Порекло презимена Врцељ

15. фебруара 2012.

коментара: 0

Презиме Врцељ, како пише сарадник портала Порекло Марко Јовановић-Врцељ, потиче из Скадра, а било је најзаступљеније у Лици.

Приликом раних турских покоља Срба, два брата, православна свештеника, Врцеља су повели све Врцеље са обала Скадарског језера ка западу. До поделе долази у Далмацији. Тада, један од браће, Јован, води већи део Врцеља у Лику. Где се касније они опет деле по селима и пуштају своје корене.

Врцељи имају најстарије корене у селу Беговац, неколико километара од Блаћанског језера на северу Лике. На основу пописа становништва се види да је село увек било хомогено српско.

Један део Врцеља је отишао у Далмацију, док је други остао у Лици. Приликом усташких прогона нашег народа,  део Врцеља је избегао у Банат, у село Милетићево. Такође, познато је да су Врцељи у Првом светском рату прелазили као добровољци у руску из аустроугарске војске.  Никола Врцељ је само један од Врцеља кој је успео да пребегне са својим пријатељима. Руска војска је прозивала: ”’Православни напред!”, сви који би иступили, међу њима и Врцељи, би потом били спашени, док би остали били враћени. Никола Врцељ је потом прешао кроз целу Русију, Кину, Индију, по пустињама, врлетима, џунглама и морима да би стигао на СОЛУНСКИ ФРОНТ. Ту су Врцељи учествовали у пробоју фронта.

Како пише наш сарадник, сродник Врцеља је и славни научник Никола Тесла.

КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан

ПОЗНАТИ: Ђорђе Врцељ, регионално и светски признат научник и економиста

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.