Порекло презимена Гаврић

15. фебруар 2012.

коментара: 27

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (27)

Одговорите

27 коментара

  1. gavro

    Zanima me poreklo prezimena Gavrić. Ja sam inače rođen na Ozrenu, selo Stupari, MZ Panjik, opština Lukavac, Federacija BIH. Srbin pravoslavac, slava sveti Ignjatije 02 01 (drugi januar),kršten u manastiru Sv.Nikole na Ozrenu.Znam da je dedi bilo ime Milan pradeda-Pavle(Pavo)čukundeda-Spasoje itd. Bila su 3 brata Spasoje, Mitar i Mihajlo.Od poznatije familije Gavrića znam za književnika Milana (Spasoja) Gavrić koji je živeo u Beogradu. Znam da ima prezimena Gavrić oko Doboja kod Teslića. A kod Jajca (katolicke veroispovesti Hrvati) itd. Molio bi ako neko zna sta o tome da mi napiše na moj email. Lep pozdrav.
    [email protected]

  2. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ГАВРИЋ

    -Дрен, прва половина 18. века, Стара Река у Подгорини, Јовањдан.
    -Козаарица-1, друга половина 18. века, Ставе у Рађевини, Никољдан, уз Митровиће.
    -Совљак, друга половина 18. века, Драгијевица у Подгорини, Ђурђиц, у сродству са Гаврићима у Брезовици.
    -Брезовица, после 1827. године, Драгијевица у Подгорини, у роду са Гаврићима у Совљаку.
    -Козарица-2, после 1827. године, Драгијевица у Подгорини, Ђурђевдан, уљези у Бељаковиће и у сродству су са Гаврићима у Совљаку и Брезовици.

  3. Фамилије-презимена Гаврић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Гаврић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Врагочаница
    -Дегурић
    -Драгијевица
    -Мионица
    -Доњи Мушић
    -Осладић

  4. zeljko

    Поздрав свима!
    Само да кажем пар речи и о мојим Гаврићима!
    Има нас и код Кнежева, село Кобиље. Крсна слава нам је св.Јован.
    Преко фејсбука сам дошао и до неких Гаврића из околине Сарајева који славе Ђурђевдан.
    Наравно, волео бих да сазнам више о пореклу нашег презимена и ако неко има неке податке нека шаље!
    Поздрав!

    • Жељко Гаврић

      Потичем из малобројне породице Гаврића, славимо Ђурђевдан, већ дуго су нам коријени у селу Чекрчићи (да, оних Чекрчића познатих по Минки из аудиције, као и из честих вијести из прошлог рата). Тренутно смо расељени у Брчком и Београду. На локалном гробљу сам нашао мали споменик из 17. вијека, прилично нечитак. Настали смо тако што су три (по некима четири) брата: Цвијан, Вук и Гавро дошли негдје из Цазина у Чекрчиће, те одатле настају породице Цвијановићи, Вујићи и Гаврићи (Ногићи, према књизи Височка нахија). Сви славимо Ђурђевдан. На једној Слави ми је пок. Богдан Цвијановић издекламовао десетак предака до Цвијана, али нисам запамтио. 🙁
      Лијеп поздрав

  5. Nebojsa

    Поздрав свима!
    Живим у селу Гаврићи,не далеко од Добоја,
    Село је добило име по Пеји Гаврићу мом прандједу живјео је у Пакленици (Озрен) доселио се први на садашње Гавриће још прије 700 год. а можда и више од 700 почео је са крчењем шума по њему су Гаврићи добили име.
    У селу има још доста Гаврића (Пејиних потомака)
    Крсна Слава је Св.Отац Никола.
    Поздрав од Небојше Гаврића!

  6. ljubo

    ja sam Gavric iz sela Lipovac udaljen 8 km od Celinca ispod brda Vis Lipovac. Tu nas zive cetiri porodice a peta je odselila u Banja Luku prije 40 godina… moj djed je rodjen u Lipovcu prije 200 godina a valjda su doselili negdje iz Crne Gore. njegov brat je odselio na zenino imanje u Zeleni vir kod banja luke i tu zivi jos 4 domacinstva. slavimo slavu SV. Vasilije Veliki, 14 januara. ima gavrica i u selu Josavka koji slave Markov dan a ima ih i u Snjegotini koji slave Ilin dan…

  7. Zoran Gavric

    Ja sam Zoran Gavric. Rodjen sam u Guberevcu, prigradska beogradska opstina Sopot. Nasa krsna slava je Sveti Stevan. Znam da je moj profesor istorije, Vladeta Redzic, bio vrstan poznavalac porekla prezimena, pa je tvrdio da Gavrici vode poreklo od Majevice.

  8. Nebojsa Gavric

    Ja sam Nebojsa Gavric, rodjen u Doboju.Ziveo sam u selu Strijezevica nedaleko od Doboja a sada zivim u Beogradu. Slavim slavu Sv.Trifun 14.februar

  9. Nebojsa Gavric

    Ja sam rodom iz mesta Rožanj ispod planine Majevice.Otac Dusko,djed Dušan,pradjed Luka…Slavimo slavu Lazarevu subotu(Vrbicu) vekovima smo tamo ziveli do rata ’91.

  10. Djuro

    Ja sam Djuro Gavric iz Vranjaka kod Modrice. Slavim sv Nikolu. Prezime smo dobili po cukun djedu Gavra Savkovca oko 1800.g. Ima nas preko 20 muskih glava i rasuti smo po cijeloj Evropi. U Vranjaku stalno zive Petar,Novak,Zivko i Djordjo. Petar je rodjen 1926 a najmladji Nikola je 2015.rodjen. Od poznatih prezimenjaka je Aleksandar/ kap Lesi/