Poreklo prezimena Dabić

16. februar 2012.

komentara: 106

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (106)

Odgovorite

106 komentara

  1. Njegomir Dabić

    Pozdrav. Da li možda ima neko ima pisani izvor informacija koje su ovde iznešene? Inače, u slobodno vrijeme pišem članke na Vikipediji pa ako neko ima pisanu informaciju može me kontaktirati putem mejla [email protected], da bih evcentualno napisao generalno o porijeklu i trenutnom rasprostanjenju na današnjim prostorima. Inače moj otac i djed su iz Kralupa kod Viskog, BiH, dalje porijeklo i odakle su dalji pretci došli nemam informacija.

    • Zana Dolas

      Drago, ja sam sa Zeljeznicke Stanice, od Milenka Dabica à njegovi su sa Kule Banjer.Vidi opsirnije na danasnje d’aluminium.
      Pozdrav zemlja.

    • Ognjen Dabic

      Njego,
      Šteta što od tvoga dede, a moga strica nisam zapiaso kada mi je jednom prilikom pričao o našem porijeklu. Striko Jovo je znao pet ili šest koljena unazad naše pretke. Pradeda ti je Ostoja žrtva logora Jasenovac odveden od strane ustaša na slavu Djurjdevdana 1942. Naši pretci su se doselili u Visoko u Kralupe početkom 19 vijeka iz Kifinog sela iz Hercegovine. Više podataka možeš da nađeš u matičnom uredu u Bucima u Visokom.

  2. Njegomir Dabić

    I da ne zaboravim, krsna slava Sveti Đorđe.

  3. Dabici

    Pozdrav, moj muz je Dabic porijeklom iz Hercegovine, selo Lakat, opstina Nevesinje RS-BiH. Deda Milos Dabic imao sinove Djordja, Obrada i Radovana. Djordjo ima sina Dragana, a Dragan ima Gorana i Zorana. Obrad Dabic je u Sloveniji i ima sina Aleksandra. Radovan Dabic je u Americi i ima sina Aleksandra(moj muz). U Nevesinju ima Dabica iz sela Biograd koji nisu u srodstvu sa Dabicima iz sela Lakat.

  4. Mirjana

    Pozdrav! Moja porodica iz Beocina slavi Arandjelovdan. Moj pokojni deda Ranko Dabic je poreklom iz Nozickog. Secam se da je u Beocin dosao jedan covek koji je istrazivao poreklo porodice Dabic, pisao je knjigu. Zaboravila sam mu ime, davno bese, da li se neko od vas susreo sa njim?

  5. Vojislav Ananić

    DABIĆ (p). u Laktu (Nevesinje), Željuši, Zijemljima i Humilišašanima (Mostar), Poplatu (Stolac). Smatra se da su starinom iz Ljubomira. U Lakat i Željušu su došli “sa Žrvnja” u Bilećkom kotaru. U Zijemlja su doselili iz Bijelog Polja kod Mostara oko 1820. godine. U Milišane su došli iz obližnjeg sela Potoci. U Donji Poplat je Dabić došao “kao pucar iz Žrvnja, pa mu djecu prozvali pucarima”. Slave Đurđevdan (59:233,235.248.293,311). Dabići su nastanjeni i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Nenad Dabić

      Ja sam od ovih iz Donjeg Poplata. Đed se zvao Danilo,otac Milenko. Pucari nadimak zbog pucanja vune.Od zadnjih ratova živim sa roditeljima u Baru(CG).

  6. Stole

    Za Mirjanu:

    Stojan Zvonar je napisao dvije knjige o Nozickom odakle je porijeklom i moj otac.Vjerovatno smo neki rod jer mi rodbina zivi u Beocinu koju nikad nisam upoznao.

  7. Gordana Dabic

    Slucajno sam naisla na ovaj sajt.. Moji Dabici slave Sv.Stefana, 9.januar, porijeklom su iz Hercegovine. U rodnoj kuci Sv. Vasilija ima knjiga o hercegovackim prezimenima u kojoj stoji da su Dabici porijeklom iz mjesta Ljubomir kod Trebinja. Zivim u Banjaluci. Pozdrav rodjacima

  8. Darko Dabić

    Moja porodica slavi Sv. Arhanđela.. Već 2 veka moja porodica je u Pančevu.. Hteo bih da saznam ako neko zna nešto više

    • Saša Pančevački

      Dabića (Aranđelovdan) ima i u Velikom Gaju u Banatu, Dabić (Nikoljdan) od starine žive u Pančevu, dalje informacije nisam našao ali možda bi Y DNK test mogao da razreši pitanje vašeg porekla.