Порекло презимена Весић

14. фебруар 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Фамилије-презимена Весић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Весић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Братачић
    -Вировци
    -Дупљај
    -Котешица
    -Славковица

  2. Фамилије-презимена Весић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија”.

    -Мали Зворник
    -Торник
    -Грачаница
    -Бесеровина

  3. +++

    Знам да доста Весића има у Доњем Срему, тј. селима као што су Доњи Товарник, Обреж, Суботиште,… Крсна слава је Свети Јован.

  4. Dragana

    Familije Vesic ima i u Jastrebackom kraju,sela Jablanica i Kupci.
    Vesici iz Jablanice vode poreklo iz Toplickog kraja,Ranije su se prezivali Djordjevici,da bi se familija ppodelila na Vesice,po sinu Veselinu i Zivadinovice,po sinu Zivadinu.Vesici slave sv.Nikolu,sv.Arandjela i Djurdjevdan(bogomolja sela Jablanica).

  5. Сава Попадић

    Често се, у коментарима о појединим презименима, среће убеђење да припадање истом презимену подразумева сродност, тј. заједничко порекло. То апсолутно није тачно. Презимена у Србији су све до 1851. године формирана по имену оца. Евентуална сродност се са приличном вероватноћом може прихватити ако славе исту славу.

    • Nikola Vešić

      Apsolutno netačno,spomenici iz 17. i 18. veka ukazuju na to da prezimena određuju srodnost.Spomenici su na nasem jeziku pisani ćirilicom ili nekom verzijom starog srpskog ili crkvenog jezika.Ono što oni pokazuju ne to da su porodice nosile isto prezime kao i danas kroz veci broj generacija.

  6. Daniel Aleksic

    Da li neko zna za ŽIvanu Vesić koja se udala za Milorad Aleksić iz Velika Ivanča? ako imate bilo kakvu informaciju kontaktirajte me: [email protected]

  7. Никола

    Vesića ima u selu Deonica kod Jagodine.