Порекло презимена Виљанац

14. фебруара 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

 1. Далибор

  Презиме носе Срби који су пореклом из села Виљан/Вилањ/Villány на југу Мађарске. Колико сам начуо, данас их највише има у Хрватској – Нашице, Будимци, Погановци.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Villány
  https://sr.wikipedia.org/wiki/Виљан

  • Бранко Тодоровић

   На попису СР Хрватске из 1948. године Виљанаца је дефинитивно највише било у Будимцима (76), док их према попису Републике Хрватске из 2001. године осим у Буцимцима, у већем броју било још у Осијеку и Тењи код Осијека, али нигде тај број није прелазио седамнаесторо пописаних.

   Можда је занимљиво споменути да их није било међу оптантима који су почетком 20. века оптирали из Северне Барање у Јужну Барању и Славонију, што значи да је презиме вероватно настало раније и да је настало управо негде на простору Славоније, по неком претку свих Виљанаца, који је некад дошао из Виљана или Вилања на југу Мађарске.

 2. DANIJELA

  Moji roditelji su rodom iz sela Budimci, kod Osijeka. A ja sam, jel, devojacko Viljanac!

  • Бранко Тодоровић

   А је л’ знате шта о пореклу, да ли се негује какво посебно предање, можда кад сте дошли? Било би такође интересантно кад бисте навели коју славу салвите, да видимо да ли се она можда подудара са славом Вилањаца из Болмана?

   Да не буде само да запиткујем, ево пар занимљивих података који се тичу Виљанаца. Године 1894. као прилоге за изградњу споменика кнезу Стефану Штиљановићу на Ђунтиру Тоша Виљанац и Арса Виљанац дали су сваки по педесет новчића. Исте године као прилог за изградњу споменика митрополиту Стефану Стратимировићу, Милош Виљанац из Будимаца уплатио је такође педесет новчића. Спомиње се још и име Тодора Виљанца чија је удова 1902. године даривала Српској православној цркви у Мађар-Боји велико кандило од кина сребра у вредности од 72 круне.

   Подаци су објављени у Српском сиону из 1894, 1895. и 1902. године.

   • Vedran

    Ja sam istraživao povijest povijest prezimena i prvi puta se spominju 1736. godine u selu Budimci u dvije kuće.

    • Бранко Тодоровић

     Може бити да су се тада некада и доселили, с обзиром да се Виљанци не спомињу у Попису из 1722. године у Будимцима, а који се може погледати на hungaricana.hu (стр. 15). Кључна реч је Budinzy, те на истом сајту можете погледати и друге доступне пописе, у којима је немогуће не приметити да је Славонија у великом делу тада била насељена из Босне, како је уосталом насељена и Барања, у време ратова са Османлијама на овим просторима.

     Што се тиче Виљанаца, није искључено да су се у Славонију доселили услед Ракоцијевог устанка (1702-1711), када су многи Срби из Барање били принуђени да уточиште пронађу преко Драве и у Бачкој.

     • Vedran

      Dali znate, kada se prvi puta i gdje spominje prezime Viljanac.

      • Бранко Тодоровић

       Покушао сам да нађем неки ранији спомен овог презимена, али овај ваш из 1736. године је тренутно најстарији. Било би пожељно кад бисте навели који је то тачно документ или извор у ком се те године спомињу.

 3. Vedran

  To je popis 1736. godine iz knjige Ive Mažurana: “Stanovništvo i vlastelinstva u Slavoniji 1736.” U tom se popisu spominje prezime Vilanjac ( dvije kuće) u selu Sarvaš. Viljanci ( za koje ja znam) u selu Budimci slave Đurđevo.

  • Бранко Тодоровић

   Добро сте, то је попис који је објавио Иве Мажуран; није искључено да су ове три групе Виљанаца (Будимци, Сарваш, Болман) и разнородне, али свакако је било корисно утврдити овакве податке. А било би занимљиво кад бисмо могли да утврдимо и ваше старије презиме, с обзиром да пописи вилањског становништва постоје из времена кад су ваши живели тамо. Нешто је објављено на чланку о Србима у Вилању.

 4. Vedran

  Za starije prezime nisam nikada u predaji čuo, a vjerojatno bi sada bilo teško utvrditi kakvo je bilo prije.

 5. Vedran

  1828. godine se u Budimcima spominje prezime Bolmanac, te se stoga može zaključiti da su se doseljenja raznih porodica odvijala i preko Bolmana dalje u Slavoniju.

 6. Наташа

  По речима моје мајке, која је родом из Будимаца, општина Нашице, сложила бих се са Далибором који је поменуо порекло из места Виљан, југ Мађарске.
  Наиме, како је мами објаснила професорка историје, породица Виљанац је у време Марије Терезије, због заслуга, добила племићку титулу и посед на територији Славоније, односно Будимаца.
  У Виљану постоји православна црква, која би требало да има податке о породицама са тог подручја.
  Породица Виљанац слави Ђурђевдан.