Poreklo prezimena Vrcelj

15. februar 2012.

komentara: 2

Prezime Vrcelj, kako piše saradnik portala Poreklo Marko Jovanović-Vrcelj, potiče iz Skadra, a bilo je najzastupljenije u Lici.

Prilikom ranih turskih pokolja Srba, dva brata, pravoslavna sveštenika, Vrcelja su poveli sve Vrcelje sa obala Skadarskog jezera ka zapadu. Do podele dolazi u Dalmaciji. Tada, jedan od braće, Jovan,vodi veći deo Vrcelja u Liku. Gde se kasnije oni opet dele po selima i puštaju svoje korene.

Vrcelji imaju najstarije korene u selu Begovac, nekoliko kilometara od Blaćanskog jezera na severu Like. Na osnovu popisa stanovništva se vidi da je selo uvek bilo homogeno srpsko.

Jedan deo Vrcelja je otišao u Dalmaciju, dok je drugi ostao u Lici. Prilikom ustaških progona našeg naroda,  deo Vrcelja je izbegao u Banat, u selo Miletićevo. Takođe, poznato je da su Vrcelji u Prvom svetskom ratu prelazili kao dobrovoljci u rusku iz austrougarske vojske.  Nikola Vrcelj je samo jedan od Vrcelja koj je uspeo da prebegne sa svojim prijateljima. Ruska vojska je prozivala: ”’Pravoslavni napred!”, svi koji bi istupili, među njima i Vrcelji, bi potom bili spašeni, dok bi ostali bili vraćeni. Nikola Vrcelj je potom prešao kroz celu Rusiju, Kinu, Indiju, po pustinjama, vrletima, džunglama i morima da bi stigao na SOLUNSKI FRONT. Tu su Vrcelji učestvovali u proboju fronta.

Kako piše naš saradnik, srodnik Vrcelja je i slavni naučnik Nikola Tesla.

KRSNA SLAVA: Đurđevdan

POZNATI: Đorđe Vrcelj, regionalno i svetski priznat naučnik i ekonomista

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Mihailo Vrcelj

    Ja sam Mihailo Vrcelj, roćen sam u Beogradu, a sada živim 50 godina u Americi. Moj otac Jovan je rođen u Bukoviću kod Benkovca. Moj deda Todor je rođen takođe u Bukoviću. Moj tata nam je govorio da je pradeda Andrea roćen u Bukoviću, da je moj čukundeda Božur sa dva brata napustio Liku. Dva brata su otišla ka moru a on je došao u Buković. To je verovatno bilo oko 1840-te.

    Ja sam 2013 posetio Buković, Benkovac i bio kod praunuka Dušana Jokića, mog dede po majci. Od Vrcelja su bile šest porodice, nijedna krvno bliska.

    Posle sam otišao do mesta Begovac-Vrcelji do Plaškog. Tu su živeli samo Vrcelji. Tada su bile samo tri porodice Vrcelji. Niko nije bio stariji od mene pa mi nisu mogli reći mnogo o poreklu Vrcelja.

    Moja haplo grupa je: E3b = E1b1b.

    Pozdrav gde bili.
    Mihailo

    • Miki

      Ja sam Milorad Vrcelj. Rođen u Ogulinu a živeo u Plaškom. Moji su rodom iz Begovca, i deda mi se zbog posla preselio u Plaški i raširio porodicu. Inače svi Vrcelji Lički jesu iz Begovca, ili Vrcelja.
      Dok sam radio u jednoj firmi u Petrovaradinu, sreo sam jednog kolegu, koji se Preziva Vrcelj. Bio je iz Benkovca. Kroz priču, obojica smo imali istu priču o naseljavanju dva brata koji su naselili Krajiške krajeve. Naježili smo se obojica i shvatili da kroz nas teče ista krv. Živi i zdravi bili.