Порекло презимена Грујичић

15. фебруар 2012.

коментара: 42

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. Nemanja Grujicic

    Postovani,
    Interesuje me poreklo mog prezimena, tacnije prezime mojih predaka pre nego sto su uzeli prezime Grujicic.
    Prema predanju, moji preci su iz plemena Pjesivci (okolina Niksica). Moj predak (Grujo – ili Grujica) nije imao/mogao/zeleo da plati harac koji su Turci nametnuli, pa je ubio Turcina, uzeo mu sav novac, stavio zenu i decu u zapregu i pobegao put Srbije. Nastanio se u Macvi, tacnije u Loznici i uzeo prezime Grujicic.
    Moj pokojni otac je imao porodicno stablo Grujicica na racunaru, sve do Gruje,kao i prethodno Grujino prezime. Nazalost to je nestalo sa njegovom smrcu pre 4 godine.
    Krsna slava mi je Zacece Svetog Jovana (6. Oktobar), koju, koliko ja znam retko ko slavi sem plemena Pjesivci, tj. porodica koje poticu iz ovog plemena.

    Molim Vas da mi odgovorite u sto kracem vremenskom roku na [email protected]

    S Postovanjem,
    Nemanja Grujicic

    • Nebojsa

      Грујичићи из Лознице су, као што већ знате, пореклом из Пјешиваца.
      Грујичића у Пјешивцима има у Мустеровићима. Припадају братству Стојановић-Лулаш, а има их са изведеним презименима : Грујичићи, Марковићи, Тодоровићи, Стојановићи, Васиљевићи.

      Презиме Грујичић се помиње и у суседним Бјелопавлићима.

      Питање је да ли су баш ови Грујичићи Ваши преци, зато што имате предање да је презиме настало тек доласком у Мачву.

      Иначе, Грујичићи су у Лозницу стигли тек у 19. веку.

      • Mateja Грујичић

        Моји предаци су из Бјелопавлића (Брда).Грујичићи су из Бјелопавлића прешли у области Дробњака где су остали дуго у областима Шавника,па се обично представљамо као Дробњаци.Годинама касније спустили смо се у Пљевља где су и дан данас неки од породице живе.1919 моји предаци су прешли на Јабуку код Пријепоља.

        • Zlatko Grujičić

          pozdrav,ja sam našao podatak parohije Rakelić kod Prijedora u kojem je selo Pejići i u njemu Grujičići slave Sv.Nikolu podatak je za 1882.god.

        • Bojan Ljubisavljević

          Pozdrav Mateja,

          moj navrhdeada je bio Mitar Grujičić i on je došao Bjelopavlića. Nažalost ne znam ništa više o njima, da li možeš da podeliš neku više informaciju?

      • Radovan Grujicic

        Postovani Nenojsa
        Sve si dobro opisao o Grujicicima osim mjesta ..Mjesto je Gornji Zagar a nisu Pjesivci u pitanju..Srdacan pozdrav

    • Petar Nastic

      Postovani g.dine Grujicicu, mogu da Vam pomognem u vezi naseljavanja Grujice Grujicica u prostore Podrinja, jer se moja porodica ukrstila sa Grujicicima, a skoro sam nasao i dedin nacrt porodicnog stabla, gde je upisano da je Grujica dosao u Podrinje, Loznica, još 1868 godine.

      U svakom slučaju javite se pa da vidimo

      Pozdrav
      Petar Nastić

    • Sinisa Grujicic

      Grujicici poticu da Cetinja iz Dobrskog sela, Katunjani ili iz Katunske nahije
      To sa Trcima ti je priblizno tacno
      Gruican Peanovic je posao iz crne gore
      Ranije su ljudi imali puno djece i trbuhom za kruhom se rasrkalu
      Jedan ogranak u Petrovo selo kod Kladova
      Gruican Peanovic
      Joko Grujicin
      Aleksa Grujicic
      Drago Grujicic
      Djuro Grujicic
      Sinisa Grujicic ja
      Milos Grujicic
      Moja grana a imam i stablo
      Pozdrav

    • Grujičić prezime potiče sa Cetinja, dobrsko selo, preteće prezime Peanović
      Od Grujicana ili ti Grujice Peanovića
      Ali dva brata
      Jedan otišo u Mačvu
      Drugi u Petrovo selo (Kladovo)
      Stablo se čuva uramljeno na zidu, ne na kompu 😉
      Pozdrav
      Siniša Grujičić

  2. Nemanja Grujicic

    Malo opsirnijom pretragom i podacima koje mi je stric dao, dosao sam do saznanja da su Grujicici promenili prezime iz Backovic u Grujicic (po Grujici – pretku koji je poveo porodicu u Macvu). Takodje dosao sam do saznanja da su Backovici naseljavali gornju Drenovsticu, koja ujedno i pripada plemenu Pjesivci.

    Time sam donekle resio pitanje.

    Interesuje me sledece:
    Postoji li negde porodicno stablo Backovica od pocetka 19. veka, ili kako mogu da nadjem ili formiram porodicno stablo Grujicica od Grujicinog dolaska u Loznicu?

