Poreklo prezimena Veselić

14. februar 2012.

komentara: 3

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

VESELIĆI

Veselići vode porijeklo od Kurepa iz Tušinje, gdje su i živjeli, a odatle su se preselili u selo Selac kod manastira Dovolje na desnoj obali rijeke Tare. Dok su živjeli u Selcu, od njih su se odvojili ogranci JANJUŠI-JANJUŠEVIĆI i ADAMOVIĆI. Prvi su se odselili u Babine, a drugi u Grnčarevo. Tu se u njihovu okolinu doseli jedan dio Veselića, a dio koji je ostao u Selcu pomre od kuge. Jedino je ostao u životu Mijajlo Božov, koji se iz Selca preseli u Potpeće; tu se nastanio i dobio nadimak Šabo, jer se rugao nekoj buli koja je kukala za umrlim bratom Šabom, po čemu ga prozovu Šabom, a njegove potomke Šabovići. Mijajlo-Šabo je imao sinove Novaka, Miloša i Đorđija. Novak i Miloš nemaju potomaka, a Đorđijev sin Panto se preselio u Nikšić 1878. godine i od njega su tamošnji Šabovići.

Slave Mratinjdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Borislav Veselic

    Postovani
    ovo su nasa saznanja o poreklu Veselica

    Po predanju preci naše porodice potiču iz Nevesinja u starojsrpskoj Xercegovini gde su živeli sredinom XVIII (18) veka.
    Bilo je sedmorica braće i jedna sestra. U jednom sukobu nevesinjski beg ubije jednog brata, našto ostala braća ubiju i samog bega.
    Preplašeni zbog osvete svi zajedno pobegnu u selo Xan-kola kod Banja Luke, a odatle odlaze u selo Prosjek gde ybog sigurnosti porodice nastaje deoba braće.

    Najstariji brat GOJO odlazi u selo Kriškovce i uzima drugo prezime i od koga potiče porodica GAJIĆ.
    Drugi brat JEZDIMIR odlazi u SVINJAR današnji Srbac i od koga potiče porodica JEZDIMIR.
    Treći brat JANKO odlazi u Srbiju dok četvrti brat ostaje kao kovač u selu Prosjek i od koga potiče porodica Novković.
    Peti i šesti brat odlaze u susedno selo KOLJANI i od kojih potiče naša porodica VESELIĆ.

    Prezime VESELIĆ se prvi put pojavljuje sredinom XIX (19) veka, a austrougarske vlasti nakon aneksije Bosne upisuju Srbe iz Nevesinja ko porodicu VESELIĆ.

    Krsna slava je 16.11. Djurdjic

  2. Goran Jezdimir

    Imate li podatak kako su se Veslici prezivali prije dolaska u Bosnu.
    Jezdimirima je slava Djudjevdan ,ako su ista familija trbali bi da im je i slava ista.Molio bih da mi kazete odakle ste dobili ove podatke.

  3. Goran Jezdimir

    Moj otac je Jezdimir (prezime )roden u Kukulje .Ovo sto ste napisali ima logike .Jedina stvar do koje sam ja dosao istrazivajuci svoje stablo da Prezime Jezdimir postoji i u Rumuniji i da se mnogo Jezdimira iselilo u USA pocetkom 19 Vijeka. Sada kako to da ima jezdimira i Tamo?