Poreklo prezimena Viljanac

14. februar 2012.

komentara: 17

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Dalibor

    Prezime nose Srbi koji su poreklom iz sela Viljan/Vilanj/Villány na jugu Mađarske. Koliko sam načuo, danas ih najviše ima u Hrvatskoj – Našice, Budimci, Poganovci.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Villány
    https://sr.wikipedia.org/wiki/Viljan

    • Branko Todorović

      Na popisu SR Hrvatske iz 1948. godine Viljanaca je definitivno najviše bilo u Budimcima (76), dok ih prema popisu Republike Hrvatske iz 2001. godine osim u Bucimcima, u većem broju bilo još u Osijeku i Tenji kod Osijeka, ali nigde taj broj nije prelazio sedamnaestoro popisanih.

      Možda je zanimljivo spomenuti da ih nije bilo među optantima koji su početkom 20. veka optirali iz Severne Baranje u Južnu Baranju i Slavoniju, što znači da je prezime verovatno nastalo ranije i da je nastalo upravo negde na prostoru Slavonije, po nekom pretku svih Viljanaca, koji je nekad došao iz Viljana ili Vilanja na jugu Mađarske.

  2. DANIJELA

    Moji roditelji su rodom iz sela Budimci, kod Osijeka. A ja sam, jel, devojacko Viljanac!

    • Branko Todorović

      A je l’ znate šta o poreklu, da li se neguje kakvo posebno predanje, možda kad ste došli? Bilo bi takođe interesantno kad biste naveli koju slavu salvite, da vidimo da li se ona možda podudara sa slavom Vilanjaca iz Bolmana?

      Da ne bude samo da zapitkujem, evo par zanimljivih podataka koji se tiču Viljanaca. Godine 1894. kao priloge za izgradnju spomenika knezu Stefanu Štiljanoviću na Đuntiru Toša Viljanac i Arsa Viljanac dali su svaki po pedeset novčića. Iste godine kao prilog za izgradnju spomenika mitropolitu Stefanu Stratimiroviću, Miloš Viljanac iz Budimaca uplatio je takođe pedeset novčića. Spominje se još i ime Todora Viljanca čija je udova 1902. godine darivala Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Mađar-Boji veliko kandilo od kina srebra u vrednosti od 72 krune.

      Podaci su objavljeni u Srpskom sionu iz 1894, 1895. i 1902. godine.

      • Vedran

        Ja sam istraživao povijest povijest prezimena i prvi puta se spominju 1736. godine u selu Budimci u dvije kuće.

        • Branko Todorović

          Može biti da su se tada nekada i doselili, s obzirom da se Viljanci ne spominju u Popisu iz 1722. godine u Budimcima, a koji se može pogledati na hungaricana.hu (str. 15). Ključna reč je Budinzy, te na istom sajtu možete pogledati i druge dostupne popise, u kojima je nemoguće ne primetiti da je Slavonija u velikom delu tada bila naseljena iz Bosne, kako je uostalom naseljena i Baranja, u vreme ratova sa Osmanlijama na ovim prostorima.

          Što se tiče Viljanaca, nije isključeno da su se u Slavoniju doselili usled Rakocijevog ustanka (1702-1711), kada su mnogi Srbi iz Baranje bili prinuđeni da utočište pronađu preko Drave i u Bačkoj.

          • Vedran

            Dali znate, kada se prvi puta i gdje spominje prezime Viljanac.

            • Branko Todorović

              Pokušao sam da nađem neki raniji spomen ovog prezimena, ali ovaj vaš iz 1736. godine je trenutno najstariji. Bilo bi poželjno kad biste naveli koji je to tačno dokument ili izvor u kom se te godine spominju.

  3. Vedran

    To je popis 1736. godine iz knjige Ive Mažurana: “Stanovništvo i vlastelinstva u Slavoniji 1736.” U tom se popisu spominje prezime Vilanjac ( dvije kuće) u selu Sarvaš. Viljanci ( za koje ja znam) u selu Budimci slave Đurđevo.

    • Branko Todorović

      Dobro ste, to je popis koji je objavio Ive Mažuran; nije isključeno da su ove tri grupe Viljanaca (Budimci, Sarvaš, Bolman) i raznorodne, ali svakako je bilo korisno utvrditi ovakve podatke. A bilo bi zanimljivo kad bismo mogli da utvrdimo i vaše starije prezime, s obzirom da popisi vilanjskog stanovništva postoje iz vremena kad su vaši živeli tamo. Nešto je objavljeno na članku o Srbima u Vilanju.

  4. Vedran

    Za starije prezime nisam nikada u predaji čuo, a vjerojatno bi sada bilo teško utvrditi kakvo je bilo prije.

  5. Vedran

    1828. godine se u Budimcima spominje prezime Bolmanac, te se stoga može zaključiti da su se doseljenja raznih porodica odvijala i preko Bolmana dalje u Slavoniju.

  6. Nataša

    Po rečima moje majke, koja je rodom iz Budimaca, opština Našice, složila bih se sa Daliborom koji je pomenuo poreklo iz mesta Viljan, jug Mađarske.
    Naime, kako je mami objasnila profesorka istorije, porodica Viljanac je u vreme Marije Terezije, zbog zasluga, dobila plemićku titulu i posed na teritoriji Slavonije, odnosno Budimaca.
    U Viljanu postoji pravoslavna crkva, koja bi trebalo da ima podatke o porodicama sa tog područja.
    Porodica Viljanac slavi Đurđevdan.

    • Vedran

      od kojih ste vi Viljanaca iz Budimaca?. u Budimcima ima Viljanaca koji slave i Miholjdan.Dali znate još nešto o historiji ove porodice?

      • Radovan

        SVI VILJANCI U BUDIMCIMS SLAVE ĐURĐEVDAN IAKO NISU SVI U SRODSTVU
        SMATRAM DA SE PREZIME RAŠIRILO BAŠ IZ BUDIMACA U OSTALA MJESTA
        JA IMAM 72GOD.
        DJED MI JE PRIČAO DA NJEGOVI STARI MISLE DA SU POREKLOM IZ LIKE ALI NISU SIGURNI
        NEKAD JE NAVODNO IĆ IZBAČENO