    S postovanjem,
    Nemanja

  3. Фамилије-презимена Грујичић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица ГГрујичић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Белић
    -Беомужевић
    -Брезовице
    -Горња Буковица
    -Ђурђевац
    -Јошева
    -Седлари
    -Равње

  4. Mateja

    GRUJICICI SU SVI IZ CRNE GORE I POCETNA SLAVA JE BILA SVIMA SV.NIKOLA ALI NEKE GRANE SU OTISLE ZA BOSNU DRUGE SU OSTALE U CRNOJ GORI NEKE SU OTISLE ZA SRBIJU NEKI SLAVE I SV ARHANGELA MIHAILA IMA IH NA JABUCI NA ZLATIBORU U MACVI U MRAMORKU (JUZNI BANAT). ONI KOJI SLAVE SVETOG NIKOLU SU POREKLOM SA JABUKE.

    • Милорад Богдановић

      Врло храбро. Само када бих могао сазнати одакле вам потврдна сазнања, ако то није рекла-казала.
      Презиме Грујичић и Грујић настало је од имена Груја-Грујица, које је било доста учестало у 19. вијеку, међу православним Србима.

      • Mateja

        Da,siguran Sam Sam her prvi podaci o Grujicicima si is okolone Danilovgrada pleme su bjelopavlici a kasnije su u drobnjake se naselili tamo zablnak savnik itd…tad su postasli drobnjaci tamo piva ustvari Ali razumete me.Pa si we spustili na pljevlja konkretno moji si u otilovice pa zbog problems vode za pranje I pice si presli na jabuku KO’d prijepolja 1919.godine gde si moji ostali do 1946 kolonizaciom del je otisao u mramorak sell KO’d panceva gde si I Dana’s veliki Bron je ostao u crnoj gori. Pozdrav?

    • Zlatko Grujičić

      pozdrav Mateja,ja i dan danas slavim Sv.Nikolu to mi je dedina slava koji je poreklom iz Pejića kod Prijedora,ao možete još neku info da mi pošaljete ili gde da potražim bio bih vam zahvalan

  5. Biljana

    Moj otac je iz sela Culine kod Malog Zvornika. Slava je Sv.Jovan krstitelj. Ono sto znam je da je njegov deda Ignjat rodjen pocetkom XX veka I da je imao dva sina I dve cerke . Volela bih nesto vise da saznam o njihovom poreklu. I mi smo culi da imamo poreklo iz Crne Gore

  6. Војислав Ананић

    Грујичићи у Витасовићима у Пјешивцима доселили су се из Чева око 1740. године. Дошао је само један, док су остали рођаци тада отишли у Шуму требињску. Не може се тачно утврдити да ли су Озринићи или су од чевских старинаца.

    Извор: Жељко Остојић, Озринићи, Нови Сада, 2017.

  7. Stevan

    Da li znate nesto o prezimenu Grujičić iz Crne Gore, kako sam cuo Grujičići su dosli iz Hrecegovine u CG, ima ih u Pljevljima selo Vijenac i kod, u Bijelopoljskoj opstini Pavino Polje j na Jabuku. Slave Slavu Sv. Nikola Nikoljdan

    • Stevan

      Porodicno ili narodno predanje kaze da su bila tri brata, Grujo, Jokso i Mato..
      Od Gruja Grujičići, od Joksa Joksovići i od Mata Matovići

      • Лука Јелић

        Стеване, претпостављам да су Матовићи које помињете из Јабуке?

        На српског ДНК пројекту постоји Матовић из Косатице код Пријепоља, а даљим пореклом из Јабуке код Пријепоља, тестиран као припадник хаплогрупе I2-PH908.

        У сваком случају, не би било лоше да се тестирате и потврдите предање о заједничком пореклу са Матовићима.

        О тестирању више на следећем линку https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=3104.0

    • Blagoje

      Sto se tice Grujicica iz Pavinog Polja, ja sam od tih, u suštini sve “jedna kuća” .

      1912 doselili iz susjednog Vijenca (Pv).
      3brata.

      Danas imamo oko 100h i 4 kuće na kojoj trenutno žive samo moji roditelji…

  8. Zlatko Grujičić

    …voleo bih da saznam poreklo Grujičića i ako bi neko imao porodično stablo bilo kakvo ne bi li pokušao da nadjem svoje predake što se kaže ako Bog da i familiju danas,znam samo da mi je deda iz Pejića kod Prijedora i da je imao sestru nažalost ništa više,ako neko može da pomogne bio bi mu jako zahvalan

  9. Zlatko Grujičić

    Našao sam neke crkvene spise iz 1882 gde su u mestu Pejići kod Prijedora bili Grujičići i slavili Sv.Nikolu kojeg i dan danas slavi moja porodica to je sve štosam mogao naći

  10. Aleksandar

    Pozdrav svima,

    moji su iz Draginja ( opština Koceljeva) i ne znam ništa o poreklu. Postoje priče da smo poreklom iz Crne Gore ali nema nikakvih pisanih tragova. Našao sam pre par godina da je veliki broj žrtava u Jasenovcu sa ovim prezimenom iz sela Mlakva. Selo sa tim imenom postoji u Bosni i Hrvatskoj. Inače naša krsna slava je Jovan Krstitelj (20. Januar). Nadam se da će neko pronaći neku sličnost.Pozdrav.