Poreklo prezimena Gavrić

15. februar 2012.

komentara: 27

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (27)

Odgovorite

27 komentara

  1. gavro

    Zanima me poreklo prezimena Gavrić. Ja sam inače rođen na Ozrenu, selo Stupari, MZ Panjik, opština Lukavac, Federacija BIH. Srbin pravoslavac, slava sveti Ignjatije 02 01 (drugi januar),kršten u manastiru Sv.Nikole na Ozrenu.Znam da je dedi bilo ime Milan pradeda-Pavle(Pavo)čukundeda-Spasoje itd. Bila su 3 brata Spasoje, Mitar i Mihajlo.Od poznatije familije Gavrića znam za književnika Milana (Spasoja) Gavrić koji je živeo u Beogradu. Znam da ima prezimena Gavrić oko Doboja kod Teslića. A kod Jajca (katolicke veroispovesti Hrvati) itd. Molio bi ako neko zna sta o tome da mi napiše na moj email. Lep pozdrav.
    [email protected]

  2. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    GAVRIĆ

    -Dren, prva polovina 18. veka, Stara Reka u Podgorini, Jovanjdan.
    -Kozaarica-1, druga polovina 18. veka, Stave u Rađevini, Nikoljdan, uz Mitroviće.
    -Sovljak, druga polovina 18. veka, Dragijevica u Podgorini, Đurđic, u srodstvu sa Gavrićima u Brezovici.
    -Brezovica, posle 1827. godine, Dragijevica u Podgorini, u rodu sa Gavrićima u Sovljaku.
    -Kozarica-2, posle 1827. godine, Dragijevica u Podgorini, Đurđevdan, uljezi u Beljakoviće i u srodstvu su sa Gavrićima u Sovljaku i Brezovici.

  3. Familije-prezimena Gavrić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Gavrić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

    -Vragočanica
    -Degurić
    -Dragijevica
    -Mionica
    -Donji Mušić
    -Osladić

  4. zeljko

    Pozdrav svima!
    Samo da kažem par reči i o mojim Gavrićima!
    Ima nas i kod Kneževa, selo Kobilje. Krsna slava nam je sv.Jovan.
    Preko fejsbuka sam došao i do nekih Gavrića iz okoline Sarajeva koji slave Đurđevdan.
    Naravno, voleo bih da saznam više o poreklu našeg prezimena i ako neko ima neke podatke neka šalje!
    Pozdrav!

    • Željko Gavrić

      Potičem iz malobrojne porodice Gavrića, slavimo Đurđevdan, već dugo su nam korijeni u selu Čekrčići (da, onih Čekrčića poznatih po Minki iz audicije, kao i iz čestih vijesti iz prošlog rata). Trenutno smo raseljeni u Brčkom i Beogradu. Na lokalnom groblju sam našao mali spomenik iz 17. vijeka, prilično nečitak. Nastali smo tako što su tri (po nekima četiri) brata: Cvijan, Vuk i Gavro došli negdje iz Cazina u Čekrčiće, te odatle nastaju porodice Cvijanovići, Vujići i Gavrići (Nogići, prema knjizi Visočka nahija). Svi slavimo Đurđevdan. Na jednoj Slavi mi je pok. Bogdan Cvijanović izdeklamovao desetak predaka do Cvijana, ali nisam zapamtio. 🙁
      Lijep pozdrav

      • Jelena Gavrić

        Pozdrav!

        Mi smo mala familija Gavrića koja živi u Lazarevcu. Moj otac mi je objasnio da smo navodno došli iz nekog malog sela kod Ljiga. Kao i Vi, slavimo Đurđevdan.

      • Miroslav Gavric

        Pozdrav mi smo Gavrici sa Okruglice kod Varesa slava nam je takodje Djurdjevdan

  5. Nebojsa

    Pozdrav svima!
    Živim u selu Gavrići,ne daleko od Doboja,
    Selo je dobilo ime po Peji Gavriću mom prandjedu živjeo je u Paklenici (Ozren) doselio se prvi na sadašnje Gavriće još prije 700 god. a možda i više od 700 počeo je sa krčenjem šuma po njemu su Gavrići dobili ime.
    U selu ima još dosta Gavrića (Pejinih potomaka)
    Krsna Slava je Sv.Otac Nikola.
    Pozdrav od Nebojše Gavrića!

  6. ljubo

    ja sam Gavric iz sela Lipovac udaljen 8 km od Celinca ispod brda Vis Lipovac. Tu nas zive cetiri porodice a peta je odselila u Banja Luku prije 40 godina… moj djed je rodjen u Lipovcu prije 200 godina a valjda su doselili negdje iz Crne Gore. njegov brat je odselio na zenino imanje u Zeleni vir kod banja luke i tu zivi jos 4 domacinstva. slavimo slavu SV. Vasilije Veliki, 14 januara. ima gavrica i u selu Josavka koji slave Markov dan a ima ih i u Snjegotini koji slave Ilin dan…

  7. Zoran Gavric

    Ja sam Zoran Gavric. Rodjen sam u Guberevcu, prigradska beogradska opstina Sopot. Nasa krsna slava je Sveti Stevan. Znam da je moj profesor istorije, Vladeta Redzic, bio vrstan poznavalac porekla prezimena, pa je tvrdio da Gavrici vode poreklo od Majevice.

  8. Nebojsa Gavric

    Ja sam Nebojsa Gavric, rodjen u Doboju.Ziveo sam u selu Strijezevica nedaleko od Doboja a sada zivim u Beogradu. Slavim slavu Sv.Trifun 14.februar

    • Nebojša

      I ja sam Nebojša Gavrić.krsna slava Sv.Trifun

      • Aleksandra Gavrić

        Ja sam Aleksandra Gavrić, poreklo mi je iz zaseoka Gavrići kod Gornjeg Liplja blizu Teslića. Slavimo Sv.Trifuna. Deka mi se zvao Radoslav a baka Savka dev.Banić, rodjena u selu Gornje Liplje preko puta manastira koji slavi Sv.Iliju. Mi smo rodjeni u Novom Sadu ali bih volela da saznam nesto vise o poreklu.

        • Nenad Gavric

          Pozdrav moje ime je Nenad,potpuno isti podatci,rodjen Sam u Novom Sadu
          Deda mi se zvao Radovan,baba je Velinka isto su dosli pre 50 60 godina iz Liplja kod Teslica I zanima me nase poreklo,pozdrav

  9. Nebojsa Gavric

    Ja sam rodom iz mesta Rožanj ispod planine Majevice.Otac Dusko,djed Dušan,pradjed Luka…Slavimo slavu Lazarevu subotu(Vrbicu) vekovima smo tamo ziveli do rata ’91.

  10. Djuro

    Ja sam Djuro Gavric iz Vranjaka kod Modrice. Slavim sv Nikolu. Prezime smo dobili po cukun djedu Gavra Savkovca oko 1800.g. Ima nas preko 20 muskih glava i rasuti smo po cijeloj Evropi. U Vranjaku stalno zive Petar,Novak,Zivko i Djordjo. Petar je rodjen 1926 a najmladji Nikola je 2015.rodjen. Od poznatih prezimenjaka je Aleksandar/ kap Lesi/