Порекло презимена Грујичић

15. фебруар 2012.

коментара: 42

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. Војислав Ананић

    ГРУЈИЧИЋ (п), у Власачама (требињска Брда) и Волујцу (Површ, Требиње). У Власачама су старосједиоци. Старо им је презиме Ковачевић. Славе Ђурђевдан (59:247). Некада су живјели и у Галичићима (Попово), али су одселили у Волујац око 1750. године, Поријеклом су од “породице Семиза” из Галичића. Славе Аранђеловдан (75:1227; 84:179).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Aleksandar Grujicic

    Pozdrav svima, nasi Grujicici su iz grada Pljevalja unazad 5 generacija ( ne sa Vijenca i Jabuke) a u Pljevlja smo dosli iz Loznice to znam sigurno. Ne znam odakle smo dosli u Loznicu, izgleda iz Pjesivaca ako je sudeci po izvorima sa weba. slavimo Sv. Arhangela Mihaila.

  3. Vuk

    Dobar dan. Moji preci su se prezivali Grujicic. Kasnije * 1835 . promenili prezime u Ljubisavljevic po Ljubisavu Grujicicu. Poreklom smo iz Istocne Srbije , selo Dobrujevac pod Rtnjem. A predanje kaze da su se tu naselili sa Kosova. Slavimo Djurdjic.

  4. Ljubisa Grujcic

    Ja sam iz Prijedora R Srpska. Otac mi je iz sela Rasavaca kod Prijedora. Slavimo Sv Nikolu i po nekom predanju smo dosli iz Like . Inace je izbaceno slovo ,,i” iz prezimena administrativnom greskom al pravo smo Grujicici.

  5. Bojan Ljubisavljević

    Moja prababa Petrija Ljubisavljevć (Rođena Grujičić 1895 god.) je iz ove familije.

    Porodična predanje kaže, a to mi je moje deda Borivoje , po ocu (roš. 1917 god.) lično pričao,kako je njegov pradeda Mitar Grujičić (otprilike izmedju 1848-1860) i da su pripadali plemenu Bjelopavlića. krenu je na put sa celom porodicom i na putu mu je umre žena i dvoje dece.
    Sa preživelom decom ( 2 sina i 3 ćeke)se nastanjuje u Begaljici, pored Grocke sa deceom mojim čukundedom Pavlom ( optrilike rođen između 1870-1876 god. koji je poginuo negde je 1915 god. (vreovetno na kolubarskoj bici) , a njegova ćerka je Petrija.

    Nažalost ova familija je ugašena po direktnoj muškoj liniji, jedino su ostali potomci po ženskoj liniji.
    Mislim da su slavili Sveta Petku, ali nisam siguran.

    Nažalot ne zna, odakle je Mitar krenuo tačno, a ni gde mu je žena umrla na putu ( po jednoj teoriji to je bilo negde kod Nevesinja).