Poreklo prezimena Vesić

14. februar 2012.

komentara: 14

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Familije-prezimena Vesić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Vesić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

    -Bratačić
    -Virovci
    -Dupljaj
    -Kotešica
    -Slavkovica

  2. Familije-prezimena Vesić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija”.

    -Mali Zvornik
    -Tornik
    -Gračanica
    -Beserovina

  3. +++

    Znam da dosta Vesića ima u Donjem Sremu, tj. selima kao što su Donji Tovarnik, Obrež, Subotište,… Krsna slava je Sveti Jovan.

  4. Dragana

    Familije Vesic ima i u Jastrebackom kraju,sela Jablanica i Kupci.
    Vesici iz Jablanice vode poreklo iz Toplickog kraja,Ranije su se prezivali Djordjevici,da bi se familija ppodelila na Vesice,po sinu Veselinu i Zivadinovice,po sinu Zivadinu.Vesici slave sv.Nikolu,sv.Arandjela i Djurdjevdan(bogomolja sela Jablanica).

  5. Sava Popadić

    Često se, u komentarima o pojedinim prezimenima, sreće ubeđenje da pripadanje istom prezimenu podrazumeva srodnost, tj. zajedničko poreklo. To apsolutno nije tačno. Prezimena u Srbiji su sve do 1851. godine formirana po imenu oca. Eventualna srodnost se sa priličnom verovatnoćom može prihvatiti ako slave istu slavu.

    • Nikola Vešić

      Apsolutno netačno,spomenici iz 17. i 18. veka ukazuju na to da prezimena određuju srodnost.Spomenici su na nasem jeziku pisani ćirilicom ili nekom verzijom starog srpskog ili crkvenog jezika.Ono što oni pokazuju ne to da su porodice nosile isto prezime kao i danas kroz veci broj generacija.

  6. Daniel Aleksic

    Da li neko zna za ŽIvanu Vesić koja se udala za Milorad Aleksić iz Velika Ivanča? ako imate bilo kakvu informaciju kontaktirajte me: [email protected]

  7. Nikola

    Vesića ima u selu Deonica kod Jagodine.