Порекло презимена Гагић

15. фебруар 2012.

коментара: 28

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ГАГИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Гагић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Зеленград, Далмација

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Гагић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Горње Биљане, Далмација

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (28)

Одговорите

28 коментара

  1. Siniša Gagić

    Gagići u potkozarju slave sv.Arhangela Mihaila, a o starosti groblja koje Sam spomenuo govori I manastir Karanovac iz 13.veka o cemu ima podataka na wikipediji

    • Милорад Богдановић

      Гагићи који славе Арх. Михаила- Аранђеловдан, спомиеу се 1882. године у селу Кијевци које је бројало 98 кућа и 1008 душа. У њиховој парохији спомињу се и Гагићи који славе Ђурђевдан.

      Гагићи се спомињу 1883. године у епархији Горњо- Карловачкој који исто славе Аранђеловдан, али и Никољдан. У Западној Славонији славе Материце.

  2. Živan

    Selo Dobrinci kod Rume,ulica nosi naziv Gagićeva pošto je bilo dosta kuća Gagića,samo toliko znam.

  3. Živan

    Uglavnom se slavi Đurđevdan.

    • Gagic Nikola

      To su Gagici sa oceve strane iz Zelengrada ali nismo bliza rodbina. U Dobrincima imam jos familije i sa oceve i sa majcine strane druga prezimena da ih ne imenujem, svi iz dalmacije. Inace iz Nove Pazove sam.Ukratko za sve one koji prate poreklo Gagica (svoje familije), koji imaju razlicitu slavu ono sto sam ja istrazio je da su svi sa prostora Hercegovine – Crne Gore. Kroz istoriju su iz raznih razloga se selili, kakva je u to vreme bila prilika i naseljavali odredjene delove bivse Jugoslavije. Sto se tice razlicitih slava, i tu je u manjem delu bilo kompromisa. Iako su svi bili u blizem ili daljem srodstvu, a neki iz drugih razloga uzimali prezime i selili se (Krvna osveta, ubistvo Turcina itd…). Neki koji su promenili prezime zadrzali su svoju slavu, neki su preuzeli i slavu sa prezimenom.Za neke je splet zivotnih okolnosti napravio promenu, kao sto se sa svima nama desava. Nije sve crno i belo, i ne sagledavajte istoriju iz ove perspektive vec iz svakih 200 godina istorije tog perioda zbivanja na ovim prostorima.

      • Nikola Gagic

        Ispravka ipak mi je to bliza rodbina. Bio sam sa majkom ona mi je objasnila, pa sam zamenio prezime sa nadimcima nekih rodjaka iz mesta. Uglavnom to su braca od strica moga dede, ali nismo se posecivali niti bili u nekom kontaktu. To je otac samo dok je bio ziv bio malo u kontaktu i znao o tome, tako da se i ne poznajem sa njihovim potomcima.

  4. Stefan Gagic

    Indjija, pazova i batajnica. Neki su iz Dalmacije (zelengrad) a neki iz Prijedora i blizina Gradiske (potkozarje) u republici srpskoj. Krsna slava djurdjevdan. Haplogrupa I2a. isto tako selo Dobrinci, imam dosta rodbine tamo.

  5. Љубомир Т Девић

    Колико сам упућен, Лутовци нису “прави” Пипери! Лутовци и Девићи су свакако блиски!

  6. Matija Gagic

    Iz republike srpske sam, prezime Gagic. Koliko sam upucen ima nas u: prijedoru (selo krivaja), samom naselju prijedor, gradiska stara, potkozarje, brcko , potkozarje i kozara, bilo nas je i u Bihacu ali su prognani iz federacije tokom rata ima i onih koji slave svetog arhangela mahaila i djurdjevdan.. manje vise svi vuku porijeklo iz sjeverne dalmacije.

    • Maja

      Cao !
      Moja pokojna baka je djevojacki Gagic .
      Ona i 2 sestre su uspjele da pobjegnu za vrijeme rata ,dok im je ostatak familije zaklan 🙁
      Nikada nisam bila u mjestu odakle su ,ali bih voljela da znam da li imamo i dalje rodbine .
      To se desilo u mjestu Turjak i oni su bili iz okoline(ako ne iz samog mjesta) .Baka se zvala Nevenka i jedna sestra Cvijeta .Nazalost nikome vise ne znam imena .
      Ako imas priliku i koga da pitas da li im zvuci poznato bilo bi mi drago da znam da tamo negdje imam jos rodbine od strane najbolje zene koja je postojala ,moja pokojna baka !
      Unaprijed hvala !

  7. Gagić Vladislav

    Dobar dan. Moj deda se doselio u Čačak posle rata iz sela Pilica kod Bajine Bašte, gde je ostao ostatak familije.
    Slavimo Sv. Alimpija Stolpnika. Voleo bih da saznam dalje poreklo, ako neko nešto zna? Pozz…