dabic, pisao je knjigu. Zaboravila sam mu ime, davno bese, da li se neko od vas susreo sa njim?

  5. Војислав Ананић

    ДАБИЋ (п). у Лакту (Невесиње), Жељуши, Зијемљима и Хумилишашанима (Мостар), Поплату (Столац). Сматра се да су старином из Љубомира. У Лакат и Жељушу су дошли “са Жрвња” у Билећком котару. У Зијемља су доселили из Бијелог Поља код Мостара око 1820. године. У Милишане су дошли из оближњег села Потоци. У Доњи Поплат је Дабић дошао “као пуцар из Жрвња, па му дјецу прозвали пуцарима”. Славе Ђурђевдан (59:233,235.248.293,311). Дабићи су настањени и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  6. Stole

    Za Mirjanu:

    Stojan Zvonar je napisao dvije knjige o Nozickom odakle je porijeklom i moj otac.Vjerovatno smo neki rod jer mi rodbina zivi u Beocinu koju nikad nisam upoznao.

  7. Gordana Dabic

    Slucajno sam naisla na ovaj sajt.. Moji Dabici slave Sv.Stefana, 9.januar, porijeklom su iz Hercegovine. U rodnoj kuci Sv. Vasilija ima knjiga o hercegovackim prezimenima u kojoj stoji da su Dabici porijeklom iz mjesta Ljubomir kod Trebinja. Zivim u Banjaluci. Pozdrav rodjacima

  8. Дарко Дабић

    Моја породица слави Св. Арханђела.. Већ 2 века моја породица је у Панчеву.. Хтео бих да сазнам ако неко зна нешто више

    • Саша Панчевачки

      Дабића (Аранђеловдан) има и у Великом Гају у Банату, Дабић (Никољдан) од старине живе у Панчеву, даље информације нисам нашао али можда би Y ДНК тест могао да разреши питање вашег порекла.